rss      tw      fb
Keres

Kenya: győzött a feltételezett gyilkosHosszan elhúzódnak a kenyai választások, a helyszínről továbbra is a Nairobiban élő Horváth Bea tudósít színes magánleveleiben, amelyeket némi rövidítéssel az érdeklődők elé bocsátok. (LJ)
(Az előzmények: Helyszíni tudósítás Nairobiból: az ország a két gyilkosra szavaz)

Kedd, március 5.
A szavazatoknak még csak a harmadát számolták meg, eddig 250 ezer az érvénytelen szavazat. Még éjjel az egyik nyomornegyedben felgyújtottak 100 házat. Más hírem nincs, de a tévében egyre azt mondják, még korai az „öröm”, semmi nem dőlt el. Mintha nem akarnának hinni az eredménynek. Mombasában még éjjel is álltak a sorban, el nem moccannak, amíg nem szavaztak.

Ma vált előttem világossá, hogy a 47 régióból minimum 24-ben a győztesnek a szavazatok legalább egynegyedét kell elérnie, ez eddig sehol nem történt meg. Mert ahol luók és kambák élnek, ott majdnem mindenki Railára szavaz, kb. 60 ezer az 50-hez arányban, ahol meg kikujuk és kalenjinek, ott hasonló arányban Uhurura adják le a voksot. És ha Uhurunak mintegy 15 százalékkal több szavazata van, az csak annyit jelent, hogy 15 százalékkal vannak többen a kikujuk és kalenjinek, mint a luók és kambák.
Éjjel egy szavazóurnát cipelő hivatalnokot véletlenül lelőtt egy rendőr, másutt egy fegyveres kényszerítette a szavazókat, hogy kire szavazzanak, de erről nem árultak el részleteket.


Forrás: Facebook

Szerda, március 6.
Képzeld, összeomlott az adatfeldolgozás, az egész számítógépes rendszer, még mindig csak a szavazatok egyharmadát számolták össze, de most már 335 ezret mondanak érvénytelennek. Egyébként béke van, semmi zűr, a vezetők és a választók is nyugalmat parancsoltak egymásnak. Vannak területek, ahonnan még egy adat sem érkezett be, és van, ahol az urnák több sávban és emeletben kígyóznak a városháza előtt valami átláthatatlan procedúra miatt.

Azt mondják, azért elektronizálták a feldolgozást, hogy kizárják a csalásokat, igen ám, de miért van az (erre nem kaptam magyarázatot), hogy a szenátor, kormányzó, nőjogi aktivista stb. szavazatok már véglegesek, és folyamatosan mutatják a győzteseket országszerte, míg az elnöki szavazatoknak csak a harmadát számolták meg. Pedig egyszerre zajlott a szavazás, ugyanannyi a papír, illő lett volna először az elnöki papírokat számolni.

Meg amit még nem értek, ha összedőlt a számítógépes rendszer (amit én tutira tudtam, össze kellett dőlnie ekkora leterheltség mellett), akkor a többi szavazatnál vajon miért nem? Azokat hogyan tudták megszámolni?

Most azt mondják, kivizsgálják a lassan félmillió érvénytelen szavazatot.
Az én véleményem az, hogy ha ez Afrika, és lehet szavazás közben verekedni, és lehet abszolút írástudatlanul szavazni, meg 2 órás késéssel nyitni, 7 órás késéssel zárni, 104 km-t gyalogolni, akkor miért nem tudnak annyira rugalmasak lenni, hogy ha a szenátorszavazat a nőjogi dobozban van, akkor is érvényes legyen. Szerintem az érvénytelen, ha többet jelöltek be stb. A vidéki lakosság nem érzékeny a finom színekre, a kapanyéltől meg a tevefejésből álltak fel, megszokták, hogy a műanyagok színesek, nem törődtek a részletekkel.


Forrás: Facebook

Csütörtök, március 7.
Ugye szerda reggelre teljesen összedőlt a számítógépes adatfeldolgozás, amelyet Kenya állami pénzből, kb. 27 milliárd forintnyi shillingért állíttatott be. Már tegnap délutánra parázs vita bontakozott ki, hogy az adófizetők pénze gyakorlatilag a kukában landolt. Kit terhel a felelősség: az ötletadót, a beszerelőket vagy az internetes céget, amely vállalta a lebonyolítást.

Tegnap reggel országszerte megkezdték az adatok ismételt és kézi számlálását, csütörtök délelőttre elérték közel az egyharmadát, és mindössze 37 ezer volt az érvénytelen szavazat. Kire szavaztak azok, akiknek a voksát korábban érvénytelennek nyilvánították?

Mindez idő alatt Kenya északkeleti részén forrongások törtek ki. Egy embert lelőttek.

Vajon miért szakadt meg közel 5 órára a gyakorlatilag folyamatos sajtótájékoztató, és vajon miért nem érkezett be a központba két órán keresztül a tegnap óta folyamatos szavazatszámlálás eredménye? Állítólag egyetlen érvénytelen szavazatot akár harmincnyolcszor is jelenthetett a gép, a számítástechnikai rendszer meghibásodása miatt.


