rss      tw      fb
Keres

Alkotmánymódosítás – Áder rosszkor ment Berlinbe, Kövért nem fogadják Münchenben
Áder: Németországnak jobban kell értenie a magyar törvényhozás szándékait

A Berlinben kétnapos bemutatkozó látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök szerint Németországban pontosabb képnek kellene kialakulnia a magyar alkotmányos szabályozásról. Áder a Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd az Angela Merkel kancellárral folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: berlini tárgyalásai során megfigyelhető volt, hogy partnerei „nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást” az alkotmány módosításáról [lásd erről az „érvről” Kim Lane Scheppele írását – a szerk.] „Ezt a hiátust igyekeztem pótolni.”

A német külügyminisztérium szóvivője is beszámolt a találkozóról. Közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az „alkotmányvitáról” is tárgyalt. A felek erről „nyílt párbeszédet” folytattak, és az eszmecsere során „egymásnak meglehetősen ellentmondó” véleményeket fogalmaztak meg.

Áder a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: politikai tárgyaláson „teljesen természetes”, hogy nem mindenben értenek egyet a felek. Románia és Bulgária schengeni csatlakozását például Németország nem támogatja, Magyarország viszont igen. „Azért beszélgetünk egymással, hogy az érvek, ha nem is azonnal, és nem közvetlenül a tárgyalások során, de folyamatosan beépülve a politikai kommunikációba hassanak a másik fél gondolkodására”, mondta Áder. Szerinte az alkotmányozási viták „általában nem egy-két nap alatt csengenek le”, és ez valószínűleg ezúttal is így lesz. Előző napi nyilatkozatát is megerősítette: „a még nyitott kérdésre nem innen, Berlinből kívánok válaszolni”, hanem majd Magyarországon. [De ha Áder szerint Westerwelle és négy külügyminiszter társa meg még Angela Merkel is rosszul van tájékoztatva az Orbán-féle alkotmánymódosításról, nem lesz ebből nem aláírás, akárhányan kérik is, beleértve Sólyom Lászlót – a szerk.]


A bizonyíték, hogy találkoztak – MTI/Bruzák Noémi

Áder: Merkel kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól

Áder János az Angela Merkellel folytatott megbeszéléséről is beszámolt a sajtótájékoztatón. Eszerint a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint „nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása” nem teszi „minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot”.

A megbeszéléseken felmerült a hétfői alkotmánymódosítás is. A felmerült kérdésekre igyekezett „pontos, kimerítő, jogi választ adni”. „Remélem, ezzel sikerült a partnerek tájékozottságát növelni a magyar alkotmányjogi kérdéseket illetően.” A kancellári hivatal sajtóosztályán az MTI érdeklődésére elmondták: Áder János vendéglátója Joachim Gauck szövetségi elnök, ezért a kancellári hivatal a szokásoknak megfelelően nem ad külön tájékoztatást a látogatásról, így a magyar államfő és Angela Merkel megbeszéléséről sem.

Később azonban a német kormány egyik szóvivője közölte, hogy a német kancellár bírálta a magyar parlamentben hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást. Angela Merkel Ádernek elmondta: komolyan kell venni az európai partnerországok és Magyarország barátainak aggodalmait, amelyek többek között az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása miatt támadtak. A dpa német hírügynökség berlini kormánykörökre hivatkozva emellett azt is írta, hogy a német kancellár a találkozón egyúttal állást foglalt a kétharmados parlamenti többséggel való felelősségteljesebb bánásmódért.


Sajtótájékoztató – már egyedül – MTI/Bruzák Noémi

A bajor parlament elnöke elhalasztja találkozóját Kövér Lászlóval

Kövér László kedden kezdte meg kétnapos hivatalos látogatását Münchenben. Ám a bajor parlament elnöke kedden levélben közölte Kövérrel, hogy az alkotmány módosítása miatt elhalasztja szerdára tervezett találkozóját vele. Barbara Stamm szerint ugyanis a magyar alkotmány hétfői módosítása Németországban és az Európai Unióban „mély aggodalmat és vitát váltott ki a jogállamiság további fejlődését illetően”, ezért „a parlamentjeink közötti konstruktív párbeszéd” érdekében a módosítás nyomán felmerülő kérdések tisztázásáig „tanácsos” elhalasztani a találkozót. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) [a Fidesz testvérpártja – a szerk.] politikusa levelében kifejezte reményét, hogy máskor bepótolhatják majd a találkozót.

A házelnök környezetéből kedd este közölték, hogy Kövér László ennek ellenére folytatja müncheni programját, és később reagál a bajor parlament elnökének levelére.

Kövér egyébként kedden a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Hans Zehetmairnak, a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány elnökének, majd ünnepi beszédet mondott a Müncheni Magyar Misszió és a bajor fővárosban működő magyar főkonzulátus március 15-i ünnepségén. Münchenben találkozik majd helyi magyar szervezetek és a szudétanémetek képviselőivel is.

***

Martonyi az FT-nek: „meglepő erejű reakciók”

„Némileg meglepő erejűnek” nevezte az alaptörvény módosítására adott reakciókat a Financial Timesnak nyilatkozva Martonyi János.

A magyar külügyminiszter szerint – akinek a véleményét a londoni gazdasági napilap keddi nyomtatott kiadása az alaptörvény módosításáról közölt átfogó ismertetésében idézi – a módosítás célja azoknak az aggályoknak a rendezése volt, amelyeket a múltban az Alkotmánybíróság vetett fel. A módosítások egyes területeken bővítik az Alkotmánybíróság szerepét és jogköreit. Martonyinak meggyőződése, hogy a változtatásokkal kapcsolatos aggodalmak a módosítások alaposabb tanulmányozása nyomán elülnek majd. „Nem akarok minden felvetést elutasítani, mert egyes felvetések figyelemre és megvitatásra érdemesek, de maga a kiindulópont félreértés”, mondta a magyar külügyminiszter. A törvényhozás szerinte úgy érezte, hogy az Alkotmánybíróság jogköre és hatásköre bővült, nem pedig szűkült. [Lásd erről ismét Kim Lane Scheppele elemzését – a szerk.]


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!