rss      tw      fb
Keres

A papagájkommandó kormányonValójában, egyszerű, mint a faék. Ha havas tájon vagy, álcázd magad fehér ruhával, a dzsungelben a terepszínű a legmegfelelőbb. Erre a szimpla tapasztalatra épül az a primitív nyelvezet, amelyre a Fidesz süllyesztette a politikai kommunikációt. Bayer Zsolt hírhedt cikke a minap felkorbácsolta az indulatokat, tömegével születtek a gyűlöletkeltést elutasító írások, demonstráció is szerveződött ellene. A demonstrálókat a Fidesz székházára kifeszítve egy molinó várta, amelyen eleve egy vádaskodás díszelgett. Ez volt az első lépés, hogy fordítsanak a szereposztáson, és a gyűlöletkeltést elítélőket gyilkosok pártfogóivá maszkírozzák át, illetve kompromittálni kezdjenek egy nevet.

Ma, a Fidesz egyik közleményében azt olvashattuk: „A Fidesz sajnálattal értesült, hogy Ron Werber minden utcába gyűlöletfelelőst telepít és képez ki.” Ezt az épületes szöveget Selmeczi Gabriella jegyzi, de biztosak lehetünk benne, hogy nem a saját szavai. Erre specializálódott politikai mahinátorok dolgoznak minden megnyilvánulás dizájnján. Meg van ez tervezve aprólékosan, pontosan ilyen alpárira, bugyutára és zsigerekre hatóra. A közlemény Mesterházy Attila sajtótájékoztatójára született.

Az MSZP elnöke azt jelentette be, hogy megkezdik a párt 106 választókerületi felelősének képzését. Az ő feladatuk az lesz, hogy politikailag és szervezetileg összefogják a választási kampányt, amely tervezetten ajtótól ajtóig, embertől emberig terjed, vagyis széles kapcsolatfelvételen alapul majd. Ez az esemény volt az, amelyről a Fidesznek Ron Werber neve és hozzá kapcsoltan a gyűlölet szó „ugrott be”. A Ron Werberezés természetrajzát megadta Mihancsik Zsófia hétfői írásában, és a gyűlölet szó sem kakukktojás a közleményben, bár első látásra annak tűnhet, miután nemrég ismerhettük meg azt az interneten terjesztett videót, amely állítólag oktatófilmnek készült fideszes aktivisták számára a pécsi önkormányzati választásokhoz. Kubatov Gábor vezényli rajta a produkciót, egy elég agresszív, ajtótól ajtóig terjedő kampányról, minden kérdést és választ a közreműködők szájába rágva.

Értetlenkedhetnénk tehát, hogy miként alkalmazhatnak ilyen nyilvánvaló kettős mércét, de ne tegyük, mert a „gyűlölet” szónak fontosabb funkciója van. Nem közvetlenül az MSZP nyilvánosan bejelentett kampányának lejáratása az elsődleges célja. Többre hivatott: álcázásra. Elfedni, észrevehetetlenné tenni a köztérben, hogy a Fidesz Bayer miatt szégyenkezni kényszerült. Mert a gyűlölködés politikai eszköztáruk leleplezett elemévé vált. Mi sem egyszerűbb, mint a gyűlölet szót nagy mennyiségben „visszahajigálni”. Ron Werber nevével összekapcsolva azt a látszatot kelteni, hogy a Bayer elleni tiltakozás is csak kampány, gyűlöletkeltő kampány.

A molinón szereplő első mondatra fűzik fel a többit. Legyen tele vele a fülünk, az agyunk. Ha cáfoljuk, attól kopunk meg, ha meg nem, akkor attól. És a módszer eredményesen, mert előbb-utóbb megjelenik – és valóban megjelent – az első felszínes híradás, ahogy szokott, amely így hangzik: a Fidesz és az MSZP gyűlöletkeltéssel vádolják egymást. Ezért azt javaslom az MSZP-nek, hogy vérszegény válaszuk helyett ezt a megfejtést zenésítsék meg egy közleményben. Hogy ne lehessen százhúszadszor is ugyanazzal az ócska trükkel, itt a piros, hol a piros játékot játszani.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!