rss      tw      fb
Keres

Tőkét emel az önkormányzat a Pápai Hús 1913 Kft.-ben

MTI 2012. december 28., péntek 12:56

A pápai önkormányzat ötven százalék fölé emeli jelenlegi nyolcszázalékos tulajdoni hányadát a Pápai Hús 1913 Kft.-ben - jelentette be a város polgármestere, aki a tulajdonrész pontos értékét nem közölte, csak annyit mondott, hogy a tőkeemelés több milliárd forintot jelent.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) pénteken azt mondta: az önkormányzatnak van forrása ahhoz, hogy nagyobb felelősséget vállaljon a cég működésében a helyi munkahelyek védelme érdekében. Közlése szerint a tőkeemelés biztosítja a többletforrást a csaknem ezer embert foglalkoztató húsüzem jelenlegi problémájának megoldásához. A tőkeemeléssel a stratégiai - azaz a háromnegyedes többséget igénylő - döntéseket leszámítva a város határozhat a társaság ügyeiben - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben felszámolás alól sikerült megmenteni a Pápai Hús 1913 Kft.-t az önkormányzati szerepvállalással. A forgóeszközhiány miatt azonban 2012-ben a társaság ismét nehéz helyzetbe került, ezt a nehézséget sikerül orvosolni a mostani törzstőke-emeléssel. Tájékoztatása szerint a cégnek négy tulajdonosa van, közöttük állattenyésztéssel foglalkozó gazdasági társaságok, tenyésztők vannak.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a cég képviselőivel és a beszállítókkal folytatott pápai egyeztetés után hangsúlyozta: a húsüzem problémája megoldódott, mindenki számára megnyugtató válasz született. A kormánynak egyetlen feladata maradt: az, hogy a nagy múltú üzem részére megerősítse a belső piacokat, és segítsen a külső piacokon a jelenleginél is nagyobb részesedést szerezni - fogalmazott. Hozzátette, hogy erről a tárgyalások megkezdődtek, a pápai húsüzem "bátran tekinthet előre a 2013-as évre".

Az önkormányzat nagyobb szerepvállalásával biztosított lesz a termelők és beszállítók folyamatos, pontos kifizetése, és a megfelelő alapanyag finanszírozása - tette hozzá Budai Gyula. A legfontosabb kormányzati feladatnak a munkahelyek megőrzését nevezte.

A VM államtitkára azt mondta, hogy mind a három - pápai, gyulai, és kaposvári - húsüzem esetében egyaránt megnyugtató megoldás született az elmúlt napokban, a másik két húsipari cég helyzetének stabilizálása érdekében megtett kormányzati intézkedéseket későbbi sajtótájékoztatókon fogja ismertetni.

Kiss Zoltánné, a Pápai Hús 1913 Kft. gazdasági igazgatója a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a tőkeemelésre a társaságnak mindenképpen szüksége van. Hangsúlyozta: csődhelyzet nincsen, az értékesítési piacok rendelkezésre állnak, belföldön valamennyi áruházlánc üzleteibe szállítanak árut. A legnagyobb gondnak a húsalapanyag beszerzését nevezte, de az élősertés-hiány egész Európában problémát okoz - mondta. Céljuk, hogy visszaszerezzék termelők bizalmát, és a korábbi beszállítókkal újra felvegyék a kapcsolatot. A decemberi hónapot üzleti szempontból jónak nevezte, a szállítók bizalmat szavaztak a cégnek.

Az MTI kérdésére az idei év eredményéről pontos adatot nem közölt, azt mondta, hogy 2012 a második veszteséges éve lesz a Pápai Hús 1913 Kft.-nek. Ennek fő okaként a sertés árának 30 százalékos emelkedését nevezte, ami 2011-ben következett be, miközben a termékek árát csak idén novemberben tudták emelni 12 százalékkal. A forráshiány miatt belső szigorító intézkedéseket vezettek be, a 2013-as év tervezése még tart - mondta a gazdasági igazgató.