rss      tw      fb
Keres

Lezárult a párbeszéd a médiaszabályozásról az ET-vel, tavasszal módosíthatja az Országgyűlés a törvényt - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2013. január 29., kedd 21:18

Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről. A kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra - közölte az MTI kérdésére válaszolva Thorbjorn Jagland, a szervezet főtitkára egy keddi brüsszeli sajtóeseményen. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, s az Országgyűlés még tavasszal módosíthatja a jogszabályt, miután az ET elfogadta a kormány javaslatát.

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára az Európai Politikai Központ (EPC) által szervezett sajtóreggelin emlékeztetett: súlyos bírálatokat váltott ki szerte Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken. Ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes szakértői testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte, hogy a médiaszabályozás területén nem rendelkezik a kellő jogi eszközökkel, ezért az Európa Tanácsot kérte fel, hogy kezdjen párbeszédet a magyar hatóságokkal.

Jagland elégedetten állapította meg, hogy a párbeszéd nyomán több jogszabály megváltoztatásáról döntöttek Magyarországon. Úgy véli, hogy "jó irányba" mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, s Magyarországon olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

Az EPC sajtóreggelije után tartott sajtótájékoztatóján Thorbjorn Jagland a médiaszabályozással kapcsolatban elmondta: Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek az előző napon elküldött levelében üdvözölte a magyar változtatási szándékokat. Ezek közül az ET-főtitkár szerint az a legfontosabb, hogy a médiatanács elnökét nem a miniszterelnök fogja kinevezni, hanem - a miniszterelnök javaslata alapján - a köztársasági elnök. Ezzel - vélekedett Thorbjorn Jagland - a kinevezési jog átkerül a végrehajtó hatalom kezéből a nemzet egységének megtestesítésére hivatott államfőhöz. A médiatanács elnökének mandátuma egyetlen kilencéves ciklusra terjedhet majd ki.

Jagland felhívta a figyelmet a tervbe vett új magyar szabályozás azon elemére is, hogy a médiatanács elnökének kinevezési folyamatában szerepet kell kapnia a civil társadalomnak is, valamint hogy egyértelmű, magas szakmai minőségi követelményeket kell megfogalmazni azzal kapcsolatban, kit lehet kinevezni médiatanácsi elnöknek.

Az ET főtitkára egyúttal közölte: "az Európa Tanács és a magyar kormány együttműködése folytatódni fog, hogy szakértőink véleményével összhangban tovább javuljon a magyar médiatörvény".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, s az Országgyűlés még tavasszal módosíthatja a jogszabályt, miután az ET elfogadta a kormány javaslatát a médiaszabályozással kapcsolatban. Az ET döntése által bebizonyosodott, hogy a médiatörvény alapvető értékei és megoldásai összhangban állnak az európai értékekkel - hangoztatta a szaktárca közleményében.

A Fidesz üdvözölte a főtitkár bejelentését. A parlament sajtóbizottságának fideszes elnöke szerint Magyarország igaza bebizonyosodott, ugyanis "a médiatörvény körüli hisztériának" semmilyen szakmai alapja nem volt. Cser-Palkovics András kijelentette: "a gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz". Úgy fogalmazott, sokadik alkalommal lepleződött le a magyar választók által elutasított, ezért "külföldön haknizó balliberális politikusok képmutatása, Magyarországot bármikor elárulni képes magatartása".

A Fidesz európai parlamenti delegációja felszólította "az Európai Parlament baloldali és liberális képviselőit, hogy hagyjanak fel a további hisztériakeltéssel, az ország és a magyar kormány alaptalan rágalmazásával".

A szocialisták a fideszes Cser-Palkovics András korábbi közleménye javításának titulált ironizáló közleményükben úgy fogalmaztak, hogy "az idő igazolta népi köztársaságunk igazát, az imperialista gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz". Ugyanakkor utaltak Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság médiaügyekkel is foglalkozó biztosának korábbi kijelentésére, miszerint továbbra sem elégedett a magyar médiaszabályozással.

Az MSZP Európai Parlamenti (EP) delegációjának vezetője szerint nem igaz, hogy lezárult volna az ET vizsgálata a magyar médiahelyzetről. Tabajdi Csaba szerint "szó sincsen arról, hogy minden rendben lenne; nemcsak az EP, hanem az Európai Bizottság is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyar médiaszabályozással szemben".