rss      tw      fb
Keres

Vatikáni tisztviselő kerül a Krisztus Légiója kongregáció élére

MTI 2010. július 9., péntek 15:53

Egy magas rangú vatikáni tisztviselőt nevezett ki XVI. Benedek pápa pénteken a Krisztus Légiója nevű szerzetesrend élére.

A pápa még márciusban rendelt el vizsgálatot a Krisztus Légiója (Legio Christi) római katolikus papi kongregáció ellen, miután a rend nemrégiben beismerte, hogy 2008-ban elhunyt alapítójának - Marcial Maciel Degolladónak - felesége volt és gyereke van.

A Vatikán egy nemrég kiadott közleményben mélységesen elítélte Maciel tettét, aki nem elég, hogy papi hivatása ellenére gyermeket nemzett, hanem még olyan vádak is felmerültek ellene, hogy szexuálisan zaklatta a rend iskoláiban tanuló növendékeket.

A Vatikán jelentése szerint Velasio De Paolis olasz érsek vezeti majd a jövőben az 1941-ben alapított rendet, amely csaknem félszáz országban működik. Paolis korábban a Szentszék gazdasági prefektúrájának volt a vezetője, és egyik fő bizalmasa a Vatikán "kormányfőjének", Tarcisio Bertone bíborosnak.

Paolis feladata az lesz, hogy újradefiniálja a rend misszióját, s hogy felülvizsgálja a kongregáción belüli hierarchiarendszert.

A kongregációt jelenleg Álvaro Corcuera mexikói pap vezeti, és az egyelőre nem ismeretes, mi lesz az ő sorsa Paolis hivatalba lépése után.