rss      tw      fb
Keres

Március 15-e elé: Kiáltvány
Harminc közéleti személyiség kiáltványa:„Egy színpadra várjuk a demokratikus ellenzék pártjainak vezetőit, közös jelenlétet, világos mondatokat, egyértelmű, fenntartások nélküli elkötelezettséget akarunk látni.”


KIÁLTVÁNY

A 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-kormány mára önkényuralmat épített ki Magyarországon. Lerombolta a demokratikus berendezkedést, durván korlátozza a demokratikus intézmények működését, megnyirbálta a sajtó és az média szabadságát, függetlenségét, tönkretette az oktatást, az egészségügyet, erőszakosan beavatkozik a polgárok mindennapi életébe, rájuk kényszerítve saját fundamentalista felfogását családról, nemzetről, identitásról. Eközben a társadalom jelentős része a kormány dilettáns gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően elszegényedett, az országon úrrá lett a reménytelenség, a kilátástalanság, az elkeseredés, a tehetetlen düh.

Ebben a helyzetben a demokratikus ellenzék erkölcsi és politikai kötelessége az összefogás, az együttműködés, az Orbán-rezsim demokratikus eszközökkel történő megdöntése. Ma az ellenzéki erőknek nem azt kell keresniük, ami elválasztja őket, hanem arról kell meggyőzniük a választópolgárokat, hogy képesek magukat megszervezni, képesek demokratikus, az európai értékeknek és normáknak megfelelő kormányzati alternatívát kínálni, képesek a jelenlegi kormány leváltására.

Meggyőződésünk, hogy a demokratikus ellenzéknek ezt az üzenetet kell világosan és egyértelműen megfogalmaznia március 15-én. Ezért felszólítjuk a demokratikus ellenzék vezetőit, tegyenek meg mindent, hogy március 15-e a demokratikus ellenzék nagy közös, erőt, bátorságot és büszkeséget sugárzó eseménye legyen.

Egy színpadra várjuk a demokratikus ellenzék pártjainak vezetőit, közös jelenlétet, világos mondatokat, egyértelmű, fenntartások nélküli elkötelezettséget akarunk látni. Legyen március 15-e az Orbán-rezsim megdöntéséhez, a Köztársaság visszaállításához vezető közös út első állomása! Legyen 2013. március 15-e az új Magyarország közös, történelmi jelentőségű ünnepe!

Ágh Attila, szociológus,
Bán Zsófia, író,
Bíró Kriszta, színész,
Bitó László, közíró,
Csáki Judit, színikritikus
Bócz Endre, jogász,
Csepeli György, szociológus,
Erős Ferenc, pszichológus,
Ferenczi Attila ókortörténész,
Heller Ágnes, filozófus,
Gábor György, filozófus,
Kovács Péter, művészettörténész,
Kovalovszky Márta, művészettörténész,
Konok Tamás, képzőművész,
Megyik János, képzőművész,
Orbán Júlia, nyugdíjas
Orbán Katalin, irodalomtörténész,
Ormos Mária történész,
Parti Nagy Lajos, író,
Radnóti Sándor, esztéta,
Rényi András, művészettörténész,
Török László, ókortörténész,
Ripp Zoltán, történész,
Sz. Bíró Zoltán, történész,
Váradi András, biokémikus,
Váradi Júlia, újságíró,
Vásárhelyi Mária, szociológus,
Vértes András közgazdász,
Vojnich Erzsébet, festőművész,
Závada Pál, író

***

A tervek azonban nem változtak: az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) külön-külön ünnepel március 15-én, majd később részt vesznek az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) rendezvényén. A Milla a Ferenciek tere felújítása miatt új helyszínen, a Kálvin téren, a Magyar Nemzeti Múzeum közelében tartja meg tüntetését. A rendezvényen „természetesen” politikusok nem beszélnek majd. Mások mellett felszólal Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos és Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az MSZP március 14-én este Miskolcon tart nagygyűlést, amelyen Mesterházy Attila mellett a borsodi pártvezetők mondanak beszédet, 15-én részt vesznek a demokratikus ellenzéki pártok, mozgalmak közös budapesti tüntetésén.

Az Együtt 2014 szövetségesével, az LMP szétválásával létrejött PM-mel közösen ünnepel majd a Március 15. téren, beszédet mond Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a PM egyik vezetője is.

A DK délután Budapesten, az Egyetem téren tart megemlékezést fél négykor, amelyen felszólal a pártot vezető Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Molnár Csaba alelnök. Gyurcsány Ferenc videoüzenete.

(m.zs.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!