rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 07.12.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. július 7.
"Lesz roma miniszterelnöke Magyarországnak" - interjú a Nobel-békedíjas Muhammad Yunusszal
Origo

„Muhammad Yunus bangladesi bankár több mint három évtizede dolgozik azon, hogy miképp lehetne hitelhez juttatni a legszegényebbeket, akikkel szóba sem állnak a piaci alapon működő bankok. A szegényekre szabott mikrohiteleket nyújtó Grameen-projektbe 1976-ban vágott bele Yunus, és sikere elismeréseként 2006-ban neki ítélték a Nobel Békedíjat. A sikert a számok is alátámasztják, a Grameen Bank 2008 végéig 7,6 milliárd dollár hitelt helyezett ki a mélyszegénységben élőknek. A világon több mint negyven országban létezik már hasonló projekt, és már a Világbank is finanszíroz ilyen kezdeményezéseket.”

„– A jelenlegi gazdasági rend gerincét nyereségorientált cégek alkotják, ön azonban a nem csak profitszempontokat figyelembe vevő társadalmi vállalkozások egyik fő szószólója. Miért van szükségünk ezekre vállalkozásokra?
Hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyeket a jelenlegi gazdasági rendszer nem tud megoldani, mégpedig azért nem, mert azon a téves koncepción alapszik, hogy a profitmaximalizálás a végső cél. Olyan kapitalizmusra van szükség, amely erkölcsi szempontokat is figyelembe vesz, és ahol a profittermelés csak eszköz.”
„Vannak dolgok, amiket csak magamért csinálok, hogy minél több nyereséget termeljek. És vannak olyanok is, amivel jobbá akarom tenni mások életét. Mindkettőt lehet egyszerre, és épp ez a társadalmi vállalkozások lényege…”
„…az emberek nem egydimenziósak, nem pénzcsináló gépek, csak a jelenlegi rendszer logikája tette őket azzá. Egyszerre vagyunk önzőek és önzetlenek is. Én lehetek a legkőkeményebb kapitalista, de ha azt látom, hogy valaki fuldoklik, akkor odamegyek, és kihúzom a vízből. Ez az ösztöneinkben van.”
„Én nem a kapitalizmust akarom lecserélni más gazdasági rendszerre, hanem azt mondom, hogy a rendszer emberképe alapszik tévedésen. Ezt a beszűkült emberképet kell kiszélesíteni.”

„– Milyen speciális kihívásokkal kell megküzdeniük itt a közép-kelet-európai régióban a társadalmi vállalkozásoknak ahhoz, hogy igazán sikeresek legyenek?
A romakérdéssel, legalábbis ezt hallom mindenkitől. Ami nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi kérdés is. ..Úgy nem lehet társadalmi vállalkozást csinálni, hogy ’jaj, ez is nagy probléma, meg az is, ezért aztán bele se vágok’. …És a dolgok lassan változnak: amikor én Amerikában tanultam, a lakásom melletti kávézóba nem mehettek be a feketék. Ma az Egyesült Államoknak fekete elnöke van. Még a maga életében lesz roma miniszterelnöke Magyarországnak.”

„– Mit üzen a magyarországi romáknak és a magyaroknak, előbbiek hogyan törjenek ki a mélyszegénységből, utóbbiak hogyan segítsék ezt?
Integrálni kell őket, nincs más megoldás.”
„A világ egy nagy falu. Ha ennek a világnak nem foglalkozunk az egyik részével, ahol csak egyre jobban felgyülemlenek a problémák, akkor ez visszaüt, és a másik rész életét fogja még bonyolultabbá tenni, ahol most nem olyan súlyosak a problémák. Figyelni kell egymásra, nem csak saját magunkra. Ez a filozófiája a társadalmi vállalkozásoknak is.”

2010. július 9.
Jogvédők kritizáljak a kormány közbiztonsági törvénycsomagját
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) honlapja

„A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetek szerint a Kormány közbiztonság javítását célzó törvénycsomagja átgondolatlan …nem magyarázható szigorításokat tartalmaz… A két szervezet ezért a törvényjavaslat visszavonását kéri…”
A „Javaslat” a szabálysértéseknél „az elkövetők és a sértettek közötti közvetítői eljárásokat, melyek a büntetőjogban ismertek, nem alkalmazza.”
„A szabadság megvonása néhány ezer forint kárértékű szabálysértéseknél szükségtelen és aránytalan. …a hazai börtönök jelenleg is túlzsúfoltak.”
„18 év alatti gyermekeket kis kárértékű szabálysértések miatt elzárás büntetéssel szankcionálni ellentétes a Gyermekek Jogairól Szóló New York-i Egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A szabálysértést elkövető fiatakorúaknak segítségre és asszisztenciára van szükségük….”
„A bírósági titkárok szabálysértési ügyekben” sem „vehetnek át bírói feladatokat.”
„A bírósági titkárok nem rendelkeznek a bírói függetlenség alkotmányos követelményével, önálló eljárásra feljogosítani őket alkotmányellenes, és nemzetközi emberi jogi elveket sért.”

