rss      tw      fb
Keres

Meghalt az iráni túszválság idején amerikaiakat rejtegető kanadai diplomata

MTI 2013. január 6., vasárnap 1:48

Elhunyt John Sheardown egykori kanadai diplomata, aki az 1979-es iráni túszválság idején az amerikai nagykövetségről kimenekült alkalmazottakat rejtegetett. 88 éves volt.

Felesége, Zena szombaton közölte, hogy az elmúlt években Alzheimer kórtól és más betegségektől szenvedő John Sheardown december 30-án meghalt egy ottawai kórházban.

Az egykori diplomata Kanada teheráni nagykövetségének első titkáraként (a nagykövet helyetteseként) kulcsszerepet játszott azokban az eseményekben, amelyekről Ben Affleck idei Oscar-díjra esélyes, Az Argo-akció című filmje szól, bár őt magát nem jelenítik meg a filmben.

Egy héttel az után, hogy iráni tüntetők 1979. november 4-én elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és 444 napra túszul ejtettek 52 amerikait - bosszúból, amiért Washington segítette a hatalmából elűzött iráni sahot -, a túszejtés elől elmenekült hat amerikai kért segítséget Sheardowntól.

Négyüket Sheardown a saját házában rejtegette több mint két és fél hónapon át, kettőjüknek pedig a kanadai nagykövet, Ken Taylor nyújtott menedéket mindaddig, amíg a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) forgatócsoportnak álcázott különítménye ki nem mentette őket a forrongó Iránból.