rss      tw      fb
Keres

Nemzeti Együttműködésről szóló Nyilatkozat kifüggesztése, 2010. július 8-ai leltár

Köztársasági Elnök: nem – Alkotmánybíróság: nem –Bíróságok: nem – Főpolgármesteri Kabinet: a Városháza kerítésére is – Ombudsmanok, MNB, Legfőbb Ügyészség: később döntenek – Országgyűlés: igen – ÁSZ: igen


Az ÁSZ is kiteszi a nemzeti együttműködési nyilatkozatot – Index
Galamus, 2010. július 8., csütörtök 15:40

„Az intézkedés megtörtént, az Állami Számvevőszéknél kitesszük, több példányban, több helyre is. Ezt a nyilatkozatot a magyar országgyűlés fogadta el, és az ÁSZ státuszából fakadóan - az országgyűlésnek alárendelt szervezet vagyunk - minden országgyűlési határozat mértékadó a számunkra” – mondta az Indexnek adott interjújában a fideszes politikusból az Állami Számvevőszék új elnökévé avanzsált Domokos László.
Arra a kérdésre, hogy ha más, politikafüggetlen intézményben nem tesznek eleget a kormányhatározatnak, mert a nyilatkozatot politikainak tartják, az ÁSZ miért dönt másként, így felelt: „Nem egy párt döntéséről van szó, hanem a magyar országgyűlés határozatáról. Egy ugyanolyan határozatról, mint amilyennel például az ÁSZ vizsgálati anyagait fogadják el.”
Domokos László az Indexnek adott interjújában azt is elmondta, nem dolga a költségvetési szabályok lazítására vonatkozó törvényjavaslatokról véleményt formálni, sem neki, sem a szervezetnek. „Ha majd a törvényt elfogadják, az ÁSZ kialakítja azzal kapcsolatos munkamódszerét” – mondta.

Sólyom László mandátuma alatt a KEH-ben nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot
MTI 2010. július 5., hétfő 14:20

Amíg Sólyom László mandátuma tart, a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot; a feladat a következő államfőre marad - közölte az MTI megkeresésére a hivatal hétfőn.
A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel.
A határozatban - tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét - a kormány felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.

***

Az Ab nem függeszti ki a nemzeti együttműködés nyilatkozatát
MTI 2010. július 5., hétfő 13:36

Az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot.
Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek - közölte a testület sajtófőnöke az MTI megkeresésére hétfőn. Sereg András azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni.
A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne - mondta Sereg András.

***

A bíróságok nem függesztik ki a nemzeti együttműködés nyilatkozatát
MTI 2010. július 6., kedd 11:18

A bírósági szervezet nem tehet eleget a nemzeti együttműködésről szóló országgyűlési politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló kormányzati kérésnek, a politikától független bírói hatalmi ág nem vállalhat szerepet politikai nyilatkozat közzétételében - közölte az MTI-vel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), miután keddi ülésén tárgyalt erről.
A bírósági szervezet és a bírák alkotmányban rögzített függetlensége és pártatlansága kizárja, hogy az igazságszolgáltatás szervei és a bírák politikai tevékenységet folytassanak - indokolta a testület a döntését.
"A fent említett országgyűlési határozat mind címében, mind tartalmában az Országgyűlés politikai nyilatkozata, amelynek a bírósági szervezet épületeiben való közzététele politikai állásfoglalásnak minősülne" - tartalmazza az OIT közleménye.

***

Az ügyészség sem függeszti ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot
MTI 2010. július 7., szerda 17:00

Nem függeszti ki az ügyészség a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot épületeiben - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája szerdán az MTI-vel. Az álláspontjukat eddig nyilvánosságra hozó független alkotmányos intézmények többsége a nyilatkozat politikai jellege miatt elzárkózott annak közzétételétől, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem indokolta a kérés elutasítását.
"Az ügyészség nem lát lehetőséget arra, hogy az ügyészi szervezet épületeiben kihelyezze az Országgyűlés politikai nyilatkozatát. Az Alkotmány szerint ugyanis az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet" - írta kétmondatos közleményében a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.

A főváros segíti a Nemzeti Együttműködést – közlemény
OS 2010. július 5., hétfő 13:15

A Főpolgármesteri Kabinet mai ülésén döntött arról, hogy a kormány kérésének megfelelően a következő napokban jól látható helyre, sok példányban kihelyezik a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.
A főváros vezetése ezzel is segíteni kívánja, hogy az emberekhez minél nagyobb számban eljusson a kormány üzenete az együttműködés fontosságáról. A nyomtatványokat a városháza kerítésére is kifüggesztik, hiszen az útmutatás szerint "a nyilatkozatnak ott a helye, ahol az emberek gyakran megfordulnak". A városvezetés lehetőséget kíván teremteni arra is, hogy a nemzeti konzultáció szellemében a polgárok közvetlenül megfogalmazhassák ötleteiket, építő javaslataikat a kormány számára, ezért a kifüggesztett nyilatkozat mellé hasonló méretben üres papírlapot is kihelyeznek majd.
Kiadó: Főpolgármesteri Hivatal

***

Az Ombudsmani Hivatal, az MNB még nem döntött
MTI 2010. július 5., hétfő 15:45

Az Ombudsmani Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank még nem döntötte el, hogy kifüggesztik-e a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.
Az Ombudsmani Hivatalból szerzett információk szerint a hivatalban még nincs kifüggesztve a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat. A kérdésben a négy ombudsman együtt dönt, márpedig most egyikük nem tartózkodik a hivatalban. Amint mind a négyen együtt lesznek, akkor tárgyalják meg, hogy miként, milyen formában, mikor, vagy hogy egyáltalán kikerül-e a nyilatkozat. Még semmi sincs eldöntve - mondták.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az MNB megfontolja a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztését.

***

OGY - Az Országházban kifüggesztik a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot
MTI 2010. július 5., hétfő 15:19

Kifüggeszteti az Országházban és a képviselői irodaházban Schmitt Pál házelnök a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.
Schmitt Pál az MTI kérdésére hétfőn közölte: napokon belül kifüggesztik az Országházban a nyilatkozatot. Mint mondta, konzultálni fog többekkel, hogy tekintettel az épület különleges jellegére és óriási méretére, az épület melyik pontján kellene elhelyezni a dokumentumot.
A házelnök tájékoztatása szerint az eldőlt, hogy a képviselői irodaház földszinti aulájában függesztik ki a szöveget.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!