rss      tw      fb
Keres

Visszavonta az erkölcstan oktatásáról szóló ajánlást a szülők egyesületének elnöke

MTI 2013. február 20., szerda 21:56

Visszavonta az erkölcstan oktatásáról szóló ajánlást Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A MSZOE állásfoglalásában azt javasolta, hogy az erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni. Keszei Sándor az interjú elején azt is elmondta, hogy az általuk megfogalmazott kritériumoknak ő sem felel meg, így ő sem taníthatna erkölcstant.

Megjegyezte továbbá, hogy nem érti a felháborodást, ugyanis - mint kiemelte - állásfoglalásukat jogszabályok alapján, illetve a hozzájuk érkezett szülői panaszok alapján állították össze. Példaként kiemelte, hogy a család meghatározásához a családvédelmi törvényt vették alapul, amely szerint "család csak az, amelyben egy férfi és egy nő házasságból született gyermek van".

A szülői panaszok között pedig volt olyan, amelyben azt kifogásolták, hogy az iskolaigazgató szexfilmet néz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az utóbbi időben gyakori téma, hogy a gyermekek ne nézzenek olyan tartalmakat, amelyek nem illenek életkorukhoz.

A MSZOE elnöke a műsorban többször is hangsúlyozta: a feddhetetlenséget igazoló kérdőív - amelynek alapján eldöntenék, melyik pedagógus alkalmas az erkölcstan oktatására - a pedagógusokat védené meg az esetleges szülői kifogásoktól, támadásoktól. Mint kiemelte, állásfoglalásuk csak egy ajánlás, amelyet azzal küldtek el a minisztériumnak, hogy döntsenek róla.

Az interjú végén Keszei Sándor váratlanul azt mondta: "nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet". Megjegyezte ugyan, hogy többen támogatták az általuk megfogalmazottakat, de - mint mondta - a műsorban felhozott érvek és a sajtóvélemények hatására visszavonja az egyesület állásfoglalását. Azt mondta: az erkölcstan oktatása különleges dolog a magyar közoktatásban, "az első generációt most építjük föl, és se a rendelet nem jó, se a kerettanterv nem jó arra, hogy ez hiteles legyen".

Az MSZOE állásfoglalásában a kritériumoknak megfelelő pedagógusként azokat említette, akik példás családi életet élnek, nem elváltak, nem élnek élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).

Erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus továbbá csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, "aki mentes a szexuális aberrációktól", és otthonában sem néz szexfilmeket. A szervezet szerint az általános iskolákban az erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni, és nem elég a módszertani, elméleti felkészültség, illetve a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése.

Szerdán több szülői szervezet is azt közölte az MTI-vel, hogy a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének az erkölcstanoktatás ügyében megfogalmazott javaslata nem tekinthető a szülők álláspontjának. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat közleményében kiemelte: elutasítanak minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti.

Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz - állapították meg.