rss      tw      fb
Keres

MTI-fotókiállítás - Tőkés: itt az ideje, hogy nemzeti és szociális téren is megtörténjen a rendszerváltás

MTI 2010. július 21., szerda 21:12

Húsz évvel a magyarországi politikai rendszerváltás után eljött az ideje, hogy nemzeti és szociális téren is megtörténjen a rendszerváltás - mondta szerdán Székelyudvarhelyen Tőkés László, megnyitva az Magyar Távirati Iroda (MTI) fotókiállítását.

Az Európai Parlament alelnöke a székelyudvarhelyi Művelődési Házban nyitotta meg az MTI Kor-képek - Rendszerváltás című tárlatát. Megállapította: a magyarországi rendszerváltás közös a romániaival, hiszen e két ország sorsát hasonló mértékben befolyásolta. Tőkés László felidézte a húsz évvel ezelőtti eseményeket, elmondta, emlékezetében él még Nagy Imre újratemetése, az ellenzéki kerekasztal, az első szabad választás.

Szerinte két évtizeddel ezelőtt kétségtelenül pozitív változás történt Magyarország életében, aminek az áldásait fel sem tudjuk igazán mérni, mivel annak "túlságosan nagy árnyéka" van. Meg kell kezdődnie a rendszerváltozás második korszakának, vagyis a változásnak a nemzetpolitikában és szociális téren is érvényesülnie kell. Az új nemzeti kormány már meg is tette a legfontosabb lépéseket ennek érdekében. Tőkés László szerint a posztkommunista térségből el kell takarítani az elmúlt korszak romjait, tarthatatlan a szegénység vagy a cigányellenesség túlélése.

Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke méltatta a magyar nemzeti hírügynökség fotóriportereinek teljesítményét, a rendszerváltás hűséges tükrének nevezve a kiállított fényképeket. Ezek a fotók jól mutatják, hogy a közszolgálati médiának húsz évvel ezelőtt - hosszú évtizedek után - először volt lehetősége hiteles képet nyújtani az adott korszakról, mondta.

A rendszerváltás és az Antall-kormány időszakát eleveníti fel a kiállítás, amelyet tavaly már megismert a magyarországi közönség, s amelyet az idén Erdély három pontján is láthatnak az érdeklődők. Székelyudvarhely után szeptember másodikától Marosvásárhelyen a Bernády Házban lesz látható, október ötödikétől pedig az aradi vértanúk emlékére szervezendő rendezvénysorozat részeként tekinthető meg az aradi Nagyszínházban.

A kiállítás anyaga a rendszerváltás egyik szimbolikus napjától, 1989. október 23-ától a második szabad országgyűlési választás előestéjéig, az 1994. május 7-éig terjedő időszak jelentős politikai történései mellett megidézi a korszak mindennapjait is.

A képeket az MTI által kiadott Kor-képek fotóalbum-sorozat hatodik kötetéből válogatták. Maga a kiadvány 264 felvételt tartalmaz, ebből 250 származik az MTI archívumából.

A látogatókat Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója köszöntötte, az eseményen jelen volt Hadnagy Miklós, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Koordinációs Központ igazgatója, a kiállítás társszervezője, valamint Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja is.