2010. július 8.
Döntést hozott a GVH a L’Oréal-ügyben - 5 millió forint bírság megfizetésére köteles a vállalkozás
Jogi Fórum

„A GVH döntése értelmében nem ütköznek törvénybe a L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft. Biotherm Aquasource Biosensitive, Revitalift, valamint Vichy Cellu Metric termékeinek népszerűsítése érdekében 2009. január 1. és május 1. között közzétett egyes állításai, míg jogszabályba ütköznek a Vichy Liftactiv CxP, a Revitalift és a Vichy Cellu Metric termékekkel összefüggésben” megjelentetettek. Összesen „5 millió forint bírságot szabott ki a Versenyhivatal.”

„A L’Oreal egyes állításait hitelt érdemlően igazolni tudta, így a GVH valósnak fogadta el a Biotherm Aquasource Biosensitive termék esetében a ’Látható hatékonyság a bőrérzékenység 5 területén’, vagy ’A bőrérzékenység jelei 81 százalékkal csökkennek’ és más ’kijelentéseit’.”

„A Vichy Liftactiv CxP termékről közzétett, a versenyhivatal által vizsgált reklámok (például ’Látható átalakulás már a 4. naptól kezdve. Az arcbőr újra feszes lesz, a ráncok visszahúzódnak’), fő üzenete az volt, hogy …már a 4. naptól kezdve igen jó eredmények érhetők el a ráncok visszahúzódása és az arcbőr feszesítése terén. A L’Oréal a fenti tulajdonságokat fogyasztói véleményfelmérésekkel is erősíteni kívánta (’Már a 4. naptól kezdve: feszesebb bőr a nők 88 százalékánál’). A konkrét termék tekintetében a tesztalanyok azonban csak arról nyilatkoztak, hogy véleményük szerint a készítmény mélyen hat a ráncok és a finom vonalak ellen, amiből azonban nem következik, hogy a változás a 4. naptól bekövetkezne.”

„A GVH álláspontja szerint a L’Oréal a teszt eredményeit kiterjesztően alkalmazta, az eredmények a kérdéses állítást nem támasztották alá.”

„A Revitalift termékről a nyomtatott sajtóban közzétett reklámokat (’A bőr feszesebb: a nők 96 százaléka szerint’, valamint a ’A bőr fiatalabbnak látszik: a nők 90 százaléka szerint’) a L’Oréal által elvégzett szubjektív hatékonysági tesztek azonban nem támasztották alá megfelelően, ugyanis a teszt alapján a válaszadóknak csupán 57 százaléka gondolta, hogy teljesen egyetért azzal az állítással, hogy a bőre feszesebb.”

„A kiszabott bírság mértékének meghatározása során a GVH …enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy eltérő jellegű, egymástól független módon, rövid ideig reklámozott termékekről van szó, mely reklámok közül egyesek nem kizárólag jogsértő tájékoztatást tartalmaztak… E körben értékelte a versenyhatóság azt is, hogy a L’Oréal jelentős összegeket költ tudományos kutatásra. Tekintettel volt a versenyhivatal a vállalkozás eljárás során történő együttműködő magatartásán túl arra is, hogy a L’Oréal törekedett a versenyhatóság által korábban vele szemben megfogalmazott kifogások figyelembe vételére a tájékoztatási gyakorlatában. A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy az egyes termékek kampánya az adott rövid időszakban intenzív volt, így a fogyasztók széles körét érhette el, emellett a jogsértés több terméket érintett, az eljárás alá vont a piac jelentős szereplője.”

2010. július 5.
Amire nincs magyarázat
Tóta W.Árpád blogja

„…A kormány eddig majdnem minden lépése után szárba szökkentek az elméletek, mint a bolondgomba. Nem azért csinálták, mert hülyék, hanem mert valami rejtett, okkult céljuk volt vele, amit nem lehet bevallani, de nagyon is helyénvaló, sőt nemzeti érdek. Most még összeszámolhatók, nosza.

