rss      tw      fb
Keres

Mellébeszélnek – még mindig a NENy-ről

Azt mondta Kovács Zoltán  - jelenleg a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, foglalkozása szerint történész – tegnap a Pont 7 című tévéműsorban, hogy a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat olyan politikai alapvetés, amelyhez hasonlókkal tele a világtörténelem. Analógiaként az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat tudott eszébe jutni hirtelenjében, meg az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata a francia forradalom idejéből. Ő érzi – közölte –, hogy most történelmi fordulópontja van a magyar történelemnek, amely nagyjából ilyen léptékű. Ezt sugallják legalábbis a felhozott példái.

Nyilván nem tűnt fel a nyilatkozónak, akit elragadott a hév a kormány és a saját  hitének megvallásában,  hogy a beszélgetésnek ez a második fele nem illeszkedik az első feléhez. Mondhatnánk, sikerült agyoncsapnia az üzenetet. Az első fele  ugyanis úgy hangzott el, ahogy minden kormánypárti illetékes előadja mostanában - láthatóan egy sorvezető szerint –, hogy nem értik ezt sok averziót, fanyalgást  NENy-ügyben, hiszen mi a baj azzal, ha egy parlament által elfogadott, a kormány által is vallott politikai nyilatkozatot,  amely csupa senki által el nem vitatható pozitív értéket tartalmaz, ki kell függeszteni a közintézményekben.

És akkor jön a kommunikációért felelős államtitkár, és lelkesen elmagyarázza nekünk, hogy nem, nem erről van szó, hanem arról, hogy Magyarország („kötelezően”?) történelmi fordulóponthoz érkezett.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!