rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 02. 22.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból


2010. február 21.
A bőség védelmében
Metazin, Spiked magazin

„Progresszív véleményformálók előszeretettel teszik felelőssé a világ gondjaiért a jólétet és a gazdasági növekedést. Pedig az emberiség problémáit növekedés nélkül nem lehet megoldani, a jólét pedig nem bűn, hanem kívánatos cél.”
„’Ha valaki a száz évvel ezelőtt éltek közül feltámadna, először is elképedne, mi mindent ért el azóta az emberiség. Nyomban ezután minden haja szála égnek állna attól, hogy egyeseknek nincs ínyére e nagy haladás’ – olvassuk Daniel Ben-Ami cikkét a Spiked magazinban.”
„A szerző álláspontját mindennél ékesebben érzékelteti készülőben lévő könyvének címe: Ferrarit mindenkinek, avagy hogyan védjük meg a növekedésszkeptikusokkal szemben a gazdasági haladást.”

2010. február 20.
Tóth Eszter Zsófia: Pálinka és James Bond
Dalos ügynökügye, avagy hogyan „énekelt” mindenki Koppánya
Transindex

Vikidál Gyulát „Schuszter Lóránt teljesen elítéli, van olyan, aki próbálja megérteni, miért írt jelentéseket, más felmenti.”
’Hangsúlyozom, senki sem járt jól az ő jelentéseivel, mert amiket én olvastam róla, hát azt a szánalmas.hu-ra lehetne leginkább föltenni, de jelentésnek nem mondható.(…) Tehát a Dalos nem zavart, egyáltalán. Amikor megtudtam, hogy jelentett… hát nagy dolog. Nézz oda, mi szabadlábon voltunk, ha ő tényleg jelentett volna, mindannyian börtönbe kerülünk…’ – mondta Németh Alajos, a Bikini együttes vezetője.”

2010. február 19.
Konzervatív teszt (13 kérdés)
Magyar Demokrata Fórum honlapja

12. Számomra a magántulajdon...
– ...egyet jelent azzal, hogy egyeseknek nagyon sok pénzük van, másoknak pedig kenyérre sem telik. Minden legyen állami kézben, és mindenki részesüljön egyenlő mértékben a közös javakból.
–...fontos, de másoknak ne lehessen sokkal több, mint nekem. A gazdagokat az állam terhelje minél több és magasabb adóval.
–...a demokrácia egyik legfontosabb vívmánya. Hiszek a magántulajdon szentségében, és tudom: rajtam múlik, hogy mennyire leszek sikeres az életemben.

13. A felsőoktatás színvonalának növelése érdekében...
– ...nagyon komoly reformokat kell végrehajtani. Nincs szükség ennyi silány diplomára. Elég lenne 20-25 intézmény is, ami valóban színvonalas szolgáltatást nyújt. A költségtérítéses hallgatók arányát pedig növelni kell, hogy bevételhez jussanak az egyetemek.
– ...nem kell csinálni semmit. A jelenlegi rendszer úgy jó, ahogy van. Örülök neki, hogy minden második ember egyetemre járhat.
–...teljesen ingyenessé kell tenni a képzést. Minden felsőoktatási intézményt át kell nevezni Attila Király Népfőiskolának.

2010. február 19.
Az MSZP és Mesterházy párbajképtelen
A Fidesz honlapja

„Párbajképtelennek nevezte a Fidesz országos választmányának elnöke” Kövér László „az MSZP-t és Mesterházy Attilát a miniszterelnök-jelölti vitával összefüggésben pénteken Szécsényben.”
„A Gyaloggalopp című film közismert ’egyezzünk ki döntetlenben’ epizódjára utalva a lakossági fórumon azt mondta: úgy az MSZP, mint Mesterházy Attila párbajképtelen.”

2010. február 18.
Szlovénia: a melegek számára engedélyezni fogják az örökbefogadást
Globusz.net, Delo (szlovén lap)

„A szlovén kormány a családjog reformjára készül, ezért olyan törvényjavaslatot tervez elfogadtatni a parlamenttel, mely engedélyezi, hogy a meleg párok gyerekeket adoptálhassanak.”
„A parlamenti vitában – és az ellenzéki sajtóban – olyan megfogalmazások hangzanak el, hogy az egynemű párok amorális feltételeket teremtenek, s a gyermekek ebben kényszerülnek felnőni.”
„Ugyanakkor a társadalomban – írja a szlovén napilap – csak egyetlen körülmény bizonyul valóban amorálisnak: egy gyermeket otthon és család nélkül felnevelni.”

2010. feburár 18.
Gyermekként kezelni a gyermekeket - Ombudsman a kísérő nélküli kiskorú külföldiek ellátásáról
Jogi Fórum

„A kísérő nélküli kiskorú menedékjogi, illetve idegenrendészeti jogállása másodlagos: őt elsősorban gyermekként kell kezelni – fogalmazta meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.”
„Ennek ellenére az érintett kiskorúak nem tudnak hozzáférni a magyar állampolgárságú gyermekek számára rendszeresített nevelőszülői, illetve gyermekotthoni ellátáshoz, mert a helyi, illetve megyei önkormányzatok közoktatási és gyermekvédelmi intézményei nincsenek felkészülve a fogadásukra.”

2010. február 10.

Visszadátumozott fizetési meghagyás
Zugyügyvéd

„Múlt pénteken hozott egy levelet a posta, amiben a PKKB hiánypótlásra hívott fel egy 2009. július 23-án beadott fizetési meghagyás kapcsán. A hiánypótlás 2009. augusztus 5-én kelt, azaz pontosan 6 hónapig tartott, mire ideért hozzám.”
„A költői kérdés: ha eltöröm a rosszhiszemű adósom kezét, figyelembe vennék-e enyhítő körülményként, hogy bírósági úton keresett, de nem talált megoldást?”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!