rss      tw      fb
Keres

Szülői szervezetek: az MSZOE állásfoglalása nem tekinthető a szülők véleményének

MTI 2013. február 20., szerda 20:54

Több szülői szervezet véleménye szerint a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) erkölcstanoktatás ügyében megfogalmazott javaslata nem tekinthető a szülők álláspontjának.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: országos lefedettséggel működő szülői szervezetekként közös álláspontot fogalmaztak meg az erkölcstan oktatásával kapcsolatosan, amelyről azonban hangsúlyozzák, nem minden szülő véleménye, hanem saját tagjaiké, ugyanakkor jogi és szakmai alapokon áll.

Mint írták, a hit- és erkölcstan oktatása tekintetében szervezeteik azt tekintik a legfontosabbnak, hogy mind a tananyag kialakítása során, mind az oktatás folyamatában tekintsék elsődlegesnek az ENSZ - Magyarország által is ratifikált - gyermekjogi egyezményében foglaltakat.

Az egyezmény betűjének és szellemének megfelelően elvárják, hogy a hit- és erkölcstan oktatása biztosítsa a gyermek lelkiismereti és vallásszabadságát, az oktatási folyamatban származásuk, meggyőződésük, vallásuk, véleményük miatt semmifajta hátrány ne érhesse őket.

Elvárják azt is, hogy ugyanez az egyenlő jog megillesse a tanárt is, hiszen alapvető emberi jogai az oktatás egyetlen szereplőjének sem csorbulhatnak - szögezték le, kitérve arra az elvárásukra, hogy az oktatási folyamat szereplői - oktatásirányítás, tanárok, diákok, szülők – vegyék figyelembe: ezen emberi jogaik gyakorlásának egyetlen korlátja, hogy mások emberi jogait nem korlátozhatják.

A három szervezet elutasít minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti. Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz - állapították meg.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni.

A szervezet állásfoglalásában ezen kritériumoknak megfelelő pedagógusként említi azokat, akik példás családi életet élnek, nem elváltak, nem élnek élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).

Erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, "aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek szexfilmeket". A szervezet szerint az általános iskolákban az erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni, és nem elég a módszertani, elméleti felkészültség, illetve a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár február 12-én, a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozaton azt mondta: napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptemberben a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását. Mint kifejtette, ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára.