rss      tw      fb
Keres

Tánccal tiltakozni – (Szombat-vasárnap főpróba!)


Végre valami nagyon igazi történik. Azon a Valentinnak nevezett Bálint napon, amikor rózsaszín szívecske-rajzok kíséretében virág, bonbon, ékszer és egyéb vásárlására bíztatják a kereskedők a mesterségesen gerjesztett szokás elfogadására a szerelmeseket, azon a napon idén megmozdul a világ a bántalmazott nők védelmében, méghozzá egyszerre mozdul meg, tánccal, zenével, 199 országban. Ennyien jelezték (néhány kivételével tehát a Föld összes országa), hogy csatlakoznak. One billion rising az elnevezése, magyarul Egymilliárd nő ébredésének fordítják, ami csak annyiban csalóka, hogy noha a téma egyértelműen a nők elleni erőszak, magáénak érezheti az ügyet, és remélhetőleg érzi is, minden rendes férfi. 

Itt jegyzem meg, igen szomorúan, hogy a hálón, ahol bőséggel jelen van a téma, láttam néhány, szerencsére nem sok, minősíthetetlen bejegyzést, és nemcsak magyarul, olyan férfiaktól, akik még mindig azt hiszik, hogy a feminizmus szitokszó, és fölényes vállveregetéssel kislányos hisztinek minősítik a bejelentett eseményt. Az embernek az a kínos érzése támad, hogy az ilyenek szokták verni a nőjüket.

Lehet számokat idézni, elrettentő és vérlázító adatokat, de pontos kép nem rajzolódhat ki, mert az erőszakot elviselő nők többnyire némán tűrnek, szégyellik elmondani, hogy mit viselnek el. Az az adat biztosan igaz, mert nem elmondáson vagy elhallgatáson, hanem boncolási jegyzőkönyv tényein alapul, hogy Magyarországon hetente egy nő belehal a bántalmazásba, pontosabban az ütés-verés-kínzás sorozat legutolsó fázisába, és ezt hites urától, élettársától vagy volt partnerétől szenvedi el. Már csak a halála után derül ki, miket élt meg, amíg élt.

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a párja, ebben a magyar és a nemzetközi adatok egybevágnak. Azért beszélünk nőkről és gyerekekről, mert a témával foglalkozó alapítványok adatai szerint az esetek 95 százalékában a családon belüli erőszak elkövetői férfiak. Nézzük a szembejövő nőket az utcán, és próbáljunk arra gondolni, hogy minden ötödiket verik otthon.

Az ENSZ ugyan kinevezett egy napot, november 25-ét, „a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napjává”, de annyi nemes ügynek van már kinevezett napja... Most viszont, február 14-én, magánkezdeményezésre, megmozdul az egész világ. Eve Ensler, a Vagina monológok szerzője és a V-Day mozgalom alapítója indította útjára, és nagy gyorsasággal csatlakozott gyakorlatilag az egész emberlakta bolygó. Világ női egyesüljetek a táncban! Az is belejátszhatott az óriási visszhangba, hogy néhány hónapja az indiai diáklány csoportos megerőszakolása és halála nemcsak az indiai nőket, de az egész világot megrendítette.

Aki csatlakozni akar a tánchoz, a Facebookon mindent megtalál, a pécsi, debreceni és veszprémi programokat is. A pestieknek itt is elmondjuk: szombaton és vasárnap a Mammutban és a BME Sportközpont tánctermében próba lesz, érdemes odamenni, hogy aztán csütörtökön, 14-én a Mammutban 15 órakor, a Szent István téren 17 órakor már könnyedén és boldogan táncoljanak együtt a többiekkel. Aznap este a Stúdió K és a Pepita Ofélia műsora is a One billion rising jegyében zajlik. 

A YouTube-on a kampányfilmet számtalan bejegyzés követi, személyes történetek, kétségek, gondolatok, indulatok. Csak egyet idézek:

„Német vagyok. Kerekesszékben élek szexuális abúzus és durva erőszak következtében. Nemsokára 60 éves leszek, és 30 éve beszélek erről, de senki nem akarta meghallani. Remélem, ti mind táncoltok értem, húgaim az egész világon.”Lángh Júlia író, újságíró
(fotó: hirnok-enciklopedia.blogspot.com)

Írásai a Galamusban:

Húsvét vidéken
Lehet egy álom?
Vallás és bevallás
Koldusaink
Tüntetés nyugdíjért
Nők a pályán
Egy kis emberi hiány
Ma egyéves a Galamus-csoport
Francia kapcsolat
DSK és a szobalány – igaz? nem igaz?
Dominique Strauss-Kahn afrikai szemmel
Requiem a színvonalért
DSK-ügy: Nafissatou, a szobalány az afrikai honlapokon
Még egyszer a burkáról
Analógiák
Sajókaza
Sport a fűtött utcában
A Károlyi-hiány
Lángh Júlia Erős Ferenc új könyvéről
Csádmagyar
Európa válsága fekete-afrikai szemmel – a francia nyelvű hírportálok alapján
Egy illetlen történet
Illemtan
A parlamenti illemről
Levélváltás a Milla-tüntetésről
Itt az idő! Felhívás polgári engedetlenségre
„Nem vagyok tojóstyúk!”
Miről szólnak a háttérképek?
Titkosszolgálatok
Vérgőzös fejek
Egy választás két Magyarországnak
Európai híradó
Kémbevallás
Megint egy lenyúlásHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!