rss      tw      fb
Keres

Az elmúlt hét eseményeiből: a magyar szélsőjobbal történt
1. Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján lekapcsolták a római Colosseum fényeit a xenofóbia és az antiszemitizmus elleni tiltakozásként, elsősorban a Magyarországon a Jobbik révén terjedő antiszemitizmus miatt. Az MSZP-MSZDP felhívását, hogy Budapest csatlakozzon az akcióhoz, Tarlós István elutasította. A Jobbik szerint tőle a jeruzsálemi Siratófal közvilágítását is lekapcsolhatják.
2. Az interparlamentáris koalíció Budapesten járt, mert szerinte az országban „vészhelyzet” van az antiszemita kijelentések durvaságát és gyakoriságát tekintve. Fónagy és Steiner szerint az ország nem antiszemita, kormány és ellenzék egyként küzd az antiszemitizmus ellen. A Jobbik unja a „rettegő félórákat”.
3. Az Európa Tanácsban megtámadták a magyar és a görög küldöttség szélsőjobbos tagjainak akkreditációját – eredménytelenül.
4. Vona pártelnök „évértékelőt” tartott: „az egész pereputtynak ugrik a segély, apukám”, azaz a kollektív bűnösség alapján a bűnelkövetők gyerekeit is éhhalálra ítélné. Vona szerint ez nem igaz. Az Együtt-2014 tiltakozott a népszavazási kezdeményezés ellen.


1. A Colosseum-elsötítés

A holokauszt emléknapján a Jobbik ellen tiltakoznak Rómában
2013. január 23. szerda

Az MTI adta hírül, hogy Róma városa és a Római Zsidó Közösség kezdeményezéseként lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik antiszemita tettei és kijelentései elleni tiltakozásként január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján. Támogatta a kezdeményezést az önkormányzati testület Keresztény Identitás nevű frakciója is. Az eseményre meghívást kapott Magyarország római nagykövete.

Gianni Alemanno, az olasz fővárosnak az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) színeiben 2008-ban megválasztott főpolgármestere arra emlékeztetett, hogy az Európai Zsidó Parlament (EZSP) kedden elítélte a Magyarországon a „szélsőjobboldali Jobbikkal aggasztóan terjedő antiszemitizmust”. „A Colosseum elsötétítésével Róma városa és a Római Zsidó Közösség jelképesen el akarja ítélni a xenofób tetteket és ideológiákat, nemcsak a magyar szélsőjobboldali pártokban, hanem egész Európában.” A főpolgármester arra szólította fel az európai fővárosokat és az egész civil társadalmat, csatlakozzon az „emlékezés tanítására és átadására”.

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke szerint: „Ma egy európai ország az antiszemitizmus rémálmában él, a múltba, a harmincas évekbe való visszaugrással. Mi olasz és európai polgárok ezt nem tűrhetjük.” „Azt tudni, hogy Magyarországon barna ingben mennek a parlamentbe, az utcán masíroznak és egyedül arra gondolnak, hogy zsidókat vagy izraelieket listázzanak, merénylet az évtizedek alatt újraépített értékek ellen és elborzaszt bennünket. De nem maradunk közömbösek. A közömbösség az intolerancia szövetségese.”

(A Colosseum fényeinek kikapcsolása gyakori tiltakozási mód Rómában. Minden évben a november 30-i halálbüntetés elleni világnapon a Szent Egyed közösség így követeli a halálos ítéletek eltörlését. Tavaly a maffia áldozatainak emléknapján is sötétbe borult a műemlék.”

***

A Jobbik közleménye: „a jeruzsálemi siratófal fényeit is lekapcsolhatják”
2013. január 24., csütörtök, 12:38

„A Colosseum elsötétítéséről
Akár a párizsi Eiffel-torony, a washingtoni Fehér Ház vagy a jeruzsálemi siratófal fényeit is lekapcsolhatják, a Jobbik akkor is a kiszolgáltatott magyar emberek érdekeit fogja védeni politikájában.
Volner János frakcióvezető-helyettes”

***

MSZP-MSZDP: a főpolgármester vasárnap kapcsoltassa le a Parlament díszkivilágítását!
2013. január 25. péntek

Az MSZP és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) nyílt levélben arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert (Fidesz-KDNP), hogy vasárnap, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján – a római Colosseum elsötétülésével egy időben – kapcsoltassa le a Parlament és a Hősök tere díszkivilágítását. Budapest így adhatja tudtára országnak-világnak, hogy „Magyarország is megálljt kiállt, s nem ad teret az aggasztóan terjedő antiszemitizmusnak és a szélsőjobboldali eszméknek”. A két aláíró, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője és Schmuck Andor, az MSZDP elnöke levelének végén Babits Mihály sorait ajánlotta Tarlós István figyelmébe: „vétkesek közt cinkos, aki néma.”

