rss      tw      fb
Keres

Bayer-ügy: Az ügyészség elutasította a feljelentést, Rogán és Kocsis szerint az MSZP a gyilkosok pártján áll




1. Elutasította az ügyészség a Bayer elleni feljelentést
2. Reding: elfogadhatatlanok Bayer Zsolt kijelentései
3. Csütörtökre kikristályosodott a Fidesz véleménye is: Rogán szerint Bayernek sem szabad sommásan ítélni, az MSZP viszont közvetve a gyilkosokat védi, Kocsis Máté szerint az MSZP a gyilkosok pártján áll, Farkas Flórián szerint nem Bayer, hanem az ellenzéki botránypolitika veszélyezteti a „nemzeti romastratégiát”
4. Ellenzéki vélemények: Az Együtt 2014 péntek délig vár Bayer kizárására, utána „valamilyen módon” csatlakoznak a DK tüntetéséhez; LMP: felhívják a párttagok figyelmét a DK demonstrációjára, de nem szerveznek és nem szónokolnak; A 4K! nevű törpepárt szerint Gyurcsány a hibás


1. Elutasította az ügyészség a Bayer elleni feljelentést

Bayer Zsolt ellen a Magyar Hírlap szombati számában megjelent, a szigethalmi késeléssel kapcsolatban született írása miatt két magánszemélytől érkezett feljelentés, amelyet az ügyészség csütörtökön bűncselekmény hiányában elutasított.

A megbízott fővárosi főügyész közleményében azt írta: az Alkotmánybíróság (Ab) egy 1992-es határozatában állapította meg azt a zsinórmértéket, amely a véleménynyilvánítás szabadságának és a közösség elleni izgatás bűntettének elhatárolására alkalmas. Az Ab-döntés alapján kialakult egy töretlen bírói gyakorlat, amely az ilyen bűncselekmények jogi megítélését mára egységessé tette.

A Fővárosi Ítélőtábla egy 2003-as döntésében kifejtette: „nem a véleménynyilvánítás szabadságával él, hanem gyűlöletre uszít az, aki erőszakos cselekedetre ilyen magatartás vagy tevékenység kifejtésére hív fel akkor, ha a veszély nem csupán feltételezett, hanem a veszélyeztetett jogok konkrétak, és az erőszakos cselekedet közvetlenül fenyeget.”

Az ügyészség minden olyan ügyben, amelyben e hármas követelmény megvalósul, megindította, megindítja a büntetőeljárást. Ennek egyik friss példája az az eljárás, amelyben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon Polgár Tamást közösség elleni izgatás bűntettében bűnösnek mondta ki. Ebben az ügyben a terhelt olyan konkrét kijelentést tett, amely a megkövetelt hármas elemet az ügyészség álláspontja és az első fokú bíróság döntése alapján is megvalósítja. A Tomcat néven ismert blogger, Polgár Tamás a vitatott bejegyzésben azt írta: „Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket!” Ez az a konkrét magatartási forma, amely a kialakult bírósági gyakorlat szerint a közösség elleni izgatás megállapításához szükséges. Ugyanakkor az ügyészség korábban több ügyben megkísérelte tágítani a fenti gyakorlatot, ez azonban nem vezetett eredményre, mert felmentő ítéletek születtek.

2. Reding: elfogadhatatlanok Bayer Zsolt kijelentései a cigányságról

Bayer Zsolt nagy vihart kavart cikkének ügyében Josef Weidenholzer osztrák szocialista párti európai parlamenti képviselő – a szocialista EP-frakció további három tagjával együtt – fordult az Európai Bizottsághoz, és erre válaszképpen született meg Viviane Reding nyilatkozata.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnöke teljességgel elfogadhatatlannak minősítette Bayer Zsolt magyar publicista cigánysággal kapcsolatos állásfoglalását. Reding csütörtökön azt mondta, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az Európai Unióban. Egyben örömét fejezte ki, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elítélte a szóban forgó, teljességgel elfogadhatatlan kijelentéseket. Reding azt várja a magyar illetékesektől, hogy emlékeztessék az embereket arra, mivel érdemelte ki az EU a Nobel-békedíjat. Az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani, úgy a romák, miként az összes többi uniós polgár vonatkozásában.

