rss      tw      fb
Keres

Csehország: Új név alatt indul a választáson a szerdán betiltott Munkáspárt

MTI 2010. február 20., szombat 13:28

Új név alatt indul a májusi csehországi parlamenti választáson a szélsőjobboldali Munkáspárt, amelyet szerdán a cseh legfelsőbb közigazgatási bíróság betiltott.

A Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) néven indulunk a választáson - jelentette be Tomás Vandas, a betiltott Munkáspárt elnöke szombaton. Az új pártot Vandas hivatalosan tavaly jegyeztette be, akkor, amikor világossá vált, hogy a Munkáspárt ügye a bíróság elé kerül. A DSSS elnöke Vandas édesanyja. Vandas szerint a volt munkáspártiak mind belépnek az új tömörülésbe.

A parlamenten kívüli pártot azzal az indoklással szüntette meg a bíróság, hogy szélsőséges eszméket terjeszt, kapcsolatokat ápol az újnácikkal és tevékenységével veszélyezteti a cseh demokráciát.

A párt visszautasította az indoklást, és azt állítja, hogy politikai perben politikai indíttatású ítélet született, melynek az a célja, hogy "elhallgattassa a politikai vetélytársat".

A hivatalosan mintegy ezer tagot számláló Munkáspárt programjában törvényes intézkedéseket követel a bevándorlók és a csehországi roma kisebbség ellen, megtiltaná az egyneműek partneri kapcsolatának bejegyzését és visszaállítaná a halálbüntetést.

Cseh politológusok szerint a Munkáspárt ugyan szélsőséges alakulat volt, de radikálisabb politikát csak mintegy két éve, azután kezdett folytatni, hogy szövetséget kötött a neonáci csoportosulásokkal. Helyi megfigyelők úgy vélik, hogy az új Társadalmi Igazságosság Munkáspártja a májusi választásokon nem számíthat sikerre.