rss      tw      fb
Keres

Orbán Cipruson: Azokat támogatjuk, akik a miénkhez hasonló gazdasági rendszerváltást hajtanak végre




A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről, valamint a 2014-es európai parlamenti választásokra való felkészülésről kezdtek rendkívüli csúcstalálkozót pénteken a ciprusi Limassolban az Európai Néppárt vezetői. A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai pártcsalád tanácskozásán részt vesznek tagpárti vezetők, beleértve az uniós tagországok számos néppárti állam-, illetve kormányfőjét vagy miniszterét. Ott volt Angela Merkel német kancellár, Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A tanácskozáson részt vett Orbán Viktor is.


Orbán Viktor miniszterelnök, Botos Balázs ciprusi nagykövet és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője az Európai Néppárt rendkívüli csúcstalálkozója előtt Limassolban, a ciprusi tavaszban
MTI/Miniszterelnökség/Burger Barna

Orbán Viktor nyilatkozata Cipruson: Magyarország túlvan a gazdasági rendszerváltáson, most Európa következik

„Azért vagyunk itt Cipruson, mert az európai gazdaság nem tudja kezelni a mai gazdasági válságot az eddig megismert formájában. Vagyis az európai gazdaságot át kell alakítani. Magyar fejjel gondolkodva azt mondhatjuk, hogy Európának gazdasági rendszerváltásra van szüksége. Ezt a gazdasági rendszerváltást kell végbevinni, minden országnak otthon és összehangoltan Brüsszelben is.

Magyarország túlvan a gazdasági rendszerváltáson. 2010 és 2012 között, két, két és fél év alatt Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre. Ettől a magyar gazdaság versenyképes lett, pénzügyileg rendbe tettük a dolgokat, és 2013-ban Magyarországon létrejön a növekedési fordulat. Vagyis Magyarország a 2012-es gazdasági teljesítménycsökkenés után 13-ban, most már pénzügyileg rendezett keretek között, biztos pénzügyi háttéren, megkezdi a gazdasági növekedést. Ami a magyar gazdasági rendszerváltás eredménye.

Minden országban azokat a vezetőket támogatjuk, akik hasonló gazdasági rendszerváltásokat kívánnak végrehajtani, persze a saját nemzeti érdekeiknek megfelelően. Reméljük, hogy itt Cipruson is, ahol elnökválasztás lesz, egy ilyen gazdasági rendszerváltó új elnököt választanak a ciprusiak. Ide jöttünk, hogy támogassuk őket és ezt a pártot, és hogy közben az európai gazdasági rendszerváltás kérdéseiről is szót váltsunk. Mindenestre az 2013-as év a gazdasági növekedés szempontjából nemcsak Magyarországon, hanem még jó néhány erős európai országban is, különösen a németeknél, jobbnak ígérkezik, mint az előző volt. Tehát a magyarok reménye, hogy lesz 13-ban gazdasági növekedés, érzékelhető gazdasági növekedés, az nemcsak a magyar döntések miatt, hanem néhány más európai ország sikeres gazdasági rendszerváltása miatt is megalapozott.” (Forrás: hangfelvétel)

*

Orbán – sajtófőnöke szerint – a csúcstalálkozó helyszínén több uniós tagország állam-, illetve kormányfőjével rövid, kötetlen megbeszélést folytatott. Hogy kik voltak ezek, azt nem részletezte. A Fidesz honlapján Traian Basescu román államfővel, Enda Kenny ír kormányfővel és Nikosz Anasztasziadesszel, a ciprusi Demokratikus Tömörülés vezetőjével készült fényképek láthatók.

*

Az Európai Néppárt néhány órás ciprusi tanácskozásán egyébként nem állapodtak meg semmiben a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetésről, sőt „tartalmi előrelépés” sem történt. (A 2014-2020-as költségvetésről hamarosan újabb uniós csúcstalálkozót terveznek, és a néppártiak az erre való felkészülés jegyében próbáltak most közös álláspontot kialakítani.) A probléma lényege, hogy a közös büdzséhez nagyobb arányban hozzájáruló, tehetősebb tagországok csökkenteni akarják a kiadásokat, a kedvezményezettek azonban ezt ellenzik. Magyarországnak kiemelten fontos a kohéziós – felzárkóztatási – források eddigi értékének – lehetőség szerint – a megőrzése, valamint a mezőgazdasági támogatások fenntartása.



Az Európai Néppárthoz jelenleg 40 országból 74 tagpárt tartozik. Néppárti vezetője van 15 uniós és 6 nem uniós európai országnak. A 27 EU-biztos között 13 néppárt politikus található.

(mzs)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!