rss      tw      fb
Keres

Az Együtt 2014 előkészítő tárgyalásokat javasol az MSZP-nek

MTI 2012. december 28., péntek 15:26

Az Együtt 2014 azt javasolja, hogy ne közjogi kérdésekről kezdjen egyeztetést az ellenzék január 2-án, hanem először a tárgyalások céljait és lebonyolítási elveit tisztázzák.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

Véleményük szerint azonban a hatékony ellenzéki összefogás a jól előkészített, méltányos és szakszerű tárgyalásokon is múlik. Ezért - mint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelükben olvasható - azt javasolják, hogy január 2-án ne közjogi kérdések megvitatásával, hanem a tárgyalássorozatra vonatkozó közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával kezdődjön meg az egyeztetés. Ennek megfelelően az első megbeszélésre nem a jogállamiság kérdéseiben kompetens szakértőit, hanem az előkészítéssel megbízott delegációját küldi el az Együtt 2014.

A választói mozgalom szerint ugyanis az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló ellenzéki együttműködéshez hozzátartozik a tárgyalások lebonyolításának, tematikájának, menetrendjének, nyilvánosságának és remélt eredményének előzetes tisztázása is.

Emellett arra kérik Mesterházy Attilát, hogy a találkozót semleges helyszínen tartsák meg.

Az Együtt 2014 azt is tudatta, hogy alkotmányjogi szakértők részvételével kidolgozták a jogállamiság újjáépítésére vonatkozó javaslataikat, így delegációjuk felkészülten várja, hogy a megfelelő előkészítés után megkezdhesse az érdemi egyeztetéseket a MSZP és más ellenzéki szervezetek szakértőivel.

Mesterházy Attila MSZP-elnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit - a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.