rss      tw      fb
Keres

Szálló por - Miskolcon és Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

MTI 2012. december 31., hétfő 15:32

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt két település, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) hétfőn.

Ezeken, az OKI térképén piros színnel jelölt településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hat települést. Ezek: Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Tököl és Várpalota. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Budapest, Eger és Debrecen.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden városban, ahol a lakosság száma eléri a 200 ezret, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes riadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása a fő feladat.