rss      tw      fb
Keres

Kis magyar abszurd: Stumpf Istvánt jelöli alkotmánybírónak Orbán Viktor; a KDNP egyetért

Kövért javasolja házelnöknek, Biharit és Stumpfot alkotmánybírónak Orbán – A KDNP elfogadja a két alkotmánybíró-jelöltet – LMP: Stumpf jelölése nem felel meg a törvényi követelményeknek; Orbán levele „botrányos” – MSZP: a három közjogi méltóság egyenlő a Fidesz-elnökséggel

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek Orbán, Bihari és Stumpf alkotmánybíró lehet
MTI 2010. július 16., péntek 12:57

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek megválasztani a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek Orbán Viktor, a vezető kormánypárt elnöke - jelentette be Szijjártó Péter pénteken, sajtótájékoztatón. A miniszterelnöki szóvivő közölte azt is, Orbán Viktor azt javasolja, hogy Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt jelöljék az Alkotmánybíróság (Ab) tagjainak.
Szijjártó elmondta, hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők. Kövér László választmányi elnök jelölését már a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták.
Kérdésre válaszolva Bihari Mihály volt Ab-elnök jelölésének indokaként a szóvivő azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege.
Mint mondta, a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Stumpf Istvánról szólva - aki az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt - Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy tanácsadó testületet kért fel az új alkotmány koncepciójának kidolgozására; a testület tagjai, köztük Stumpf István is gyakorlati oldalról találkoztak az alaptörvénnyel. A szóvivő szavai szerint ezek után született meg az a döntés, hogy őt javasolja a kormányfő.

A KDNP elfogadja Orbán két alkotmánybíró-jelöltjét
MTI 2010. július 16., péntek 14:01

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadja Orbán Viktor javaslatát, hogy Stumpf Istvánt és Bihari Mihályt jelöljék az alkotmánybírói posztokra - közölte Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető az MTI-vel.
A kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy a KDNP-nek volt saját jelöltje, Dienes-Oehm Egon személyében. A Fidesszel történt egyeztetés során végül arra jutottak, hogy a frakciószövetség tagjai részéről nagyobb támogatást élvező két jelölt mögé állnak majd. A KDNP elfogadja Stumpf István és Bihari Mihály jelölését, azzal a megjegyzéssel, ha ismét jelölésre kerül majd sor, Dienes Egont támogatják - jelezte Harrach Péter.
Dienes-Oehm Egon az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt.

LMP: Stumpf István jelölése nem felel meg a törvényi követelményeknek; Orbán levele „botrányos”
MTI 2010. július 16., péntek 15:53

Az LMP szerint az Orbán Viktor kormányfő által alkotmánybírónak javasolt Stumpf István nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek.
Schiffer András, a párt parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: habár Stumpf István kiváló ifjúságkutató és politológus, de nem felel meg a vonatkozó törvény követelményeinek, a jogszabály ugyanis legalább 20 éves szakmai gyakorlatot vagy pedig kiemelkedő elméleti tudást és meghatározott tudományos fokozatokat ír elő. Közölte, hogy a jelölt ezeknek a kritériumoknak nem felel meg.
Schiffer András megjegyezte, Stumpf Istvánnak van jogi diplomája és tanított az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, de politológiával foglalkozik. Hozzátette, a törvényi kritériumok közül annak felel meg, hogy elmúlt 45 éves.
A frakcióvezető szerint az sem túl ízléses, hogy a miniszterelnök korábbi helyettesét, az első Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterét jelöli. Kijelentette, hogy az LMP nem támogatja Stumpf István megválasztását.
Arra a felvetésre, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján úgy indokolta a jelölést, hogy Stumpf István az alkotmánnyal gyakorlatban is foglalkozó szakember, Schiffer András megkockáztatta, "Szijjártó Péternek fogalma sincs, miről beszél". Kijelentette, hogy Stumpf István valóban gyakorlati szakember és Szijjártó Péter érvelése helytálló lenne, ha miniszteri posztra jelölnék, hiszen kancelláriaminiszterként is dolgozott, de egy alkotmánybírónak mint egy független hatalmi ág tagjának egészen más feladata van.
"Szijjártó Péter és főnöke arról adjon számot, hogy Stumpf Istvánnak milyen kiemelkedő jogi teljesítménye van, ami őt predesztinálja a jelölésre" - tette föl a kérdést Schiffer András.
Bihari Mihályról egyébként úgy vélekedett, hogy ellene nincs kifogásuk, mert korábbi alkotmánybírói, szakmai munkája megfelelő volt.
A frakcióvezető közölte azt is: az LMP hivatalosan is megnevezte az ezzel foglalkozó parlamenti eseti bizottságnak, hogy Bándi Gyulát, Lehoczkyné Kollonay Csillát és Tóth Mihályt szeretné alkotmánybírónak jelölni. Szeretnék, ha fontosnak ítélt jogtudományi területek is képviselve lennének az Alkotmánybíróságban. Három olyan szakembert jelölnek, akikről úgy gondolják, hogy más pártoknak sem elfogadhatatlan a személyük. Azért van három jelöltjük a két helyre, mert megpróbálják komolyan venni a bizottság munkáját, és feltételezik, hogy a többi párt is konszenzusra akar jutni a jövendő alkotmánybírák kiválasztásakor.
Azt viszont "meglepőnek, sőt mondhatni botrányosnak" nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - a házelnök és a köztársasági elnök jelöléséhez hasonlóan - levélben jelezte, kiket látna szívesen alkotmánybíróként.
Schiffer András szerint egy demokráciában példátlan, hogy a kormányfő megelőlegezi, az eseti bizottságban "szervilis képviselők ülnek, akik végrehajtják az utasításait". A politikus szerint ezután semmi szükség az eseti bizottságra, a jelöltek alkotmányügyi bizottsági meghallgatására és "teljesen felesleges, hogy a képviselők megint bohóckodjanak a választással".
Schiffer András mélységesen alkotmányellenesnek és felháborítónak nevezte az esetet.

