rss      tw      fb
Keres

Kumin Ferenc nem értiMost éppen az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára, de volt már úgynevezett független politológus is, 2006 és 2010 között meg Sólyom László köztársasági elnök hivatalában a stratégiai és kommunikációs főosztályt vezette. Ezt követően rövid ideig a Századvég Alapítvány elemzőjeként osztotta az észt, többek között mások hitelességét vonta nekünk kétségbe, aztán ebből a státusból röppent át kormányzati szerepkörbe, s láthatóan otthonosan érzi magát ebben is. Nem zavarják meg múltjának emlékei.

Véletlenül akadtam rá a videóra, amelyből kitűnik, hogy szegény államtitkárhelyettes úr nem érti, mi a baj a magyar alaptörvény negyedik módosításával. Mi a baj a magyar alkotmányossággal? Van azért némi pikantériája annak, hogy éppen Sólyom László egykori főosztályvezetője értetlenkedik így. Hogy látványosan semmibe kell vennie azt, amiről az egykori köztársasági elnök, az egykori alkotmánybírósági elnök, a vitathatatlanul nagy szakmai tekintélynek örvendő alkotmányjogász világos magyarázatot adott egyik írásában.

Kumin, a politológus, Sólyom László egyik legközelebbi munkatársa elfelejtette, mit jelent a hatalommegosztás elve, helyette azt bizonygatja, hogy csak a rezsicsökkentés miatt támadja kis hazánkat a gaz külföld. Hogy egész Európa félre van tájékoztatva, csupa rosszindulat kereszttüzében állunk, nyomják „Krahácsot”.

Kumin ezt nem érti, én meg azt nem értem, hogyan volt képes Sólyom László ezt az embert a stratégia főosztálya élén használni. Örök titok marad, hogy Sólyom László egykori munkatársa mennyit értett meg abból valaha is, amit Sólyom László köztársasági elnökként is képviselt, és amit ő annak idején ugyanilyen vehemenciával magyarázott nekünk. Nem tudom, melyik eset a rosszabb, ha a tudatlansága nagyobb vagy ha a cinizmusa. Kumin Ferenc értetlenkedése a cégére lehetne ennek a kormányzati politikának, sőt az. Pontosan ilyen „igaz”, és pontosan ennyire komolyan vehető a is. Kumin „hitelessége” a kormány „hitelessége”.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!