rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Megdöbbentő, hogy Gajdos Istvánt nem hívták meg a KMKF-ülésre

MTI 2013. február 19., kedd 11:36

Megdöbbentő, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) legutóbbi ülésére nem hívták meg Gajdos Istvánt, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét - írta keddi számában az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az UMDSZ-hez közeli újság cikke szerint a Gajdossal történthez hasonló esetre még nem volt példa a KMKF történetében. „Ugyanakkor pontosan illik abba a sorba, amit az UMDSZ megsemmisítésére a politika boszorkánykonyháján kifőztek” - olvasható Tóth Viktornak, a lap újságírójának az írásában, amely szerint a mostani magyar kormány „két dologban biztosan alulmúlta a Gyurcsány-érát: a meghívás (és az együttműködés) elmaradása mellett a Kárpátaljára irányuló támogatások igazságtalan szétosztásában”.

A cikk szerint a magyar kormány háborúban áll az UMDSZ-szel, s ha számít, hogy hány magyar számára ereszkedett le - a szerző szavaival - a „nemzeti együttműködés” vasfüggönye, mert az UMDSZ-től megvonták (a schengeni vízumok igényléséhez szükséges) garancialevelek kiadásának jogát, akkor nem tévedés azt állítani, hogy Budapesten rosszul döntöttek. „Akkor is, amikor elutasították az együttműködést, akkor is, amikor nem küldték ki a meghívót” - írta a többi között az ungvári magyar lap.