„1. Államcsőd-szöveg. A lehetséges megfejtések között volt bennfentes shortolás – párt- és magánkassza-feltöltési céllal –, a forintot gyengíteni igyekvő gazdaságpolitika informális eszköze, továbbá az EU megzsarolásának sajnos sikertelen kísérlete. Hogy valójában mi volt a célja, azt máig sem tudhatjuk. Azt tudjuk csak, mi nem volt: véletlen.…”

„3. Schmitt Pál. Látszik a kínnal megírt köszöntőkön, hogy ezzel a szerencsétlenséggel a jobboldalon se tudnak mit kezdeni. A nyers értelme persze nyilvánvaló: azt se tudja, mit ír alá, kényelmesebb így a hatalomgyakorlás. De még a Fidesz-drukkerek civilizáltabb fele is rácsodálkozik: azt hitték, ennél elegánsabb klubhoz csatlakoztak. Azt hitték, a pofátlanság csak a hatalom megszerzéséhez kell, és utána a  polgári, gentlemanlike kormányzás jön, ami úgy fog szólni, mint egy zongoraverseny. Nem pedig úgy, mint egy ólnyi éhes disznó.…”

„5. Csekély jelentőségűnek látszik, de mégsem az: az autofellációs óda kifüggesztése. Igaz, hogy csak egy darab papír, de mégis, bazmeg, ez meg mire jó? Támadási felületnek kiváló, márpedig az olyasmit épeszű kormány elkerüli, hacsak nem nagyon fontos neki. Miféle súlyosan beteg törpefejű lehet az, aki kiakasztatja minden okmányirodába, hogy ő mekkora arc? Közhírré téteti hatalmi szóval? Attól érzi jól magát? Mi van tata, rossz a prosztata?”

„A minél pofátlanabb berendezkedésnek persze vannak elszánt, nem szégyenkező támogatói. Ők azok, akik hangosan igenlik: legyen csak diktatúra, minél keményebb. Sújtson, ahova köll, menjen a szólásszabadság a kurvaanyjába, igenis legyen a Párt kezében az egész nyilvánosság, és kussoljon, akinek nem tetszik: aki nincs velünk, az ellenünk van. Megértést és leereszkedést érdemelnek. Ők azok, akik kicsit korábban a középkorba vágytak, és el sem tudták képzelni, hogy nem földesurak, hanem szarrá szopatott zsellérek lennének ott. Most sem jut eszükbe, hogy a diktatúrában mennyire könnyű a más farkának a rosszabb végére kerülni, főleg ha nincs hol panaszkodni. Nem kell hozzá más, csak egy bővérű helyi káder. Szegény szerencsétlen, rövid emlékezetű magyarok.”

„Ami eddig történt, arra egyetlen jóhiszemű magyarázat van: hogy ez egy bonyolult vicc, aminek még hátra van a poénja. Olyan, mint az áldokumentumfilmek: egyre hihetetlenebb képtelenségek következnek, aztán a végefőcímben elárulják, hogy nem is igaz, csak a hiszékenységünket tesztelték…”

„A másik lehetőség, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim, dermesztő. Akárhogy vigyáztunk: visszajöttek a kommunisták”

2010. július
Komorowsi győzelme az európaiság győzelmét jelenti a populizmus felett
globusz.net, Gazeta Wyborcza

Nagy valószínűséggel kijelenthető, Bronisław Komorowski nyerte az elnökválasztást, és ez azt mutatja, hogy a lengyelek többsége saját jövőjét az Európai Unióban látja biztosítottnak, vagyis egy plurális, piacgazdasági, jogrendi demokráciában – írja kommentárjában Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője.”

„De nem szabad elfelejteni, hogy Jarosław Kaczyński csak pár százalékkal kapott kevesebbet …Komorowski és Kaczyński szembenállásában az európai világ és a jobboldali autoritarizmus ütközése teljesedett be.”

„Amit Kaczyński megjeleníteni képes az nem más, mint puszta nacionalizmus, ókonzervatív intolerancia és klerikalizmus,….”

„...Kaczyńskival együtt veszített az a politikai frusztráltság, melynek eredője a rettegés Németországtól és Oroszországtól, s amely Lengyelországot állandó konfrontációkba hajszolta.”

„Manapság sokan jobboldali győzelemsorozatról beszélnek az egyesült Európa régi és új tagországaiban, Hollandiában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon. Ez a kijelentés értelmetlen, sőt ostoba, elvégre világunkban a jobb és a baloldal klasszikus definíciói érvényüket veszítették. Az említett európai ’jobboldali’ győzelmek – néhány esetet leszámítva – a populizmus új hullámával azonosak, demokráciaellenesek…. Lengyelország szerencsére nem e ’sorozat’ része.”

2008. március 14.

Orbán Viktor Gyurcsány Ferencről 1989-ben
Youtube (videófájlmegosztó), feltöltötte: shortmartin
Videó

„Na, hát a kiszesek között nincsen normális, tárgyalóképes ember, egyetlen normális van a kiszesek között, akit én ismerek, , akit komolyan kell venni, ha az ember tárgyal, mert az próbára teszi a képességeit, az a Gyurcsány nevű ember. Az összes többi az komolytalan, sajnálom kedves KISZ-urak, ez a véleményem. Gyengék, a Szilvásy még az aki, még úgy ahogy, az összes többi az…az alapvető képességek hiányoznak…”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!