(Szombati kongresszusi beszédében Gyurcsány Ferenc, a DK vasárnapi közleményében is arra kérte a nagyvárosok polgármestereit, hogy vasárnap – csatlakozva a római Colosseum elsötétítéséhez – egy időre kapcsolják le településükön a díszkivilágítást, így tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.)

***

Tarlós válasza: feleslegesek a látványos, de a tartalmilag semmitmondó elsötétítések
2013. január 25. péntek

A főpolgármester feleslegesnek tartja a látványos, de a tartalom szempontjából semmitmondó elsötítéseket. Nem ilyeneken múlik sem az értékrend, sem az emberi érzések Szerinte Magyarország, és ezen belül Budapest álláspontja egyértelmű az említett kérdéskörben. Mindezt sem Izrael állam korábbi, sem jelenlegi nagykövete nem vitatja. Különben is, ő megválasztása után elsők közt Jonah Metzger izraeli főrabbi meghívásának tett eleget. Szerinte Budapestnek ma inkább nyugalomra van szüksége, „semmint állandó feszültségkeltésre vagy mások örökös utánzására, még a formális gesztusok módjában is”. „Nem adtunk okot arra, hogy naponta bizonygassuk, mivel nem értünk egyet.”

***

A Jobbik válaszközleménye: „Az utolsó MSZP-s kapcsolja le a villanyt!”
2013. január 25. péntek

„A Jobbik információi szerint a kínai nagy fal lebontását és a Paksi Atomerőmű lekapcsolását is tervbe vették a sötétségre vágyó MSZP-sek a Jobbik elleni tiltakozásul. Ezek helyett inkább arra kérjük a szocialistákat, hogy számoljanak el a lopott közvagyonnal, távozzanak a fővárosi közéletből, de előtte az utolsó kapcsolja le a villanyt a Jókai utcai székházukban. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője”

***

Lekapcsolták a Colosseum fényeit az antiszemitizmus elleni tiltakozásként – beszédek
2013. január 27. vasárnap

A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség. A  megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott.

Közel kétszáz ember gyűlt össze a Colosseum előtti téren közöttük az olasz főváros zsidó közösségének tagjai, számos fiatal és néhány Rómában élő magyar is. A Róma városa és a római zsidó közösség megemlékezése az antiszemitizmus és a xenofóbia minden formája ellen szólt, „tiltakozásként a Jobbik zsidóellenes tetteivel és megnyilvánulásaival szemben is. Emanuele Fiano, a balközép Demokrata Párt (PD) parlamenti képviselője, a milánói zsidó közösség tagja, akinek édesapját Auschwitzba deportálták, „borzalmasnak” nevezte a „jobboldali, újfasiszta magyar párt zsidólistáját”. „Mi a neonáci Jobbik, nem Magyarország ellen tüntetünk”, mondta a zsidó közösség elsőként beszédet mondó fiatal képviselője.

Fiamma Nirenstein, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Európai Néppárt képviselője, aki pénteken az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával járt Magyarországon*, a budapesti Duna-parton sorakozó cipők alkotta holokauszt-emlékműről beszélt. Nirenstein szerint a budapesti kormány „humanitást és akaratot mutatott a probléma megoldására”, de a magyar kormány és az ICCA megemlékezésén „fekete ruhás, arrogáns milícia tűnt fel, mely meg akarja félemlíteni a magyar lakosságot, Európát és a zsidókat”.

Balla János római magyar nagykövet: „A magyar nép nem antiszemita és a sajnálatos antiszemita megnyilvánulások Magyarországon nem gyakoriabbak, mint Európa többi országában. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ilyen veszélyes epizódokat nem szabad alábecsülni, határozottan el kell ítélni őket. Pontosan úgy, ahogyan a magyar kormány tette minden alkalommal. Az utóbbi két évben Magyarországon számos intézkedés és jogszabály lépett hatályba az intolerancia, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen.”

Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke: „Miért éppen Magyarországra mutatunk? Mert Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület”. „Nem akarunk Magyarország felett ítélkezni, aggódunk a Jobbiknak és a többi hasonló pártnak az európai országokban való erősödése miatt.” Pacifici emlékeztetett rá, hogy Róma városa és a római zsidó közösség lekapcsoltatta a Colosseum világítását Mahmud Ahmanidezsád iráni elnök római látogatásakor, Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért és a keresztények mai üldözése elleni tiltakozásaként is.

Gianni Alemanno, római főpolgármester, az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség (AN), majd a PdL politikusa: „Tiszteljük a nemzetek autonómiáját, de vannak értékek, melyek nem egy adott ország, hanem Európa és az emberiség értékei.”

A gyűlésen elhangzott beszédek után a Colosseum sötétbe borult.


Az elsötétített Colosseum – Max Rossi

2. Budapesten járt az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció

Az interparlamentáris koalíció (ICCA) európai és izraeli képviselőkből álló 11 tagú delegációja csütörtökön és pénteken folytatott megbeszéléseket Magyarországon. Látogatásuk során a magyar kormány, valamint a parlamenti pártok képviselőivel találkoztak. Az MTI két hírt adott ki a delegáció budapesti látogatásáról. Egyet a sajtótájékoztatóról, a másikban a Jobbik közleményét ismertette.

Fidesz, MSZP: Magyarország nem antiszemita ország
2013. január 25. péntek

Magyarország nem antiszemita ország – jelentette ki Fónagy János a Fidesz, és Steiner Pál az MSZP képviseletében pénteken Budapesten, az ICCA delegációjával folytatott tárgyalásokat követően. A magyar politikusok erről azután beszéltek, hogy Fiamma Nirenstein olasz parlamenti képviselő, az ICCA-delegáció egyik vezetője a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a magyarországi antiszemita kijelentések „durvasága és gyakorisága páratlannak mondható az európai országok között”.

Fiamma Nirenstein elmondta: azért érkeztek Magyarországra, mert az országban „vészhelyzet” van az antiszemita kijelentések durvaságát és gyakoriságát tekintve. Ugyanakkor a kormány és az ellenzék képviselőivel folytatott tárgyalások után meggyőződtek arról, hogy mindkét oldal határozott erőfeszítéseket tesz a hasonló kijelentések visszaszorításáért. Tájékozódtak a magyarországi romák és zsidók elleni rasszista és diszkriminatív megnyilvánulásokról. Szerinte nincs egyetlen ország sem Európában, ahol egy újságcikk a romákat az állatokkal tekintette volna egyenlőnek [Bayer Zsolt cikkéről van szó], és nincs egyetlen parlament sem, ahol a zsidó politikusok összeírását követelte volna egy megválasztott képviselő [Gyöngyösi Márton]. Az a fajta antiszemitizmus, amelyet a Jobbik képvisel, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa problémája. Szerinte a magyar Jobbik és a görög Arany Hajnal a két legveszélyesebb szélsőjobboldali párt ma Európában.

John Mann, az Egyesült Királyság parlamenti képviselője, a delegáció másik vezetője arról beszélt, országa nem azért harcolt a fasizmus, majd a kommunizmus ellen, hogy ma Európában egy választott politikus a zsidó politikusok listázását követelje. Azért jöttek Magyarországra, hogy szolidaritásukról biztosítsák mindazokat, „akik fel merik venni a harcot a bárki szabadságát veszélyeztető megnyilvánulások ellen”.

Fónagy János szerint – aki a sajtótájékoztatón úgy mutatkozott be, hogy a párt budapesti elnökeként a Fideszt, a holokauszt utolsó parlamenti túlélőjeként pedig az idősebb zsidóságot képviseli – a magyar nép nem antiszemita, idegengyűlölő vagy kirekesztő, és Magyarországon nem gyakoribbak az ilyen felháborító megnyilvánulások, mint a világ más részén, ugyanakkor ezeket nem szabad lebecsülni, és a leghatározottabban fel kell lépni ellenük. „A Fidesz és a kormány ezt tette és a jövőben is ezt fogja tenni.” A Fidesz a parlamentben és a tömegrendezvényeken is elítél minden antiszemita megnyilatkozást és minden rendelkezésére álló eszközzel megakadályozza a megismétlődésüket, szükség esetén akár a parlamentre vonatkozó szabályok megváltoztatásával is. Magyarországon a zsidóság „a holokauszt borzalmai után újra a reneszánszát éli”, és a kormány biztosítani fogja, hogy ez folytatódhasson.

