rss      tw      fb
Keres

Cseh-lengyel vita egy emlékműről a morva-sziléziai Tesínben

MTI 2013. január 16., szerda 12:12

Hosszú évek óta nem látott indulatos, éles vita bontakozott ki csehek és lengyelek között a morva-sziléziai Tesínben, miután ismeretlen tettesek meggyalázták Josef Snejdárek cseh tábornok emlékművét.

Snejdárek az 1919 januárjában, röviddel Csehszlovákiai megalakulása után lezajlott csehszlovák-lengyel hétnapos háborúban a csehszlovák egységek parancsnoka volt. A háború tárgyát a döntően lengyelek lakta Tesinsko régió képezte, amelynek hovatartozásáról a felek nem tudtak megegyezni. Tomás Garrique Masaryk akkori csehszlovák államfő parancsára a hadsereg támadást intézett Lengyelország ellen. A hétnapos háború következtében Prágának sikerült elérnie, hogy a nagyhatalmak Csehszlovákiának ítéljék a régió jelentős részét, egyebek között Karviná város környékét, ahol hatalmas mennyiségű szénkészletek voltak, amelyekre az új államnak nagy szüksége volt. A régió legnagyobb városát, Tesínt (Cieszyn) pedig felosztották a két ország között.

A régi vita akkor lobbant újra lángra, amikor a Csehszlovák Légiósok Társulata (CsOL) tavaly október végén Bystrice nad Olsí településen a helyi lengyelek minden tiltakozása ellenére emlékművet állított Snejdárek tábornoknak - írta a Tyden című cseh társadalompolitikai hetilap.

"Röviddel karácsony előtt az emlékművet összetörték. A fémtáblát ellopták, a felirat betűit legyalulták, és a kőre horogkeresztet festettek" - közölte Pavel Skácel, a légiósok helyi szervezetének elnöke. Állítása szerint az ügy mögött a helyi lengyelek állnak, akik ellenségüknek tekintik a tábornokot.

"Snejdárek tábornok a rosszul felfegyverzett lengyelek ellen rendkívül kegyetlenül lépett fel. A Karviná melletti Stonavában például kegyetlenül legyilkoltatott húsz fiatal lengyel foglyot. A csehek puskatussal és bajonettel végeztek velük" - ismertette a lengyelek véleményét Jacek Sikora, a lengyel kisebbség Glos Ludu című lapjában.

Skácel szerint éppen a Glos Ludu volt az, amely Snejdárekről közölt írásaival felélesztette és szítja a nemzetiségi gyűlöletet és ellentéteket a csehek és a lengyelek között.

Józef Szymeczek, az ötvenezres lengyel kisebbség ernyőszervezetének elnöke szerencsétlennek tartja az esetet. "Néhány nacionalista néhány hét alatt két évtized munkáját tette tönkre" - kommentálta a történteket a Tydenben. Szerinte az emlékmű meggyalázása nem a helyi lengyelek műve. "Úgy vélem, hogy a lengyelországi jobboldali nacionalistákat biztatta fel valaki erre a cselekedetre" - jelentette ki.

A lengyel kisebbségi vezető ugyanakkor megjegyezte: Snejdárek a hétnapos háború során nem esett el a régióban, hanem 1945-ben Casablancában halt meg. Később Napajedly városkában temették el. "Szerencsésebb lenne, ha ott állítanának neki emlékművet" - javasolta Szymeczek.