rss      tw      fb
Keres

Foreign Policy: a Jobbikot a Fidesz idővel felszámolhatja

MTI 2010. július 14., szerda 2:55

A Jobbik népszerűsége egyelőre nem apad, a Fidesz idővel azonban felszámolhatja a pártot - írta a Jobbikról közölt elemzésében a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin.

A folyóirat emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a múltban határozottan lépett fel a jobboldali támadókkal szemben, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején "kooptálta Magyarország első szélsőjobboldali pártját". Ezúttal ugyanez a folyamat veheti kezdetét, igaz lehet az, amit Vona Gábor, a Jobbik vezetője a választások után Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy Orbán Viktornak terve van a Jobbik felszámolására.

A Jobbik meglepő 16,7 százalékos választási eredményével a legsikeresebb "hipernacionalista" párt a posztkommunista Kelet-Európában - írta Gyöngyösről, Vona Gábor szülővárosából keltezett cikkében az újságíró szerző, Michael J. Jordan, aki 17 éve Pozsonyból tudósítja az amerikai sajtót Közép-Európáról.

A párt sikerét a szerző egyebek mellett azzal magyarázza, hogy bár a térség két évtizede megszabadult a kommunista diktatúrától, az Európai Unió és a NATO részévé vált, kevesen örülnek. A beígért fényes posztkommunista élet helyett az emberek emelkedő árakat, növekvő munkanélküliséget és járványszerű korrupciót látnak; a kiábrándultság pedig az egész régióban táplálja a jobboldali szélsőségek iránti igényt - idézte a Political Capital budapesti kutatóintézet friss felmérésének eredményét a cikk írója.

Az emberek folyamatos illúzióvesztésen mennek keresztül, az egész rendszerről rossz a véleményük, és Vona Gábor erre a mély kiábrándultságra válaszol, azt manipulálja - idézte a szerző Alex Kulit, a Political Capital elemzőjét.

Az újságíró utalt arra, hogy a Jobbik meglepően sikeres a magyar fiatalok körében, amit részben a fiatal pártvezetésnek, részben a párt internetes jelenlétének köszönhet. A Jobbik erőteljesen jelen van a Facebook és a Twitter közösségi portálokon, a YouTube videomegosztó portálon saját csatornát működtet. A párt fiatalok közötti népszerűségében szerepet játszik, hogy a 25-40 évesek körében 25 százalékos a munkanélküliség, szemben az országos 12 százalékos átlaggal. Sok fiatal számára a Jobbikra adott voks egyfajta proteszt szavazat a nagy pártokkal szemben, amelyek láthatóan nem tudták megnyerni a fiatalok nemzedékét.

A Foreign Policy cikkírója szerint a Jobbik jövőjét illetően az az egyik nagy kérdés, hogy a politikai elitekkel szembehelyezkedő párt mit fog kezdeni azzal a szereppel, hogy beválasztották a parlamentbe. A szerző utalt arra, hogy a Jobbik másik ismert arca, Morvai Krisztina Európai Parlamenti képviselőként "nem tűnt el" Strasbourgban, még mindig nagy a vonzereje országszerte, és az ambíciói kettéoszthatják a pártot.