Steiner Pál szerint a magyar emberek többsége nem antiszemita. „A kirekesztés minden formája elleni fellépés közös nemzeti ügy”, ebben az MSZP szívesen együttműködik a kormánnyal és ebben a kérdésben nincs nézeteltérés a két párt között. Ugyanakkor Magyarországon az elmúlt időszakban „olyan jelenségek mutatkoztak meg, amelyeket sem a magyar politikai közbeszéd, sem a nemzetközi politika nem hagyhat figyelmen kívül”. (Steinre a Népszabadság kérdésére elismerte, hogy „vannak véleménykülönbségek”, így például meghiúsult az ilyen jelenségeket vizsgáló etikai bizottság felállítása a parlamentben.)

***

Jobbik: unalmasak az egyre gyakoribb „rettegő félórák”
2013. január 25. péntek

A Jobbik közleménye: „A Jobbik sajnálja, hogy nem akadt egy olyan magyarországi képviselő, aki az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) tagjainál rákérdezett volna, hogyan szabályozzák Izraelben a kettős állampolgárságú parlamenti képviselők jogállását nemzetbiztonsági szempontok alapján. Persze tudjuk, hogy szerintük az az igazság, amit ők annak gondolnak, a Jobbik ettől függetlenül nagyon unalmasnak tartja a napi két-három alkalomra emelkedett rettegő félórákat. A Jobbik lelkiismerete tiszta: nem mi gyilkolunk, rabolunk, vagy fosztogatunk, s nem mi lopjuk el a közvagyont 22 éve. Ha az MSZP és a Fidesz tizedannyi energiát fordítana az emberek valódi problémáira, a tömeges elszegényedés és a szociális válság kezelésére, vagy éppen az oligarchák és a korrupció elleni küzdelemre, mint a különféle nemzetközi szervezetek parancsainak teljesítésére, nem itt tartana az ország. A narancsos-vörös nagykoalíció már észre sem veszi, hogy önmaguk karikatúráivá váltak. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a NASA-nak, mint lassan az egyetlen szervezetnek a világon, amely ebben a szánalmas közéleti elhatárolósdiban még nem ítélte el a Jobbikot.
Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője”


John Mann és Fiamma Nirenstein – MTI/Földi Imre 


3. Az Európa Tanácsban megtámadták a magyar és a görög küldöttség szélsőjobbos tagjainak akkreditációját – eredménytelenül
 

Az Európa Tanács harminc képviselője megtámadta a Jobbik és az Arany Hajnal képviselőjének akkreditációját
2013. január 21. hétfő

Hivatalosan kezdeményezte a magyar és a görög küldöttség egyes tagjai akkreditációjának felülvizsgálatát hétfőn egy olasz néppárti képviselő, amiért az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésszakára érkező küldöttségekben a görögországi Arany Hajnal, és a magyarországi Jobbik képviselői is helyet kaptak. Gaudi-Nagy Tamást és az Arany Hajnal képviselőjét, a görög Eleni Zavruliát a közgyűlés esélyegyenlőségi és diszkrimináció ellenes bizottságába, Gaudi-Nagyot pedig a jogi és emberi jogi bizottságba is jelölték.

Fiamma Nirenstein strasbourgi sajtótájékoztatóján közölte: nem mindennapi, hogy számos ország 30 képviselője kiáll a közgyűlés egyes tagjai akkreditációjának felülvizsgálata mellett, mert ha ezek a képviselők helyet kapnak a közgyűlésben, az ellentétes lehet az Európa Tanács alapító okiratában foglalt értékekkel; a többi között az emberi jogok tiszteletben tartásával és előmozdításával, a demokráciával és a toleranciával. „Ha valaki nem ért egyet azokkal az elvekkel, amelyeket az intézmény képvisel, ha nem felel meg az alapvető demokratikus elveknek, akkor nem vehet részt annak munkájában.” Azt is elmondta, hogy a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás egyszer odament hozzá és kollégáihoz, akikkel az antiszemitizmusról beszélgetett, és azt, mondta, hogy antiszemitizmus nem létezik, a „holokausztipar” pedig azt a célt szolgálja, hogy a zsidók átvegyék az uralmat a világ fölött. „Ez nem csak az ő álláspontja, hanem a pártjáé. Ha elolvassák a jegyzőkönyveket, folyton ezt ismételgetik. Náci karlendítéssel köszöntik egymást.” A néppárti képviselő szerint határozott lépésekre van szükség, mert ez ilyen vélekedés egész Európára fenyegetést jelent. Az Arany Hajnal párt és a Jobbik képviselője akkreditációjának felülvizsgálatát az MSZP-s Szabó Vilmos is támogatta.