3. Csütörtökre kikristályosodott a Fidesz véleménye is

Rogán szerint Bayernek sem szabad sommásan ítélni, az MSZP viszont közvetve a gyilkosokat védi

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjút csütörtökön, amelyben a Bayer-ügyről is beszélt.

Azt mondta, a történtek megítélésekor be kell tartani a helyes sorrendet: bestiális bűncselekmény történt az új esztendő hajnalán, több tucatnyian támadtak meg két tizenéves fiatalt. A bűncselekmény brutalitása joggal döbbentette meg és háborította fel az embereket. Ilyenkor az első, hogy a bűncselekmény elkövetőit kell a leghatározottabban elítélni, mert az emberek joggal várják el választott képviselőiktől, hogy megvédjék őket a bestiális gyilkosoktól, és minden eszközzel fellépjenek ellenük. Természetesen helytelen, ha valaki egy konkrét bűncselekmény elkövetői kapcsán egy egész emberi közösségről fogalmaz meg sommás ítéletet. Ezt semmilyen indulat nem indokolja és nem is indokolhatja, ezt Bayer Zsoltnak is tudomásul kell vennie. „Viszont azt is elképzelhetetlennek tartom, hogy volt és jelenlegi MSZP-s politikusok úgy viselkednek, mintha nem lenne más válaszuk egy ilyen tragédiára, csak az, hogy egy publicista bírálatán keresztül közvetve védelmükbe veszik egy bestiális gyilkossági kísérlet elkövetőit.”

A Fidesz-frakció közleménye – Kocsis Máté: az MSZP a gyilkosok pártján áll

A VIII. kerületi polgármester, a Fidesz frakció hajléktalanügyi biztosa és a Fidesz kommunikációs igazgatója ezúttal az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként adott ki közleményt csütörtökön:

„Veszélyes, amit az MSZP csinál!

Az elmúlt időszakban több brutális bűncselekmény is történt; Szigethalom után tegnap egy ózdi tragédiára derült fény. A Fidesz nevében részvétemet és együttérzésemet fejezem ki az áldozatoknak és a hozzátartozóiknak.

A politikusoknak ilyenkor az a feladatuk, hogy megvédjék az embereket az ilyen bestiális bűncselekményektől és javaslatot tegyenek az ilyen és hasonló esetek megelőzésére, visszaszorítására. Veszélyes, amit az MSZP volt és jelenlegi politikusai csinálnak: utcai, politikai gyűléseket szerveznek, nyilatkozataikkal elbizonytalanítják a bűnüldöző szerveket és a rendőröket, ezzel a gyilkosok pártjára állnak.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként kezdeményezem a bizottság rendkívüli ülésének összehívását. Felszólítjuk az MSZP volt és jelenlegi politikusait, hogy az utcai, politikai gyűlések helyett mutassanak felelős politikai magatartást és vegyenek részt a munkában!”

[Kocsis Máté kedden még csak „bolhacirkusznak” minősítette „a baloldal magatartását” a Bayer-ügyben – a szerk.]

Az MSZP válasza: A szocialista párt és támogatóinak nevében kikérik maguknak „ezt az alpári hangnemet”. „Ezzel a vádaskodással Kocsis Máté még volt pártjában, a MIÉP-ben sem lenne menő”, mondta Török Zsolt, MSZP-szóvivő. Szerinte a fideszes képviselő „Bayer Zsolt szintjére süllyedt”.

Farkas Flórián elhalasztja a péntekre tervezett találkozót az ellenzéki „botránypolitika” miatt

Későbbi időpontra halasztja a Bayer Zsolt publicistával és Stefka Istvánnal, a Magyar Hírlap főszerkesztőjével tervezett személyes találkozót az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – közölte csütörtökön Farkas Flórián elnök, fideszes országgyűlési képviselője.