Forrás: twitter 

Péntek, március 8.
Fokozódik a feszültség Nairobi utcáin, mert Raila koalíciós partnere, Kalonzo Musyoka az Elsöprő Demokratikus Megmozdulásból kijelentette, nem fogadja el az eredményt, mivel a törvény szerint elektronikus úton kellene beérkeznie a számlálásnak.

Közel 80 órája folyamatosan számolják a szavazatokat, még mindig csak a felénél tartanak.

Tegnap estére Uhuru és Raila között a különbség mindössze 250 ezer szavazat volt, ám ez ma reggelre elérte a 700 ezret.
A választások előtt 48 órán belüli eredményt ígértek, és most próbára teszik a lakosság türelmét.
55–58 között van a regisztrált pártok száma, csak néhány érdekesebb pártnév: Honpolgár Egyesület, Patriotizmus Egyesület, Földművesek Pártja, Világosság Párt, Nemzeti Szivárvány Koalíció (amely a nevével ellentétben egyetlen párt, és nem koalíció, mert kiváltak belőle a kisebb pártok), Fény Párt, Kenya Független Jelöltjeinek a Pártja, Hajó Párt, Mi Magunkért, Reménység Pártja, Elsöprő Demokratikus Megmozdulás. Ezek a pártok és pártnevek engem arra emlékeztetnek, amikor a tangai buszállomáson, amíg nézelődtem és várakoztam, olvasgattam a buszok neveit: Videokocsi első fokozat, Videokocsi második fokozat, Oroszlánkirány kocsi első fokozat és egyéb hasonlók, ezek a pártok is ilyenek.

A nemzetközi és a helyi választási megfigyelők elégedetlenkednek: a kérdéseikre választ nem kapnak, információval nem látják el őket, a választási bizottság bezárkózott, ha be szeretnének menni hozzájuk, biztonsági őrök állják el az útjukat, és a szabályokra, a jogaikra hívják fel a figyelmüket. Állításuk szerint a választás nem egyértelmű, bizonytalan és a szavazatoknak nem garantáltak sérthetetlenséget.

Egyre nagyobb a bizonytalanság a polgárok között is, a jelentések szerint általános a feszültség, ami még egyelőre sehol sem folytatódott harcokkal. Uhuru szülőhelyén teljes a béke, a megkérdezett kereskedők mosolyognak, kezd visszaállni az utcákon a forgalom, a kofák is el tudják adni portékáikat, a vegyeskereskedések is már kinyitottak, bár az eladó aggódik, nehogy ellenzéki szavazó lépjen be.

Nairobiban az emberek zöme nem megy ki a lakásból, aki teheti, nem állt vissza munkába, az iskolákban 10 napos tanítási szünetet hirdettek, de az eredmény késése miatt félő, hogy éppen hétfőre, a tanítás kezdésre válik veszélyessé az utca. Ennek ellenére arra biztatják az embereket, hogy ne féljenek, ne bénítsák meg a gazdaságot, felejtsék el a 2008-as katasztrófát, nem fog megismétlődni.


Forrás: Facebook

Szombat, március 9.
Kora hajnalban megszületett a végeredmény: amint várható volt, Uhuru Kenyatta legyőzte vetélytársát, és második fordulóra sem kerül sor, mert négyezer egyszáz szavazattal átlépte az 50 százalékos küszöböt. Az ország Kenyatta párti lakossága éjszaka óta az utcán tombol, százezrek vonulnak, rohannak, fetrengenek, a lábukat rázzák, nők, férfiak, nyakukon kisgyermekekkel kocognak, üvöltenek, sípokat, dudákat fújnak, kezükben zöldellő gallyakat lobogtatnak, autók dudálnak, ordítva kántálják Uhuru nevét, valamennyiükön a párt színei: piros-fehér akármilyen öltözet, kendő, pulóver, a sapkákon a párt neve, TNA – The National Alliance. A Nemzeti Szövetség. Egyébként az ígérete az volt, hogy egyesíti a népcsoportokat, mármint békét teremt köztük és egységes Kenyát. A nép jelenleg csak munkát akar, a tévében minden megkérdezett csak azt említette, hogy az elnök teremtsen munkahelyeket.

Egyes kikujuk lakta választókörzetekben, kerületekben Kenyattára a választóknak akár 99,5 százaléka is szavazott.
Tegnap délelőtt óta forr a levegő a választási bizottság épületében, mert több sasszemű megfigyelőnek, újságírónak feltűnt, hogy egyes kerületekben jóval több szavazat született, mint a szavazásra regisztráltak száma, és választ követeltek. Válaszként azt kapták, hogy mindenki átveheti a hivatalos részeredmény másolatát, a bizottság azért van, hogy elhárítsa az efféle problémákat, és a szavazás előtt a bizottság tagjai felesküdtek az igazságra, tehát eleve nem csalnak.

Nekem már csak egy kérdésem van: mi lesz március 11-én, amikor is ott szavaznak a polgárok, ahol a választás napján nem működött az ujjlenyomatvevő készülék, illetve a választási űrlapokon a jelöltek neveit és fényképeit összekeverték. Ez több 10 ezer szavazat, ami döntő lehet. De erről a kérdésről senki sem beszél.

(Horváth Bea – Lángh Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!