Az ET sajtóközleménye tudatta, hogy egy francia néppárti képviselő az ellen is kifogást emelt, hogy Gaudi-Nagy Tamást és az Arany Hajnal képviselőjét, a görög Eleni Zavruliát a közgyűlés esélyegyenlőségi és diszkrimináció ellenes bizottságába, Gaudi-Nagyot pedig a jogi és emberi jogi bizottságba is jelölték.

(Az 1949-ben létrejött, 47 tagállamot tömörítő, páneurópai Európa Tanács parlamenti közgyűlése a tagállamok parlamenti képviselőiből áll, évente négyszer ülésezik, vizsgálatokat folytat, javaslatokat és ajánlásokat tesz a tagállamoknak. Emberi jogi, jogi és kulturális kérdésekben az Európai Unió intézményei is gyakorta hivatkoznak a közgyűlés ajánlásaira vagy munkájára.)

***

Gaudi-Nagy: ellene és egész Magyarország ellen indított politikai támadás volt az akkreditáció megkérdőjelezése
2013. január 22. kedd

Ellene, ezáltal a Jobbik és egész Magyarország ellen indított támadásnak tekinti Gaudi-Nagy Tamás, hogy az olasz néppárti képviselő kezdeményezte akkreditációjának visszavonását az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésében. A közgyűlés strasbourgi ülésén tartózkodó Gaudi-Nagy Tamás szerint ezzel minden olyan európai polgár ellen támadás indult, aki „nem bizonyos véleményformálók akarata és elgondolása szerint” képzeli el Európa jelenét és jövőjét. „Az eljárás megindítása azt a célt szolgálja, hogy a tanács alapelvei közül a legfontosabbakat, kettőt is megkérdőjelezzenek. Az egyik a demokratikus választások alapelve, a másik pedig a véleményszabadság.” Gaudi-Nagy szerint a kezdeményezés visszaélés a joggal, mert a véleménye alapján igyekszik őt kirekeszteni a demokratikus vitából. A képviselő a közgyűlésben mondott beszédében azt állította, hogy maga is fellép azért, hogy az emberi jogok minél jobban érvényesülhessenek Európában, egyúttal kategorikusan visszautasította, hogy ő vagy a Jobbik neonáci lenne. Gaudi-Nagy a közgyűlés keddi plenáris ülésén kérdést intézett Thorbjorn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához. Azt szerette volna megtudni tőle, hogy kiáll-e azoknak az emberi jogai mellett, akik olyan térségekben élnek, amelyekben a bűncselekmények többségét romák követik el, és akik esetenként maguk is romák, és mindennapi életük szinte elviselhetetlen. Arra is választ várt, hogy kiáll-e a főtitkár az olyan hagyományos kisebbségekhez tartozók jogai mellett, mint a romániai székelyföldi magyarok, akiket megfosztanak a területi autonómiához való alapvető joguktól. Válaszában Jagland elmondta: bár a konkrét példákat nem ismeri pontosan, minden kisebbség jogaiért kiáll. Egyébként kisebbségi ügyekben a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény a meghatározó.

Az ET-döntés: a Jobbik képviselőjének helye van az ET-ben és bizottságaiban

2013. január 22. kedd
Az ET ügyrendi bizottsága, amelynek ülésén Gaudi-Nagy is részt vett, és amely a mandátumok felülvizsgálatával kapcsolatos eljárást hivatott lefolytatni, elutasította a kezdeményezést. A testület szerint ez az eszköz nem arra szolgál, hogy képviselőket nézeteik miatt, tevékenységük miatt kizárjanak a közgyűlés munkájából. A bizottság ugyanakkor meg fogja majd vizsgálni, hogyan lehet az olyan képviselői tevékenység ellen fellépni, amely esetleg nem összeegyeztethető az ET alapelveivel. A kezdeményezését elutasító döntést az ET parlamenti közgyűlésének plenáris ülésén is ismertették.

