rss      tw      fb
Keres

Csökkentik a szociális segélyeket Japánban

MTI 2013. január 16., szerda 12:11

Csökkentik a szociális juttatások összegét Japánban - jelentette be szerdán Tamura Norihisza népjóléti miniszter, arra hivatkozva, hogy a munkanélküli segély összege sok esetben meghaladja az alacsony keresetű aktív dolgozók átlagos kiadásait.

Az egészségügyi, munkaügyi- és népjóléti minisztérium társadalombiztosítási tanácsának felmérése szerint egy két, 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő házaspár nagyjából havi 186 ezer jenes (mintegy 470 ezer forint) segélyben részesül. Ezzel szemben egy alacsony keresetű, segélyt nem kapó háztartás áltagos havi kiadásai 159 ezer jent tesznek ki a minisztérium szerint.

"Ésszerű rendszer kialakítására fogunk törekedni" - közölte újságírókkal Tamura a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint.

A csökkentés ugyanakkor nem fog vonatkozni a 60 évnél idősebb, egyedülálló emberekre.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt decemberi választási kampányában az elszaladó költségek miatt a segélyezési keret 10 százalékos csökkentését ígérte. Tavaly őszi adatok szerint 2,13 millióra nőtt a munkanélküli segélyben részesülők száma a szigetországban. Egy korábbi kimutatás szerint a juttatások 2012-ben 3,7 ezer milliárd jenben kerültek az államnak és a helyi önkormányzatoknak, amely nagyjából a teljes adóbevételek 10 százalékával egyenértékű.

Szakértők szerint a segélyen élők számának jelentős növekedése a gazdaság gyengélkedése mellett részben azzal is magyarázható, hogy sokaknak jobban megéri felvenni a juttatást, mint munkát vállalni. A kiadások növekedéséhez az is hozzájárult, hogy a gazdasági világválság kitörése óta a minisztérium valamelyest enyhített a segélyhez jutás feltételein.