rss      tw      fb
Keres

Három külföldi lap Magyarországról

Új Szó: Viktornak nehéz lesz – Neue Zürcher Zeitung: A Fidesz megerősíti hatalmát – Foreign Policy: a Jobbikot a Fidesz idővel felszámolhatja

Új Szó: Viktornak nehéz lesz
MTI 2010. július 13., kedd 9:37

A magyar kormány gazdaságpolitikájának sikerességét nagyban behatárolja a többi visegrádi országban lezajlott választások végkimenetele; ha Magyarország nem kapcsol nagyobb sebességre, szomszédai újra messze lehagyhatják a reformok terén - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap keddi kommentárjában.

"Ami Orbán Viktornak nehézség, az ebben az esetben az országnak jó lehetőség – feltéve, ha a magyar kormány beszáll a reformversenybe" - véli Gál Zsolt, a Viktornak nehéz lesz című írás szerzője. Szerinte látszólag könnyebb lett volna Budapest helyzete, ha a visegrádi szomszédságban a populisták győzelmét hozzák a választások. "Tudjuk, nem így lett, Prágában jobboldali győzelem született, méghozzá Magyarországon elképzelhetetlen jelszavakkal és programokkal (pl. költségvetési felelősség, tandíj, a szociális juttatások 10 százalékos csökkentése, nyugdíjak átmeneti befagyasztása). Ezután Szlovákiában nyertek a jobbközép erők, amelyek ha csak a 2002 és 2006 közötti reformáradat felének-harmadának megfelelő változást hajtanak végre, máris túllépik azt a szintet, amit déli szomszédunknál elképzelni sem nagyon mernek." "Minden jel arra mutat, hogy a politikai változások következtében beinduló gazdasági reformok – főleg Csehországban és Szlovákiában – igencsak magasra teszik a lécet a budapesti kormánynak. Annak a kormánynak, amelynek elvileg hasonló értékrendet kellene képviselnie. A gazdaságpolitika terén azonban a Fidesz már régóta nem jobboldali (illetve csak a nevében az), az elmúlt négy évben jórészt balos, populista (nemritkán szélsőbaloldali) húrokat pengetett, és így szakadékszerű különbség van közte és a cseh, szlovák és lengyel középjobb és liberális pártok között."

Ez utóbbiak ugyanis sokszor vállaltak egy sor népszerűtlen, de a fenntartható növekedés szempontjából nélkülözhetetlen reformot (tandíj, vizitdíj, nyugdíjkorhatár-emelés, a szociális segélyek megnyirbálása), nem pedig aláírásokat gyűjtöttek vagy népszavazást támogattak ellenük. A piacban hisznek, és ezért támogatják a magánosítást, szemben a folyton a privatizáció ellen harcoló Fidesszel. És soha nem ígértek 13. nyugdíjat, amit a Fidesz nemcsak megszavazott 2002-ben (ellenzékből), hanem már 14-iket is ígért a 2006-os kampányban.

"Magyarországnak az tenne jót, ha a Fidesz is a többi visegrádi jobbközép párthoz hasonló politikába kezdene, és beszállna az alakuló reformversenybe. Ehhez mindenekelőtt két dologra volna szükség. Először is végre fel kellene hagyni azzal a mentalitással, hogy fél szemmel folyton a népszerűségi mutatókat lessük, és nem teszünk semmit, ami a választóink nemtetszését válthatja ki. Ennek többnyire az a vége, hogy a kormány nem is tesz szinte semmi hasznosat. Másodszor, lejjebb kellene venni kicsit a nagy úrhatnám gőgből, és tanulni kéne a szomszédok (versenytársak) receptjeiből, ami nem szégyen, hanem erény. A 2002 és 2006 közötti szlovákiai reformok és a 2007-es 10,6 százalékos rekordnövekedés közötti összefüggés például annyira egyértelmű és közeli, hogy még a gyengén látónak is majd kiveri a szemét, Budapesten mégsem sűrűn hallani a szlovák típusú reformok szükségességéről" - véli Gál. "Mert az, hogy Magyarország 5-10 évvel összes versenytársa után végre bevezeti az egységes adót, az nem úttörő reform, hanem vészesen megkésett kötelező minimum.”


