rss      tw      fb
Keres

Hogy miket hall az ember mostanában!

Néha csak elképedve hallgatom a magyar kormány minisztereinek megnyilvánulásait. Néhány nappal ezelőtt Martonyi János külügyminiszter kijelentette, hogy egyszerűen nem érti a szlovák felháborodást a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel kapcsolatban, hiszen mindössze „egy már meglévő törvény apró módosításáról van szó.” Nem csoda, hogy a Sme című szlovák lap szerint Martonyi úgy látszik „továbbra sem érti, mi zavarja Szlovákiát a kettős állampolgárságról szóló törvényben, amely szerinte a már érvényben lévő törvénynek csak egy apró módosítása volt.... Egy olyan külügyminiszterrel, aki nem érti, milyen lényegi különbség van a között, hogy egy ország a saját állampolgárai helyett más országok állampolgáraival kezd el törődni anélkül, hogy azt az érintett országokkal egyeztetné, lehet, hogy minden tárgyalás hasztalan lesz.” Nem hangzik túl biztatónak.

Vagy itt vannak a tegnapi és mai hírek, amelyek szerint a tárgyalások az Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációjával nagyon rosszul mennek, és félő, hogy végül nem születik megegyezés. Akkor pedig nagyon valószínű, hogy a forint árfolyama tovább zuhan, pedig különösen a devizahitelesek számára már így is komoly problémát jelent a havi törlesztési részlet előteremtése. Az állami bevételekkel is vannak problémák. A helyi önkormányzatok nélkül júniusban az államháztartás 297,4 milliárd forint hiánnyal zárt. A első féléves deficit 1033,6 milliárd forint volt, az éves tervezett hiány 118,8 százaléka.

És mindeközben miről álmodozik Matolcsy György? Arról, hogy „a következő tíz évben meg kellene kétszerezni a nemzeti jövedelmen (GNI) belül a turizmus teljesítményét és részarányát. Meg kell duplázni, 700 ezerre növelni az ágazatban lévő munkahelyek számát és jelentősen kell javítani a turizmus versenyképességét.” De ez még semmi, a turizmust „be kellene ágyazni az egészségiparba”. A düledezőfélben lévő magyar egészségiparba!! Lelki szemeim előtt lebeg, hogy miképpen fognak százezrek Magyarországra tódulni, hogy ott a remekül felszerelt kórházakban, udvarias, kedves, több nyelven beszélő orvosok és nővérek segítségével visszanyerjék egészségüket. És miután felgyógyultak, elmennek majd körülnézni az országban, és sok-sok pénzt költeni. Akárhova mennek, mindenütt ott lesznek a magyar turizmus kiválóságai, mind a 700 ezer, tehát az aktív foglalkozottak majdnem egyötöde szorgoskodik majd azon, hogy remekül érezze magát Magyarországon egészségét visszanyerő idegen. Valóban, „Alice Csodaországban” érzése támad az embernek, amikor ilyesmiket olvas.

De Hende Csaba nyilatkozatai sem mindennapiak. Néhány nappal ezelőtt láttam egy interjút vele az ATV Jam-jében. Ebből az interjúból kiderül, hogy Magyarország NATO-kötelezettségei fontosak ugyan, de „a haza fegyveres védelmének biztosítását kell előtérben helyezni”, mert az alkotmány szerint a magyar hadseregnek ez az elsőrendű feladata. Védeni kell a határokat. Dési János, a riporter megjegyezte, hogy egyre kevesebb határral lesz gondja a magyar hadseregnek, de Hende szerint „a történelem arra tanít, hogy csínján kell bánni a jóslatokkal”. Mármint hogy nem valószínű, hogy Magyarországot egyik szomszédjától kellene megvédeni. Ezért, Hende szerint, sokkal, sokkal több pénzre van szükség a haza határainak megvédésére. Ja, igen, erre is pénz kellene, de ugyebár annak szűkében van az ország.

A beszélgetés során kiderült, hogy arra viszont már most is van pénz, hogy új díszegyenruhát készítsenek a tisztjelölteteknek. Arra a felvetésre, hogy talán egy új díszegyenruha nem tartozik a legfontosabb dolgok közé a jelenlegi nagyon nehéz gazdasági körülmények között, Hende válasza az volt, hogy márpedig az egyenruha nagyon fontos dolog. A magyar történelmi hagyományokat kell az új egyenruhának felidéznie, ezért magyaros motívumokkal fogják díszíteni az új egyenruhát, amihez a régi huszáros, 48-as hagyományokat fogják felhasználni. Tehát lesznek sújtások rajta, illetve paszományok. A nemzeti hagyományok életbetartását Magyarország eddig elhanyagolta, de eljött az idő a felújításukra. Dési ezt látványpolitizálásnak nevezte, és mondanom sem kell, hogy Hende nem értett vele egyet. Az egyenruha nagyon fontos mert „a magyar haza iránti elkötelezettséget fejezi ki”. Arra az ellenvetésre, hogy a modern magyar hadseregnek talán nem feltétlenül a Ludovika hagyományaira kellene támaszkodnia, Hende óriási vehemenciával védte az intézményt és tradícióit. Szerinte a mai német hadsereg, Dési véleményével ellentétben, bizony tradicionális. A német katonák egyenruhája nagyban hasonlít a háború előtti uniformisra. Akárhogyan erőlködöm, nem látom a hasonlóságot a modern kor és a Hitler-korszak katonai viselete között.


samods.org

sgstb.msn.com

Ami pedig a magyar tisztjelöltek díszegyenruháját illeti, remélem, hogy nem így fog kinézni.


Ludovikások
hatarvadasz.hu

Az új magyar egyenruha
zmne.hu

Ezek az emberek teljesen elszakadtak a valóságtól. Kíváncsi vagyok, hogy mikor ébrednek fel. Ha egyáltalán felébrednek. És nagyon is lehetséges, hogy addigra már késő lesz.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!