rss      tw      fb
Keres

Kossuth téri molinóügyek – újabb fejlemények
Csütörtökön Szabadon kifüggeszthető – sőt kifüggesztendő – és tiltott transzparensek című hírösszefoglalónkban számoltunk be arról, hogy hétfőn a fideszes „civilek” (CÖF) a parlamenti őrség jelenlétében (segédletével?) lógatták fel az éhségmenetet kigúnyoló transzparensüket a Kossuth téren, miután szombaton a – nyilván sok pénzért kirakatott – Bajnai–Gyurcsány-plakáttal várták a Millenárisra érkező polgárokat, akik Bajnai Gordonék kormányztaértékelőjét akarták meghallgatni. Ezzel szemben szerdán az Egymillióan a sajtószabadságért aktivistáival nyomban leszedették az ugyancsak a Kossuth téren kifüggesztett molinójukat, és igazoltatták őket. Újabb fejlemények.

A hvg.hu megkérdezte az illetékeseket

Magyar Hyde park? Senki nem illetékes: bárki, bármit kiaggathat a parlament elé című írásában a portál arról számolt be csütörtökön, hogy „sem a Parlament, sem a BRFK, sem a belvárosi önkormányzat nem illetékes a parlament elé kifüggesztett molinók ügyében, így intézkedési jogot sem vindikálnak maguknak – derül ki a hvg.hu-nak megküldött válaszokból”.

Az Országgyűlés sajtóosztályának válasza szerint „semmilyen intézkedés nem történt egyik molinó esetében sem, mert a villanyoszlopok, ahová kifüggesztették őket, már az intézmény területén kívül állnak”. „Az Országgyűlési Őrség illetékessége a kordonon belüli területre korlátozódik. A molinó elhelyezésében sem a Hivatal sem pedig az Országgyűlési Őrség munkatársai, semmilyen módon nem működtek közre, nem vállaltak szerepet. Sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben.”

A Nem tetszik a rendszer?! című blog cáfol

A blog Keressük ezt az embert! című csütörtöki bejegyzésében ezt írja: „’Mit folytat itt maga? Mi' csiná'?’ – tette fel a kérdést az az ismeretlen személy, aki magát az ’Országgyűlés biztonságáért felelős’-nek nevezte. Majd így folytatta: ’Az Országház védelmének én vagyok a felelőse és azt mondtam, hogy fejezzék be ezt a tevékenységet.’ A békemenet gyomorforgató molinójára válaszul tegnap kihelyeztük saját molinónkat a Parlament elé, amit ez az úr a maga sajátos módján megpróbált megakadályozni. Ma a HVG-nek az Országgyűlés azt nyilatkozta, hogy ’sem az Országgyűlés Hivatala sem az Országgyűlési Őrség, sem hétfőn, sem pedig szerdán nem lépett fel és nem intézkedett a helyszínen a szabálysértőkkel szemben’. Adódik a kérdés: vagy a Milla videóján szereplő férfi hazudik, vagy az Országgyűlés hivatala. Az is kérdés, honnan szerezhetett ez a járókelő egy ’Országgyűlési Őrség’ feliratú igazolványt is a magánakciójához.”


A Milla videója: „Jöjjön le, és vesse magát alá az intézkedésnek” [a szerk. megj.: A Milla aktivistái nyilván nem éltek még a Kádár-rendszerben, így nem szorult össze a gyomruk a ráismeréstől a mondat és a stílus alapján: a létező szocializmus rendőrei beszéltek így a „néppel” – bár az oldalukon valaki utal a hasonlóságra]

Fizetnie kell a Millának (is?)

Az Egymillióan a sajtószabadságért a Facebookon tette közzé azt a levelet, amelyet a Parlament műszaki osztályától kapott, s amely szerint – az Országgyűlés sajtóosztályának közlésével ellentétben – fizetniük kell a molinó kihelyezéséért. A levél:

From: "Polyák László" <Laszlo.Polyak@parlament.hu>
Date: 2013. február 13. 15:55:49 CET
Subject: Közterület használat

Tisztelt Simándi Szelim Úr!
Tekintettel arra, hogy a közterület használati hozzájárulást azt követően kérték miután a molinót kihelyezték azt hozzájárulásunk nélküli  kihelyezésnek tekintjük. Ezúton felszólítom, hogy a hozzájárulás nélküli közterület használatot  haladéktalanul szüntessék meg a molinót szereljék le, ellenkező esetben azt Hivatalunk  eltávolíttatja. Tájékoztatom továbbá, hogy a hozzájárulás nélküli közterület használatért a közterület használati díj tízszeres összegét, jelen esetben a molinó  méretét (becslésünk szerint 12m2) alapul véve a mai napra 107 400 Ft-ot kell megfizessen az Országgyűlés Hivatala 10032000-01400805 sz. számlájára.
Tisztelettel
Polyák László
műszaki főosztályvezető


A Milla kommentárja a levélhez:

„Szerintük közterület-használati díjat kell fizetnünk a molinó kihelyezéséért.
Szerintünk, akik a jogállamban hiszünk, a politikai vélemény kifejezéséért nem fizet az állampolgár.
Állításuk szerint a CÖF-től is kértek pénzt. Közérdekű adatigénylés keretében kikértük az erre vonatkozó levelüket, amit a CÖF-nek írtak.
A dolog szépsége, hogy úgy számolnak, hogy egy élére kifeszítet molinó (3mmx15m) 12nm helyet foglal el a közterületből.
Várjuk a közérdekű adatigénylésre küldött válaszukat.
Ha te is kíváncsi vagy a CÖF-nek küldött felszólítólevélre, kérd el Polyák László úrtól.
Laszlo.Polyak@parlament.hu

(mzs)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!