MSZP: a három közjogi méltóság egyenlő a Fidesz-elnökséggel
MTI 2010. július 16., péntek 15:57

Tragédiának tartja az MSZP, hogy a Fidesz várhatóan Kövér Lászlót jelöli az Országgyűlés elnökének. A párt szóvivője annak kapcsán, hogy Orbán Viktor pénteken a Fidesz választmányi elnökét javasolta házelnökjelöltnek, az MTI-nek úgy fogalmazott: "a három közjogi méltóság ezek szerint egyenlő a Fidesz országos elnökségével, ez maga az állampárt".
Tragédia ami történik, most már elmondhatjuk, hogy Sólyom László köztársasági elnök távozásával talán a köztársaság is távozik - mondta Nyakó István.
"Látom a forradalmárokat, a forradalmárok vezetőit, ahogy politikusi profiljukat mutatják egy narancssárga zászló előtt, egymás mellett, mint Marx, Engels és Lenin" - fogalmazott a szóvivő.
Hozzátette: "a tejszínhab tetején a málna" Stumpf István volt kancelláriaminiszter alkotmánybíróvá jelölése.
Az MSZP egyébként Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráját javasolja alkotmánybíró-jelöltnek. Simon Gábor, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja szerint a Fidesz színházat csinál az alkotmánybíró-jelölésből.
Simon Gábor az MTI-nek felidézte, több éven keresztül konszenzus volt arról - és az alkotmány is rögzítette -, hogy egy paritásos bizottság jelöli az alkotmánybírákat. Ezt azonban a jelenlegi kormánytöbbség megváltoztatta, és egy olyan bizottságot állított fel - Sólyom László államfő észrevételeit is nagyrészt figyelmen kívül hagyva -, amelyben a Fidesz egymaga többségbe került, hiszen még a KDNP nélkül is megvan a többsége. A szocialista politikus kifejtette, e testületben a megalakulás után azt kérte a képviselőcsoportoktól, hogy mivel két alkotmánybírát választanak, tanúsítsanak önmérsékletet, és minden frakció csak egy alkotmánybírát jelöljön.
Az MSZP be is tartotta ezt az "önkorlátozást": egy alkotmánybírát jelölt a párt Mészár Róza személyében. Mészár Róza, az LB bírája évtizedek óta elismert bíró, pártokon és politikán felül álló, olyan szakmai és emberi tekintély, aki "mindenféleképpen alkalmas lenne ennek a posztnak a betöltésére". Az MSZP-s képviselő elképesztőnek nevezte, hogy a kormányoldal megváltoztatta az alkotmányt, és az az "arrogancia" is elképesztő szerinte, hogy a két alkotmánybírói helyre a Fidesz önmaga két jelöltet ajánl úgy, hogy szinte meg sem várta a többi frakció jelölését.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!