rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki tárgyalás - Együtt 2014, DK: Megnyílt az út a január 2-i egyeztetés előtt

MTI 2012. december 30., vasárnap 17:14

Az Együtt 2014 szerint a vasárnapi előkészítő találkozó után megnyílt az út az ellenzék január 2-án kezdődő, a jogállamiságról szóló egyeztetése előtt - derül ki a választói mozgalom Facebook-oldalán található vasárnapi bejegyzésből. Hasonlóan nyilatkozott Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) párigazgatója a Népszabadságnak. Az előkészítő találkozón nem vett részt az LMP és a 4K!.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

Véleményük szerint azonban a hatékony ellenzéki összefogás a jól előkészített, méltányos és szakszerű tárgyalásokon is múlik. Ezért - mint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelükben olvasható - azt javasolták, hogy január 2-án ne közjogi kérdések megvitatásával, hanem a tárgyalássorozatra vonatkozó közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával kezdődjön meg az egyeztetés.

Az Együtt 2014 bejegyzésében kiemeli, hogy az általuk kezdeményezett vasárnapi előkészítő találkozón várakozásaikkal ellentétben nem vettek részt az LMP és a 4K! képviselői, annak ellenére, hogy az MSZP tájékoztatása szerint ezt a két pártot is meghívták.

A választói mozgalom hangsúlyozza: fontosnak tartják, hogy még január 2-a előtt kiderüljön, a két szervezet miért nem vett részt a vasárnapi egyeztető megbeszélésen, illetve, hogy miképpen viszonyulnak a jogállamiságról szóló ellenzéki együttműködéshez.

A tárgyaláson abban maradtak, hogy a közjogi és jogállami tárgyalásokhoz újabb szervezetek is csatlakozhatnak majd - olvasható a bejegyzésben. Ennek az a feltétele, hogy olyan demokratikus pártok vagy társadalmi szervezetek legyenek, amelyek a soron következő általános parlamenti választásokon részt kívánnak venni. A tárgyaláshoz csatlakozni akaró pártokról, szervezetekről - jelentkezésüket követően - az egyeztetéseken részt vevő szervezetek döntenek majd közösen - teszik hozzá.

Az Együtt 2014 javaslata ellenére az egyeztetéseken nem készítenek hangfelvételt, abban azonban megállapodtak, hogy minden alkalommal a hozzászólások érdemi tartalmát ismertető emlékeztetőt, jegyzőkönyv-összefoglalót írnak, a tárgyalási napok végén pedig közösen tájékoztatják a nyilvánosságot.

Varju László, a DK pártigazgatója a Népszabadság Online-on megjelent cikkben az első egyeztetést úgy kommentálta: "megállapodtunk mindenben, január másodikán kezdődhetnek a tárgyalások".

Istvánffy András, a 4K! szervezője a Népszabadság kérdésére azt mondta: a vasárnapi technikai egyeztetésen azért nem vettek részt, mert arra nem kaptak meghívást. A januári tárgyalás kapcsán pedig közölte: december óta várják a választ Mesterházy Attila pártelnöktől arra, hogy mit gondol az MSZP a "két választás"-koncepcióról, vagyis, hogy az alkotmányozás után készek-e feloszlatni a parlamentet és szabad, tisztességes választásokat tartani. "Még várjuk az MSZP válaszát. Addig nem tudjuk, miről kellene egyáltalán tárgyalni" - nyilatkozta a lapnak Istvánffy András.