rss      tw      fb
Keres

Lázár János frakcióvezető napirend előtti felszólalása a parlamentben – 2010. július 19.

 Az alábbiakban közöljük a felszólalás szövegét, amely a meglehetősen sok minősíthetetlen fideszes felszólalást megért Magyar Országgyűlés falai között is meglehetősen egyedülálló minőséget képvisel. Megnézni is érdemes!


Tisztelt Országgyűlés!

Az előbbiekben történelmi pillanatok tanúi lehettünk, amikor húsz év után végre kiderült az igazság, és a pénzügyi törvények visszavonása kapcsán a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője a bankok oldalára állt a kispénzű emberekkel szemben [taps, Lázár János fejhangon üvölt]. A Magyar Szocialista Párt elnöke az imént cserben hagyta Magyarország kispénzű embereit, az IMF és a bankadó mellett tette le a voksot, azonban tegyük hozzá, nem először. Hogyan alakulhatott ki az a helyzet, hogy másfél millió embernek deviza alapú hitelre volt szüksége ebben az országban? Úgy, hogy Önök 2002 után eltörölték a forint alapú kedvezményes állami hiteleket. [taps, Lázár János fejhangon üvölt] Hogyan történhetett az meg, hogy ebben az országban pénzügyi vállalkozások több százezer embert több száz százalékos THM-ekkel becsaptak? Úgy, hogy Önök meggyengítették az állami ellenőrző szerveket, lehetetlen helyzetbe hozták a PSZÁF-et, és nem segítették abban, hogy a bankokat megkorlátozza. Önök gyeplőt dobtak a bankok közé, és megengedték, hogy megsarcolják a magyar embereket. Ez az Önök kormányzásának a mérlege. Cserbenhagyták az embereket.

Igen tisztelt képviselőtársaim! Néhány órával ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök úr tájékoztatta a Fidesz-frakciót az IMF-fel és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról, és ennek a tárgyalásnak a kapcsán szeretném világossá tenni most, a következő hónapokra és az előttünk álló évekre is: a Fidesz és a KDNP frakció szövetsége soha semmilyen körülmények között nem fog olyan törvényeket támogatni ebben a házban, amely megsarcolja a kispénzű embereket, elveszi a pénzt a nyugdíjasoktól és lehetetlen helyzetbe hozza a magyar családokat. Nem fogjuk támogatni azokat a kormányzati előterjesztéseket, amelyek a gatyára vetkőztetett magyar társadalom újabb megsarcolását jelentik [taps]. Ezért a leghatározottabban azt kérjük a Magyar Köztársaság kormányától, hogy tartson ki a különadók egyébként az Európai Unióban és nemzetközileg is ismert rendszerénél, és végre húsz év után legyen egy olyan gazdaságpolitika, ahol azok viselik a terheket, akiknél van pénz. Extra profit után extra adó következik. Az Önök kormányzása extraprofitot engedett a bankoknak, a mi kormányzásunk pedig vissza fogja venni ezeket az extraprofitokat, és a társadalom javára fogja fordítani [taps].

Tisztelt képviselőtársaim, ezért nem azt mondjuk, hogy egyáltalán gondolkodjunk vagy tárgyaljunk arról, hogy a pénzügyi tárgyú törvényeket visszavonjuk, hanem igenis van a kormánynak intézkedési terve a magyar gazdasági helyzet és a bevételek növelésének kérdésére, ez pedig a bankadó bevezetése, amelyről csütörtökön fog az országgyűlés dönteni. Arra hívom fel a figyelmet, hogy ami ma a pénzpiacokon zajlik, ami a forint körül zajlik, az világos és egyértelmű nyomásgyakorlás. Szégyen, hogy Ön beállt a nyomásgyakorlók körébe [taps, felzúdulás, Lázár János fejhangon üvölt], és a parlament keretei között próbál nyomást gyakorolni. Akik ebben a házban esküt tettek, az a közös felelősségünk, hogy elsősorban magyarok legyünk, és csak utána legyünk szocialisták, fideszesek vagy bármilyen más pártállásúak. Én Öntől nem kevesebbet és nem többet, csak ezt kérem, hogy a nemzeti érdekeket képviselje minden egyes megszólalásával, hiszen az a politikai, amit Ön fölvetített, az is gyöngíti a magyar gazdaság helyzetét.

Tisztelt képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a legfontosabb küldetése a mostani kormánynak, hogy megvédje a kispénzű embereket, megvédje a kiszolgáltatott embereket és megvédje a családokat, hiszen világos, hogy ott már nincs pénz. Rendezett keretek között, az Európai Unióhoz hasonló formában kell elvonni az extrajövedelmeket azoktól, akiknek van. És ebből a sorból nem lóghat ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem. Elképzelhetetlen dolog, hogy Magyarországon valaki az adófizetők pénzéből 8 millió 11 ezer 800 forintot keressen havonta. Ez nem pártkérdés, mert az, hogy a 8 millió sok vagy kevés… [bekiabálások, fejhang] Ezek szerint Önök úgy gondolják, hogy a 8 millió nem sok? Önöknek az a meggyőződése, hogy 8 millió forint tisztességes fizetés ezért a munkáért? Önök úgy gondolják, hogy az elvégzett munkával ez arányos? Önök ezekkel a lépéseikkel cserbenhagyják azokat, akik valaha is Önökre szavaztak. [taps]

Tisztelt képviselőtársaim, én azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének nem lehet magasabb a fizetése, mint azoknak, akik az adókból a magyar állam ügyeit intézik, ezért azt javasoljuk a kormánynak, hogy minél hamarabb tegyen lépéseket, hogy szeptemberben Simor András ezt a pénzt már ne kaphassa meg, és szívesen adunk tanácsokat néhány millió honfitársunkkal együtt abban, hogy kétmillió forintból hogyan lehet megélni Magyarországon. Azt gondolom, hogy aki kétmillió forintért nem tud független lenni, az nem tud független lenni 8 millióból sem [bekiabálások, fejhangú üvöltés], különösen gondolom ezt Simor András esetében, aki szégyent hozott a magyar pénzügyi rendszerre azzal, hogy offshore-cégezett a Magyar Nemzeti Bank elnökeként.

Kérem Önöket, segítsék az ország gazdasági talpraállítását, és ha ezen az oldalon, ha a jó oldalon, ha az emberek oldalán állnak, akkor meg fogják szavazni csütörtökön a bankadót [hosszú vastaps].


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!