Gaudi-Nagy szerint az akkreditáció visszavonására csak akkor van lehetőség, ha az adott képviselő jelölése nem felelt meg az eljárási követelményeknek, ha nem tesz nyilatkozatot, hogy az ET értékeit elfogadja, vagy egy ország delegációjában nem érvényesülnek megfelelően a hazai politikai erőviszonyok.

2013. január 23. szerda
Jóváhagyta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, hogy Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és ET-közgyűlési delegáltja részt vehessen a 47 tagállamot tömörítő, páneurópai testület jogi és igazságügyi, valamint esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottságának munkájában. A francia képviselő által emelt kifogást az ET Parlamenti Közgyűlése – mivel akkor kevesen tartózkodtak az ülésteremben – 12–9 és 13–12 arányban utasította el. Rendkívüli felszólalásában Gaudi-Nagy azt mondta, a kezdeményezés minden jogalapot nélkülöz, és ellentétes az ET alapelveivel. Szerinte a francia képviselő nem támasztotta alá érdemi érvekkel kezdeményezését. „Mindezzel egyértelművé vált, hogy az Európa Tanács szabályaival és értékeivel ellentétes támadások történtek demokratikusan megválasztott képviselőkkel szemben” – mondta szerdán telefonon az MTI-nek. Azt a több millió embert is képviselni kell az ET-ben, akik kritikusak és elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel, a megszorításokkal, az adósság és a munkanélküliség növekedésével, a közbiztonság romlásával és azzal, hogy az emberi jogokat a terrorizmus elleni harcra hivatkozva korlátozzák.


Vona-évértékelő: „Csak a nemzet”, árpádsávos zászlókkal – MTI/Beliczay László
 

4. Vona pártelnök „évértékelőt” tartott: népszavazás – „az egész pereputtynak ugrik a segély, apukám”; Gyöngyösinek vastaps járt 

Népszavazást a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról!
2013. január 26., szombat

Vona Gábor Jobbik-elnök „évértékelőt” tartott Budapesten, 2500 meghívott előtt. Az MTI szerint „több mint egyórás beszédét több mint 20 alkalommal szakította meg tapssal” a közönség. Vona a kollektív bűnösség szellemében a bűncselekményt elkövetők gyerekeit is éhhalálra ítélné, s ezt népszavazással erősíttetné meg.

Vona bejelentette, a Jobbik népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy ha valaki súlyos erőszakos bűncselekményt követ el, akkor vonják meg tőle és egész családjától a segélyeket. Szerinte „a cigányság és a magyarság együttélése válságban van”. Felháborítónak nevezte, hogy azok követik el a „kirívóan közösségellenes cselekedeteket, akiket a közösség tart el verejtékével”. „Ha gyilkolsz, ha erőszakoskodsz, akkor az egész pereputtynak ugrott a segély apukám, ha cigány vagy, ha magyar”.

Vona arról is beszélt, hogy a nemzeti oldalnak szüksége van egy erős értelmiségre, de a magyar értelmiség „a pártok szirénhangjának behódolva történelmi árulást követett el”. Ezért életre hívja a Magyar Tavasz Mozgalmat, amely a „fiatal magyar értelmiség világszövetsége”, és amelybe minden diplomás vagy diploma előtt álló fiatalt vár, aki „felelősséget érez a hazája iránt”. Ugyanis adni kell a fiataloknak lehetőséget, hogy az ország segítésére „felsorakozzanak”. Szerinte a mozgalomhoz csatlakozó fiataloknak, éljenek bárhol, tudniuk kell, hogy Magyarország bajban van, és szüksége van rájuk. Ezért „végezzék a dolgukat, de készüljenek, hogy amikor eljön az idő, kiszellőztethessék a liberalizmus rothadó bűzét”.