Neue Zürcher Zeitung: A Fidesz megerősíti hatalmát
MTI 2010. július 13., kedd 10:32

A Fidesz megerősíti hatalmát címmel közölt hosszú írást kedden a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) a magyar belpolitikai helyzetről.

Alig két hónap telt el azóta, hogy a nemzeti konzervatív Fidesz kiszorította a hatalomból a diszkreditálódott szocialistákat és példátlan hatalmi helyzetre tett szert - írta a tudósító, aki szerint a párt gyakorlatilag ellenzék nélkül kormányoz.

"Mindegy, mit mondunk, az emberek nem hiszik el" - mondta a tekintélyes svájci napilapnak Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő. Szerinte a párt irányt vesztett és megosztott, a tagság folyamatosan fogy. Sürgősen generációváltásra van szüksége az MSZP-nek, ezért a 36 éves Mesterházy Attila pártelnökké választása jelzés értékű.

Ám a szocialistáknak éveken át a kezükben volt a lehetőség, de eljátszották - írja a tudósító. Meglehetősen üresen hangzik tehát, amikor a képviselő az új kormány "korlátlan hatalmát" teljesen elfogadhatatlannak nevezi, és igazságtalannak, hogy a Fidesz a szavazatok 53 százalékával 68 százalékos parlamenti többséghez jutott.

A magyar parlament épületét a londoni parlament "közel méretarányos másaként" írja le. A brit kormány és az ellenzék közti "fékek és ellensúlyok" rendszere azonban Budapesten jelenleg hiányzik. Az ellenzék nemcsak létszámát tekintve gyenge, de teljesen hatástalan is: "Csaknem úgy tűnik, hogy Magyarország Orbán Viktor alatt a többpártrendszer eltörlése felé halad." A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP gyengélkedik, a két új parlamenti párt, a Jobbik és az LMP erőtlen. A "jobbszélen" elhelyezkedő riválisának a Fidesz kifogta a szelet a vitorlájából a kettős állampolgárságról és a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényekkel és a parlament létszámának csökkentésével. "Legnagyobb politikai vetélytársának ezzel már az első körben mattot adott" Orbán Viktor - írta a lap.

Orbán részéről stratégiai szempontból a legfontosabb sakkhúzást a személyi intézkedések képviselik, ezek tulajdonképpen a szocialisták exponenseitől való "megtisztítást" jelentik - írta a lap. Felidézte többek között a kormánytisztviselők elbocsátásáról szóló törvényt és az alkotmánybírák választási szabályainak módosítását. Úgy látja, ez utóbbi lehetővé teszi a Fidesz számára, hogy a jövőben meghatározza az alkotmánybíróság összetételét. Orbán Viktor "legnagyobb sakkhúzása" a lap szerint, hogy "a hozzá lojális" Schmitt Pált államfővé választatta. Senki sem kételkedhet komolyan abban, hogy Schmitt "zokszó nélkül" alá fogja írni a Fidesz-többség által meghozott törvényeket és alkotmánymódosításokat, ellentétben elődjével, Sólyom Lászlóval, aki gyakran visszaküldte a parlamentnek a meghozott törvényeket - írta a tudósító.

Az alkotmány tervezett módosításával kapcsolatban azt írja: makacsul tartja magát az a szóbeszéd, hogy Orbán Viktor az új alkotmánnyal elnöki rendszert akar létrehozni, hogy aztán széles jogkörökkel rendelkező elnök váljon belőle. Mindenesetre ez egyelőre csak találgatás.

A miniszterelnök eddig minden energiáját hatalma megerősítésére fordította, igazi kormányzást azonban eddig nem végzett - vélekedett Lengyel László politológus. Minden bizonnyal a közeljövőben sem fog - tette hozzá a szerző. Októberben önkormányzati választások lesznek, és addig nem várható egy sem a "népszerűtlen gazdasági intézkedések" közül, amelyeket belátható időn belül meg kell hoznia a kormánynak. A csalódottság és az elégedetlenség a Jobbik kezére játszana és a "jobboldali szélsőségeseknek" biztosítana eredményeket a választáson.