Az indoklás: tekintettel az elmúlt napok politikai hangulatkeltésére, a péntek délre tervezett megbeszélést későbbi, békésebb időpontra halasztja, és erről tájékoztatta az érintetteket is. Farkas Flórián szerint az ellenzék a szigethalmi bűncselekménnyel kapcsolatban ismét a „botránypolitika szintjére kívánja süllyeszteni a romaügyet”, és ez veszélyezteti az európai és nemzeti roma stratégia, valamint a kormánnyal kötött keretmegállapodás végrehajtását. Az érintett pártok „beáldoznák a cigányügyet saját érdekeik érvényesítésére”, így az eddigi eredmények „ismét a politikai harcok martalékává válhatnak”. Az ORÖ elnöke arra kért minden pártot és „jóérzésű állampolgárt”, hogy ne tegye ezt.

4. Ellenzéki vélemények a szombati tüntetésről

Az Együtt 2014 péntek délig vár Bayer kizárására, utána „valamilyen módon” csatlakoznak a DK tüntetéséhez

Ezt még szerdán nyilatkozta Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke [Azóta, mint fentebb olvasható, Rogán Antal is letette a voksát az ügyben – a szerk.]. Az Együtt 2014 szerint hasonló egységfrontra lenne szükség, mint tavaly decemberben, amikor a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása miatt rendezett, nácizmus elleni tüntetésen Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is felszólalt. Ha komolyan lehet venni, amit az akkori demonstráción mondott Rogán Antal, illetve amiről Navracsics Tibor miniszter beszélt az ATV-ben, akkor azt várják, hogy ez tettekben is megnyilvánuljon és tegyenek lépéseket Bayer Zsolt Fideszből való kizárása érdekében. Ha nem csak a retorika szintjén állnak ki a rasszista megnyilvánulásokkal, a gyűlöletkeltéssel és a gyűlöletbeszéddel szemben, akkor lépésekre van szükség.

LMP: Felhívják a párttagok figyelmét a DK demonstrációjára, de nem szerveznek és nem szónokolnak

Schiffer András frakcióvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet az új Polgári Törvénykönyvről tartott, azt is elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció értesítette őket a vasárnapra tervezett tüntetésről, amelyiknek az a célja, hogy Bayer Zsoltot kizárják a Fideszből. Az LMP választmánya szerdán úgy döntött: minden olyan megmozdulás fontos, amelyik az állampolgárok figyelmét a rasszizmus elleni fellépésre irányítja. A párt a tagjai figyelmét felhívja a demonstrációra, de a szervezésben nem kíván részt venni és szónokot sem állít. Schiffer emellett arról tájékoztatta a DK-s Molnár Csabát, hogy az LMP szerint az szolgálja a demokratikus politikai erők érdekeit, ha a rasszizmus elleni fellépés kikerül a napi pártpolitikai csatákból. Ehelyett egy konszenzust kell elősegíteni a humanista értékeket valló politikai erők között a rasszizmus elleni fellépés érdekében.

A 4K! nevű törpepárt szerint Gyurcsány a hibás

A 4K! egyaránt elfogadhatatlannak tartja a rasszizmus minden formáját, és azt, hogy valaki a rasszizmusból próbál politikai hasznot kovácsolni – ez destruktív –, ezért nem kíván felszólalni a Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett vasárnapi tüntetésen. Salha Omár alelnök azt írta Molnár Csabának, a DK alelnökének: „Az Önök kormányzásának idején a magyar cigányok életkörülményei jelentősek romlottak, a rasszizmus pedig a rendszerváltás óta példátlan méreteket öltött. Amikor Gyurcsány Ferenc végül kiengedte kezéből a kormányrudat, a magyar cigányok minden szempontból rosszabb helyzetben voltak, mint amikor elkezdte kormányzását. Milyen alapon kíván Gyurcsány Ferenc és Ön a rasszizmus elleni tiltakozás élére állni?”

(mzs)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!