rss      tw      fb
Keres

Időutazás



Kozma atya arra a kérdésre, hogy ki lesz az új pápa, így válaszolt: „olasz pápa lesz, mert az olaszok nem akarnak sem lengyel, sem német pápát. Az afrikaiakat is emlegetik, de ezt kizárom, ők még nem készültek fel arra, hogy a fehér emberek problémáival foglalkozni tudjanak. Az idő erre még nem érett meg.”

Ízlelgetem a mondatot. Vajon mennyire is – használjuk ugyanazt a szót – felkészült válasz ez, egy  történetesen fehér és európai (egyik sem érdem, hanem állapot) egyházi személytől, egy mai, váratlan és újszerűen felmerülő  egyházpolitikai kérdésre?

A XXI.. században élünk, amikor a világ jelenleg első számú nagyhatalma élén egy nem fehér, hanem félig fekete elnök áll, éppen most választották újra.  Pápaválasztás azért lesz, mert a korábbi pápa lemondott. Olyan lépés volt ez, amely évszázadok óta ismeretlen: pápaválasztások a pápák halála után szoktak következni. Egy egész világ latolgatja, mi indította vajon a katolikus egyház fejét arra, hogy szakítson az évszázados hagyományokkal. Vajon milyen hatásai lesznek ennek számos eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt doktrínára, vagyis korszakváltást sejtető eseményről van szó, egy XXI. századi válaszról az évszázadok alatt felgyűlt és megoldhatatlannak tűnő  problémákra a katolikus egyház életében. És akkor valaki, itt, Kelet-Közép Európában, méltán  köztiszteletben álló egyházi személyként, ilyen nyilatkozatot tesz. Azon az alapon kérdőjelezi meg az egyetemes katolikus egyházon belül mások kompetenciáját a XXI. században, hogy milyen földrészen élnek és milyen a bőrszínük. Nem tudja elképzelni, hogy afrikai főpapok, csak mert afrikaiak és nem fehérek, legalább annyira vagy akár jobban is képviselhetik az évezredes egyház egyetemesnek és időtlennek vallott értékeit, hogy ugyanúgy vagy akár jobban is ráláthatnak a megoldatlan problémák gyökereire. Persze, meglepve mi nem lehetünk, nekünk nagyon is ismerősek a zárványként túlélő avítt gondolkodás lenyomatai. Legfeljebb a világ nyugtázhatja újfent, nem véletlen, hogy a mi országunk visszakormányozható a múltba, időnként akár felvilágosodás előtti  világba is: megvannak ehhez a feltételek és az adottságok.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!