A szerző felkereste a Lehet Más a Politika (LMP) párt központját is. Úgy tűnik, írja, a párt, akárcsak lépcsőházukban a lift, "elakadt az emeletek között", "valahol a zöld-alternatív, a liberális, a konzervatív és a globalizációellenes értékrendek között". Egy egységes politikai program kevéssé kivehető náluk, gyors felemelkedésük mégis figyelemre méltó. A jelek szerint mindenesetre nemigen áll készen arra az LMP, hogy betöltse egy "alternatív ellenzék" szerepét egy túlerőben lévő nemzeti konzervatív kormánnyal szemben - vélekedett a Neue Zürcher Zeitung.


Foreign Policy: a Jobbikot a Fidesz idővel felszámolhatja

MTI 2010. július 14., szerda 2:55

A Jobbik népszerűsége egyelőre nem apad, a Fidesz idővel azonban felszámolhatja a pártot - írta a Jobbikról közölt elemzésében a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin.

A folyóirat szerint a Fidesz a múltban határozottan lépett fel a jobboldali támadókkal szemben, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején "kooptálta Magyarország első szélsőjobboldali pártját". Ezúttal ugyanez a folyamat veheti kezdetét, igaz lehet az, amit Vona Gábor, a Jobbik vezetője a választások után Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy Orbán Viktornak terve van a Jobbik felszámolására.

A Jobbik meglepő 16,7 százalékos választási eredményével a legsikeresebb "hipernacionalista" párt a posztkommunista Kelet-Európában - írta Gyöngyösről, Vona Gábor szülővárosából keltezett cikkében az újságíró szerző, Michael J. Jordan, aki 17 éve Pozsonyból tudósítja az amerikai sajtót Közép-Európáról.

A párt sikerét egyebek mellett azzal magyarázza, hogy bár a térség két évtizede megszabadult a kommunista diktatúrától, az Európai Unió és a NATO részévé vált, ennek kevesen örülnek. A beígért fényes posztkommunista élet helyett az emberek emelkedő árakat, növekvő munkanélküliséget és járványszerű korrupciót látnak; a kiábrándultság pedig az egész régióban táplálja a jobboldali szélsőségek iránti igényt - idézte a Political Capital budapesti kutatóintézet friss felmérésének eredményét a cikk írója.

Az emberek folyamatos illúzióvesztésen mennek keresztül, az egész rendszerről rossz a véleményük, és Vona Gábor erre a mély kiábrándultságra válaszol, azt manipulálja - idézte a szerző Alex Kulit, a Political Capital elemzőjét.

Az újságíró utalt arra, hogy a Jobbik meglepően sikeres a magyar fiatalok körében, amit részben a fiatal pártvezetésnek, részben a párt internetes jelenlétének köszönhet. A Jobbik erőteljesen jelen van a Facebook és a Twitter közösségi portálokon, a YouTube videomegosztó portálon saját csatornát működtet. A párt fiatalok közötti népszerűségében szerepet játszik, hogy a 25-40 évesek körében 25 százalékos a munkanélküliség, szemben az országos 12 százalékos átlaggal. Sok fiatal számára a Jobbikra adott voks egyfajta proteszt szavazat a nagy pártokkal szemben, amelyek láthatóan nem tudták megnyerni a fiatalok nemzedékét.

A Foreign Policy cikkírója szerint a Jobbik jövőjét illetően az az egyik nagy kérdés, hogy a politikai elitekkel szembehelyezkedő párt mit fog kezdeni azzal a szereppel, hogy beválasztották a parlamentbe. A szerző utalt arra, hogy a Jobbik másik ismert arca, Morvai Krisztina Európai Parlamenti képviselőként "nem tűnt el" Strasbourgban, még mindig nagy a vonzereje országszerte, és az ambíciói kettéoszthatják a pártot.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!