rss      tw      fb
Keres

Melegfelvonulás - Atrocitások, előállítások nélkül ért véget a rendezvény - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2010. július 10., szombat 19:09

Különösebb rendbontás nélkül ért véget a meleg méltóság menete elnevezésű demonstráció szombat délután Budapesten, a felvonulást jelentős rendőri erőkkel biztosították. A rendőrség azt közölte, senkit sem állítottak elő a melegfelvonulással összefüggésben.

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt. A menet a Hősök terétől az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg, mert az Oktogonnál ellentüntetők gyülekeztek, és gyalázták a felvonulókat. Az Andrássy út 60-nál, a Terror Háza előtt négy fiatalember próbálta elállni a menet útját, a ruházatukon radikális mozgalmak jelképeit viselő férfiakat tucatnyi rohamrendőr körülvette, a járdára vezette és igazoltatta. A felvonuláson a menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített teherautó haladt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, az egyiken például az állt, hogy "Magyarország a mi hazánk is". Volt olyan felvonuló, aki a nemzeti együttműködési nyilatkozatát vitte nagyméretű, színes transzparens formájában. A rendezők becslése szerint a rendezvényen ezerötszázan vettek részt. Az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy ezren lehettek a felvonulók. Sok külföldi is ott volt a menetben, köztük osztrákok, németek, finnek és franciák. A demonstráción több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke, valamint az Amnesty International emberjogi szervezet magyarországi képviselői.

A Szivárvány Misszió Alapítvány még előző nap arra kérte Sólyom László államfőt, hogy álljon ki a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek egyenlősége mellett és emelje fel a szavát a kisebbség jogait csorbítani kívánó szélsőségek ellen.

A KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökhelyettese, Stágel Bence a rendezvény után azt közölte, azért tartják értelmetlennek a menetelést, mert a résztvevők évek során tett provokatív kijelentései és megnyilvánulásai a társadalom széles rétegeinek rosszallását vívták ki.

A BRFK este azt közölte, hogy a melegfelvonulással összefüggésben senkit sem állítottak elő. A rendőrség ugyanakkor azt is közölte, hogy az elrendelt fokozott ellenőrzés keretében - ám nem a rendezvénnyel összefüggésben - három embert előállítottak.

A korábban lezárt Andrássy úton a forgalom nem sokkal délután hat óra előtt újra elindult.