rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 12.



Bolgár György kérdései 2013. március 12
-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy a fideszes kétharmad Orbán Viktor vezényletével megszavazta az alaptörvény durva módosítását. Annak ellenére, hogy ezt a magyar demokratikus erők Sólyom Lászlóig bezárólag és az összes szövetségesünk ellenezte. Semmi sem számít, csak Orbán akarata?

Ezzel összefüggésben mit gondolnak arról, vajon a köztársasági elnök aláírja-e az alkotmány módosítást és vajon mi szűrhető le abból, hogy a Berlinben tartózkodó Áder Jánosnak Merkel német kancellár felvetette, hogy a kétharmadnak Magyarországon felelősen kell eljárnia? Felszólította a magyar kormányt arra, hogy vegye komolyan az európai partnerek és Magyarország barátainak aggodalmait, például az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével kapcsolatban. A német külügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy nyílt és bizonyos mértékig ellentmondásos eszmecsere zajlott le az alkotmány módosításról. Ehhez képest mindezt a Népszabadság tudósítója hallotta a német kormány egyik szóvivőjétől, ellenben a Magyar Távirati Iroda tudósításából eddig mindössze az derült ki, hogy Merkel csak azt vetette fel, hogy kiszámíthatóbb gazdasági környezetre volna szükség Magyarországon.

Ha már kiszámíthatóság, beszéljük meg, hogy a kormány visszamenőleges hatályú törvénymódosítással akar beavatkozni azokba a perekbe, amelyeket gáz- és áramszolgáltatók indítottak a rájuk kirótt extra terheknek árakba való beemelhetősége érdekében.

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a miniszterelnök megint elővette a 35 százalékos áfakulcs bevezetésének ötletét. Szerinte akkor érvényesülne az igazságosság az adórendszerben, ha a luxustermékekre ilyen magas áfát vetnének ki. De vajon ki vásárolna itthon luxuscikket, ha sokkal többe kerülne, mint a határokon túl? Vagy ez a szöveg is csak üres népbutítás, nem több?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy a Tudományos Akadémia dönti el milyen kommunistagyanús utcanevek használhatók a jövőben. Lukács Györgyről, a világhírű filozófusról például ezután nem lehet közterületet elnevezni. A múltat végképp eltörlik?

És végül beszéljük meg, hogy Janics Natasa visszatért, és Győrött folytatja a kajakozást. Fátylat a veszekedésre?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!