rss      tw      fb
Keres

Október közepéig kell elkészíteni a költségvetési törvényjavaslat tervezetét

MTI 2010. július 14., szerda 4:00

Az idén október 15-ig kell a kormány elé, november 15-ig pedig az Országgyűlés elé kerülnie a következő egy vagy többéves költségvetési törvényjavaslat tervezetének az államháztartásról (áht.) szóló törvény legutóbbi módosítása szerint.

A Magyar Közlönyben megjelent szöveg szerint az államháztartásért (áht.) felelős miniszternek augusztus 31-ig – az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkésőbb október 15-ig – kell a kormány elé terjesztenie a költségvetési törvényjavaslat tervezetét.

A kormánynak a költségvetési törvény utolsó költségvetési évében szeptember 30-áig – az országgyűlési képviselők választásának évében legkésőbb október 31-éig – kell benyújtania az Országgyűlésnek a következő egy vagy többéves költségvetési évenként meghatározott előirányzatokat tartalmazó költségvetési törvényjavaslatát. Ehhez az áht. helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat, mérlegeket is mellékelni kell.

A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indokolásait október 15-ig – az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkésőbb november 15-ig – kell benyújtani Országgyűlésnek.

A kormány költségvetési törvénymódosítást köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben a költségvetés egyenlegének várható összege a törvényben jóváhagyottól legalább a kiadási főösszeg 2,5 százalékával eltér.

Pótköltségvetési törvényjavaslatot akkor kell az Országgyűlés elé terjesztenie a kormánynak, ha év közben a költségvetés egyenlegének várható összege a törvényben jóváhagyottól legalább kiadási főösszeg 5 százalékával tér el.

A következő évekre vonatkozó költségvetési politika fő irányait és a költségvetési tervezés fő kereteit meghatározó költségvetési irányelveket az áht.-ért felelős miniszternek április 15-éig – az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkésőbb június 30-áig – kell a kormány elé terjesztenie - derül ki a módosított áht. törvényből.