rss      tw      fb
Keres

Stagnálás vagy enyhe visszaesés várható a könyvpiacon

MTI 2012. december 29., szombat 12:58

2012-ben sem fordult meg a könyvpiac évek óta tartó zsugorodása - mondta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója a 2012-es évet értékelő interjúban.

A magyar könyvszakma a rendezvények tekintetében meglepően sikeres évet zárt - fogalmazott az igazgató, kiemelve a 83. Ünnepi Könyvhetet, amelynek keretében több 80 városban és a határokon túl is tartottak programokat. "A könyvhéten ráadásul az átlagosnál 20 százalékkal nagyobb forgalmat is bonyolítottak le a cégek a megelőző évekhez képest" - hangsúlyozta.

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az idén az északi országok mutatkoztak be nagy sikerrel, a Budapest Nagydíjat Cladio Magris olasz író vehette át. Zentai Péter László megjegyezte, az Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár korábbi igazgatója, Peter Weidhaas az idén a világ legjobb könyves fesztiváljai közé sorolta a budapesti seregszemlét.

Az igazgató kitért arra is, 2013-ban Olaszország lesz a díszvendég, amivel a itáliai magyar kulturális évadra reflektál majd a könyvfesztivál. A Budapest Nagydíjat Michel Houellebecq veheti át. A francia irodalom "fenegyerekét" új magyar nyelvű kötet várja. A jubileumi, XX. könyvfesztivál az idén az elköltözött Csodák Palotájának a területét is igénybe veszi majd, ide költöznek a Fogadóból a programok.

Zentai Péter László arról is beszélt, hogy Magyarország díszvendég volt Helsinkiben, Belgrádban is az ősszel. "Azért szerepelhet Magyarország vendégként, díszvendégként nemzetközi könyvvásárokon, mert az MKKE a könyvfesztivállal megteremtette erre a lehetőséget. A bemutatkozások ugyanis mindig partnerségen, csere alapon múlnak" - hangsúlyozta az igazgató, aki szerint ezért joggal sérelmezték, hogy az idei külföldi könyves szerepléseket szervező Balassi Intézet nem vonta be a partnerként az MKKE-t.

Kiemelte: karácsony előtt megállapodtak Hatos Pállal, a Balassi Intézet vezetőjével, hogy januártól szerződésben rögzített megállapodás keretében működnek majd együtt. Az igazgató ugyanakkor üdvözölte, hogy a magyar állam jelentős összeggel hozzájárult a magyar könyvkultúra külföldi bemutatkozásához, hatékony promóciójához, és a Publishing Hungary program összeállításánál figyelembe vette a szakmai javaslatokat is. Ilyen volt például a bolognai gyermekkönyv-vásáron való hangsúlyos szereplés, illetve az orosz és a kínai hangsúlyos jelenlét. Jövőre Magyarország lesz a díszvendég a moszkvai könyvvásáron, és folynak a tárgyalások a pekingi szereplésről is.

Az igazgató felidézte, hogy 2012-ben először beolvasztották a Márai-programot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) könyvtámogatási rendszerébe, de az MKKE nyomására végül mégis folytatódhat a könyvszakmai támogatás, igaz, kisebb kerettel. Zentai Péter László rámutatott, nagy segítséget jelent az évek óta válságban lévő tudományos szakkönyvkiadásnak nyújtott 100 millió forintos NKA-támogatás is. Összesen 800-850 millió forint forráshoz juthat a magyar könyvkiadás az NKA révén, amire az igazgató szerint azért van nagy szükség, mert négy éve recesszió sújtja a magyar könyvszakmát, és az ágazat belső tartalékai már kimerültek.

"Kevés remény van arra, hogy 2012 a fordulat éve lesz" - tette hozzá az igazgató. Elmondta, mivel a karácsonyi könyvvásár a legfontosabb időszak a könyvszakmában, a forgalom 35-40 százaléka ilyenkor történik, csak a jövő év elején lesznek adataik, hogyan alakult az éves könyveladás 2012-ben. "Az évre a hullámzás a jellemző, a könyvfesztivál, könyvhét tájékán felívelés volt tapasztalható, de az év többi időszakában folytatódni látszott a zsugorodás. Az embereknek kevesebb kultúrára fordítható pénze van, a másodlagos fogyasztás visszaesett" - magyarázta, hozzátéve: a novemberi adatok jó forgalmat ígérnek. "Abban reménykedünk, hogy nominálisan nem csökken a könyvforgalom, de szinte biztos, hogy ha lesz is növekedés, az infláció mértékét nem fogja meghaladni" - vélekedett.