rss      tw      fb
Keres

Merkel és Orbán a megbeszélésekről - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2010. július 21., szerda 20:28

A bankadó bevezetése mellett foglalt állást szerdán Berlinben a magyar miniszterelnök és a német kancellár.

Orbán Viktor kormányfő Angela Merkel meghívására érkezett egynapos bemutatkozó látogatásra Berlinbe, ahol a kancellári hivatalban mintegy kétórás megbeszélést folytattak.

A kancellár úgy értékelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztése semmilyen hatással nincs a német-magyar gazdasági kapcsolatokra. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország hosszú távon is a stabilitás útjára lép, és ebből kiindulva a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt kedvezőnek nevezte.

Ez utóbbival összefüggésben a magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az IMF-fel kötött megállapodás októberen lejár, ezért semmi fajta hosszú távra szóló kérdésről nem volt értelme tárgyalni az IMF-fel.

Magyarország betartja a valutaalappal megkötött megállapodást - fűzte hozzá a kormányfő, utalva arra: a megállapodásban az szerepel, hogy a költségvetési hiány 3,8 százaléknál nem lehet magasabb. "Megnyugtattam a befektetőket és az IMF képviselőit abban a tekintetben, hogy a hiány nem lesz nagyobb". A miniszterelnök szerint ezzel a valutaalappal kötött szerződés véget is ér. Azt követően pedig már nem az IMF-fel, hanem az Európai Unióval kell tárgyalnunk - jelentette ki a kormányfő, emlékeztetve arra is, hogy Magyarország túlzott deficiteljárás alatt van. "A későbbiekben már az Európai Unióval kell tárgyalni arról, hogy miként csökkenti Magyarország költségvetési hiányát 3,8 százalékról az unió által elvárt 3 százalék alá" - mondta a miniszterelnök, vagyis a következő évi költségvetés már az unióval folytatott tárgyalások alapján születik meg.

Orbán Viktor az MTI-nek válaszolva kiemelte, hogy a két ország közös törekvése a költségvetési fegyelem betartása és ezzel összefüggésben a gazdasági növekedés biztosítása. Utalt arra, hogy hasonlóan fontosnak tekintik a bankadó bevezetését is.

Míg azonban a német kancellár a bankadót nem elsősorban a költségvetési egyensúly szempontjából nevezte fontosnak, hanem egyfajta, jövőbeni válságelhárítást célzó, biztonsági alap létrehozásáról beszélt, a magyar miniszterelnök leszögezte: új megoldások keresésére van szükség, és ezek közé tartozik a költségvetési fegyelmet és a gazdasági növekedést ötvöző gazdaságpolitika, és a bankadó is az ilyen jellegű "tabudöntögetés" egyik eleme. A német és a magyar megközelítés között azonban a komoly különbség a kormányfő szerint az, hogy Magyarország nem várhat tovább, a kormánynak azonnal meg kellett lépnie a bankadóval kapcsolatos lépéseket. "Ezért a bankadóval nem várhattunk tovább, be kellett vezetnünk, talán elsőként Európában" - fogalmazott a miniszterelnök.

A tárgyalásokat követő nyilatkozatában a német kancellár üdvözölte a Fidesz nagyarányú választási győzelmét, amely - mint kiemelte - stabil kormányzást tesz lehetővé. Emlékeztetett a két ország közötti hagyományos baráti kapcsolatokra, és ismételten háláját fejezte ki a berlini fal lebontásához, illetve a német egység helyreállításához nyújtott magyar hozzájárulás miatt. A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország érdekelt a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség sikerében, és Németország kész támogatást nyújtani ahhoz.

Merkel elmondta, hogy a tárgyalások során érintették az energiapolitikát, és egyetértettek abban, hogy megbízható energiaszállítókra, illetve a források diverzifikálására van szükség, és ennek kapcsán állást foglalt a Nabucco földgázvezeték mellett. A kancellár szerint magyar vendégével egyetértettek abban is, hogy a közös európai gazdaságpolitikával kapcsolatban állandó egyeztetésre van szükség. Úgy értékelte, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban energikus lépéseket tett a stabilitás és a növekedés érdekében.

A magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az elmúlt években mind politikai, mind mai téren sok segítséget kapott Merkel kancellár pártjától, a Német Kereszténydemokrata Uniótól (CDU), és utalt arra a segítségre is, amelyet Németország nyújtott Magyarország uniós csatlakozásához. A jelenlegi kapcsolatokat a kormányfő minden problémától mentesnek nevezte. Hangsúlyozta: Magyarország alapvető érdeke a német gazdaság sikere. "Örömmel láttam, hogy hasonló irányban keressük a megoldást a jövő gazdasági kihívásaira" - mondta a miniszterelnök: Németország is egyszerre törekszik komoly pénzügyi fegyelemre, és a növekedés gyorsítására, azaz - mint fogalmazott - növekedésbarát egyensúlyt keres. "Ez a gazdaságpolitika Magyarországon is beválhat" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Magyarországon megvalósuló gazdaságpolitika nagyon sok tekintetben rokon a német gazdaságpolitikával.

Orbán Viktor szerint Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. "Ha megnézik, hogy mi minden történt az elmúlt egy évben Magyarországon a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében, akkor ez valószínűleg túlzás nélkül minősíthető világrekordnak." A miniszterelnök reményének adott hangot, hogy ezek az intézkedések megteremtik az alapot egy olyan gazdasági növekedéshez, amely a pénzügyi egyensúly megbontása nélkül valósul meg Magyarországon, ugyanakkor az országot visszaviszi a közép-európai régió gyorsan növekvő országai közé.

A magyar miniszterelnök a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartott előadásában arról beszélt, hogy óvatosan kell élni a kétharmados parlamenti többséggel, az alkotmányt minden körülmények között tiszteletben kell tartani, de leszögezte azt is, hogy Magyarországnak mindenképp új alkotmányra van szüksége.