rss      tw      fb
Keres

Esterházy János-szobrot avatnak a XII. kerületben

MTI 2013. március 8., péntek 11:36

A XII. kerületi Gesztenyéskertben leplezik le május 15-én Esterházy János felvidéki magyar politikus első budapesti szobrát, Nagy János alkotását a Nemzeti Könyvtár programjához kapcsolódva.

Egy civil egyesület egy évvel ezelőtt kezdeményezett gyűjtést a szoborállítás javára, mára a magyar és lengyel adományozóktól már több millió forint érkezett - idézte fel a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere a projektet ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Fonti Krisztina elmondta, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ügy mellé állt, így a szoborállítás költségeit a kormány fedezi a Nemzeti Könyvtár keretéből, míg az önkormányzat az egyesület által gyűjtött összeg felhasználásával a környezet megújítását finanszírozza.

Kerényi Imre arról beszélt, hogy nem egyszerűen egy szobrot, hanem Esterházy János-emlékhelyet terveznek. A Gesztenyéskert egyik öblösödésében kereszt alakú sétányt alakítanak ki, ennek metszéspontjában fog emelkedni Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása, mögötte fallal, amelynek téglái Esterházy János szenvedéstörténetét ábrázolják. A szobor köré Esterházy János tiszteletére nemesített rózsákat, vörösvesszejű somból sövényt és három gesztenyefát ültetnek.

A miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozatában szerdán jelent meg Molnár Imre monográfiája - a Méri-Ratio Kiadó újrakiadása - a felvidéki politikusról, Esterházy János élete és mártírhalála címmel tízezer példányban.

Tormay Cécile írónő szobrát 2012 márciusában állították fel a budapesti Rókus-kórház előtt a Nemzeti Könyvtár programja keretében, Bethlen István szobrát a tervek szerint október 8-án avatják fel a budai Szent György téren. Kós Károly emlékművét december 16-án leplezik le, a művet Melocco Miklós szobrász készíti a XII. kerület felkérésére a Kós Károly iskola Temes lépcső felé eső támfalába. Bánffy Miklós szobrát Párkányi Raab Péter mintázza meg, művét Sopronban állítják fel december 30-án.