Ismertette pártja programját a gazdasági fordulat elérése érdekében, amelyet Hét vezér tervnek neveztek el. A külpolitikában „nagyon szoros” lengyel-magyar-horvát tengely létrehozását, valamint a külkereskedelemben az egyoldalú német függés helyett az orosz és a török kapcsolatok erősítését sürgette. Szerinte nem válság zajlik a világban, hanem „ez maga a bukás, az agónia, a végjáték: a globális kapitalizmusnak és vele együtt a liberális demokráciának vége”.

Beszédében többször is hivatkozott Árpádra, Szent Lászlóra, Széchenyi Istvánra és Horthy Miklósra, akiknek a teljesítményét „össze sem lehet hasonlítani” az elmúlt 22 év politikai elitjének teljesítményével, ezért szerinte „a 89-es politikai garnitúrának minél hamarabb mennie kell az ország éléről”. A Jobbikról: „Nem mondtam soha, hogy koalícióra lépünk a Fidesszel, sem azt, hogy a Jobbik náci párt lesz. Radikális, nemzeti párt vagyunk és a Szent Koronát szolgáljuk.”

Az eseményen Gyöngyösi Márton köszöntötte a diplomáciai testületek képviselőit. A frakcióvezető-helyettest – aki novemberben a parlamentben annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent – vastaps köszöntötte színpadra lépésekor.

A rendezvényen először adták át a Jobbik pártalapítványa által alapított Pongrátz Gergely Érdemkeresztet, amelyet Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Kurultáj főszervezője kapott meg.

***

Vona reméli, hogy az OVB ellenáll a politikai nyomásnak a népszavazási kezdeményezésük ügyében
2013. január 28., hétfő

A Jobbik elnöke reméli, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) „ellen tud majd állni a rá nehezedő politikai nyomásnak” és lehetővé fogja tenni, hogy megkezdődhessen az aláírásgyűjtés a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló jobbikos népszavazási kezdeményezéséről. A népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését nem tartja nehéz feladatnak, mert szerinte ezt a kérdést a társadalom „olyan elsöprő többsége” támogatja, amely egy sikeres népszavazáshoz is elegendő.

Szerinte az elmúlt időszakban elszaporodtak a súlyos, életellenes bűncselekmények az országban, ráadásul „az ilyen esetekben a bűnelkövetők nem egy esetben olyanok, akik közvetlenül vagy családjukon keresztül közpénzből élnek”. A Jobbik azért vette saját kezébe a probléma rendezését, mert a kormány fel sem ismerte a bajt.

A javaslat szerint a megvonás azokat a szociális jellegű támogatásokat érintené, amelyek nem a gyermekneveléshez kapcsolódnak, így például a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt vagy a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat. Vona szerint ezért nem igaz, hogy a Jobbik a gyermeket sújtaná a szülő által elkövetett súlyos bűncselekmény miatt. Javaslatuk csak azokat a szülőket érintené, akik „olyan gyermekeket nevelnek, akik a közrendet súlyos mértékben károsítják”. Különben is, csak a súlyos életellenes bűncselekményekre vonatkozna a javaslatuk.

***

Az Együtt 2014 tiltakozik a Jobbik népszavazási kezdeményezése ellen
2013. január 29., kedd

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom tiltakozott és felháborodását fejezte ki a Jobbik népszavazási kezdeményezése miatt. Szerintük a Jobbik a kollektív bűnösség elve alapján kíván megbélyegezni családokat, ártatlan gyerekeket, szülőket, és ezzel „szembemegy az alkotmány, a jogállamiság, az emberség legelemibb értekeivel”. Ma Magyarországon senki nem büntethető olyan cselekményért, amelyet nem követett el, „márpedig a Jobbik a szülők tetteiért a gyermekeket, gyermekeik tettéért pedig a szülőket, a nagyszülőket büntetné”.

Az Együtt 2014 felszólított minden demokratikus érzelmű, a jogállamiság alapvető értékeit valló állampolgárt, politikai pártot, hogy határozottan utasítsa el a Jobbik népszavazási kezdeményezését.

A Jobbik közleményben reagált
Eszerint: „Gyalázat, hogy az Együtt 2014 megint a bűnözők pártját fogja, és arcátlan módon olajat önt a tűzre, amikor azokat a kezdeményezéseket támadja, amelyek a rendteremtést szolgálják. Ők is pontosan tudják, hogy éppen az általuk is képviselt vadliberális politikának köszönhető, hogy hazánkban nincs közbiztonság.”

(mzs)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!