rss      tw      fb
Keres

Zsenmin Zsipao: a "kínai modell" megtöri a nyugati értékek hegemóniáját

MTI 2013. január 16., szerda 12:14

Kína felemelkedése megtöri a nyugati értékek hegemóniáját, a világnak pedig szüksége van a "kínai álmokra" - írja a Zsenmin Zsipao központi pártlap.

Az újság cikke szerint az univerzális értékek ma a nyugati hegemónia szinonímájaként szolgálnak, a fejlett országok elsősorban magukat tartják civilizált országoknak. Ennek a nyugati civilizációnak a zászlóshajója az Egyesült Államok, amely az univerzális értékeket éppen saját hegemóniájának biztosítására használja - írja a Zsenmin Zsipao.

Ebben a rendszerben Kína és a feltörekvő országok felemelkedése feladja a leckét a nyugati értékeknek, és ezt a Nyugat fenyegetésként éli meg. A Kínát fenyegetésnek tekintő egyik felfogás szerint a kelet-ázsiai ország fejlődése fenntarthatatlan, mert nem rendelkezik a nyugatiak által elfogadott alapvető értékekkel. Egy másik felfogás szerint Kínának megvannak a saját értékei, az ország pedig ebből fakadóan tagadja az univerzális értékeket, ezért a fősodorhoz tartozó országok ellensége. Ugyancsak fenyegetésnek tekint Kínára az a megközelítés, amely szerint a sajátságos "Kína-modell" értékei hasonlóak a nyugatiakhoz, s azok Kína felemelkedésével párhuzamosan a nyugatiak helyére léphetnek, a nyugati értékek eltűnését eredményezve.

Ezeket a fenyegetés-elméleteket csak egy új, egy re-globalizáció oldhatja fel, amely szembenáll a globalizáció mai értelmezésével, amely szerint a globalizáció egyenlő a nyugati kultúra világméretű terjedésével. Az igazi globalizáció ezzel szemben számos kultúrát és elképzelést, fejlődési modellt tiszteletben tart, a világnak pedig szüksége van a "kínai álmokra" is - írja a lap.

Belátható, hogy a nyugati civilizáció nem tud megküzdeni egy bizonytalan világgal, s még a hitelválságot sem képes megoldani. A hagyományos kínai civilizáció felfrissítésével, a nyugati értékekkel szembeni toleranciájával és az emberiség civilizációjának innovációjával Kína kikövezheti az utat, s a világ egyik vezető hatalmává válhat - zárul a Zsenmin Zsipao kínai központi pártlap cikke.