rss      tw      fb
Keres

Holland kormánykoalíció szakadása - a NATO nem kommentál

MTI 2010. február 20., szombat 12:41

Belügynek tartja, és nem kommentálja a NATO a holland kormánykoalíció szakadását, amelynek oka az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben szolgáló holland csapatok jövőjére vonatkozó nézeteltérés volt.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szóvivője ugyanakkor - a NOS holland televízió jelentése szerint - szombaton megerősítette, hogy a szövetség továbbra is úgy ítéli meg: a legjobb megoldás az lenne, ha egy kisebb holland erő, akár új mandátummal, megmaradna Dél-Afganisztánban.

Jan Peter Balkenende nagykoalíciós kormánya egy pénteken kezdődött maratoni vita után szombat hajnalban döntött a szakadás mellett, mert miközben a miniszterelnök kereszténydemokrata pártja támogatná a NATO hosszabbítási kérését, a második legnagyobb párt tagjai, a szociáldemokraták az eredeti menetrend szerinti, azaz idei csapatkivonás mellett tették le a voksukat.

A mintegy 1600 fős holland misszió a NATO afganisztáni küldetésének keretében nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el.

Rasmussen szóvivője szerint egy kisebb erő már elegendő lenne ahhoz, hogy megerősítse a hollandok eddig elért eredményeit a tartományban, és biztosítsa az átmenetet az afgán erők számára.

A holland védelmi tárca egyik vezetője szombaton azt mondta, hogy a csapatok sorsáról szóló döntés immár az új kormány feladata lesz.