rss      tw      fb
Keres

A Washington Post cikke és Kovács államtitkár levele

WP: „…erős médiatanácsot hoznának létre... A tanács elnökét Orbán Viktor, többi tagját pedig a kormányzó párt jelölné.”
KZ: „A lap tévesen írta, hogy Orbán Viktor nevezné ki a médiatanács elnökét, tagjait pedig a kormányzó Fidesz jelölné ki. A valóságban a parlamenti pártok jelölhetik a testület tagjait a törvényhozásban megszerzett mandátumaik arányában.”


A The Washington Post a magyar kormány első napjairól

MTI 2010. július 19., hétfő 16:53

A The Washington Post Magyarország jobbra fordul című szerkesztőségi cikkben foglalkozott hétfőn az új magyar kormány első napjaival.

Az új magyar kormány sovinizmus felé hajlik és célba vette a médiát - írja a cikk alcímében a liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap.

A cikk tartalma:

Orbán Viktor pártjának az áprilisi földindulásszerű választási győzelem után a kétharmados parlamenti többség elegendő a szélsőjobb segítsége nélkül való kormányzáshoz. Sok magyar úgy gondolta, hogy Orbán Viktor mérsékelni fogja egykori megosztó politikáját, mindeddig nem tette.

Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején nemkívánatos személlyé tette magát Washingtonban, annak ellenére, hogy országa NATO-tag. A Bush-kormány megsértődött amiatt, hogy Orbán Viktor kiszolgálta a magyarországi szélsőjobbot, amelyet még mindig jellemez az 1930-as évek nacionalizmusa és antiszemitizmusa.

Az Orbán-kormány első lépései között arról rendelkezett, hogy a más országokban élő magyarok útlevelet kaphatnak, ez a nagy szlovákiai, romániai és szerbiai magyar kisebbségnek szólt. „Úgy tűnne, hogy nincs nagy szükség egy ilyen lépésre", mivel az első két ország az EU tagja, a harmadik pedig arra pályázik. Orbán Viktor ismét azoknak tett kedvére, akik soha nem fogadták el a Magyarországot jelenlegi határai közé csökkentő 1920-as trianoni szerződést.

Az útlevéllel kapcsolatos rendelkezésre még legyinteni lehetne azzal, hogy jelképes lépésről van szó. A kormány második nagy kezdeményezése, amely a sajtó feletti új, átfogó ellenőrzés bevezetésére tett kísérlet, azonban már nem az.

Orbán Viktor hatalmas parlamenti többségére támaszkodva megszüntette azt az alkotmányos előírást, amely az információs monopóliumok kialakulásának megelőzését célozta. Pártja aztán törvényjavaslatot nyújtott be a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák felügyeletét ellátó hatóságok összevonásáról. Egy erős médiatanácsot hoznának létre, amely ezeket a médiumokat, valamint a magánkézben levő műsorszolgáltatókat is szabályozná. A tanács elnökét Orbán Viktor jelölné ki, többi tagját pedig a kormányzó párt jelölné.

A lap az ellenzéki MSZP vezetőjét idézte, aki szerint ennek az lenne a hatása, hogy a közszolgálati sajtót pártsajtóvá változtatják. Ilyen jelenség a kommunista hatalom összeomlása óta nem fordult elő Közép-Európában - tette hozzá a The Washington Post.

Ennél is aggasztóbb az amerikai lap szerkesztőségi cikke szerint egy második médiarendelkezés, amely ősszel kerül napirendre. Ez kiterjesztené a kormányzati szabályozást a magán nyomtatott kiadványokra, sőt a bloggerekre is, megnyitva az utat a tartalom ellenőrzéséhez, valamint azon követelményhez, hogy a kiadványoknak regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál. A sajtószabadságot védő nemzetközi csoportok és magyar újságírók erőteljes tiltakozása nyomán a kormány elhalasztotta a törvényhozási folyamatot. Egyes magyar megfigyelők azonban úgy vélik, hogy Orbán Viktor csak Sólyom László köztársasági elnök augusztusi távozására vár, akit "a kormányfő egyik nacionalista szövetségese vált fel".

A The Washington Post írása szerint Orbán Viktornak egy parlamenti demokráciában szokatlan mértékű hatalmat adott a nagy választási győzelem. Olyan gazdasági reformokat hajthatna végre, amelyekre szükség van a tartósan gyengélkedő magyar gazdaság felélesztéséhez. Ha azonban ehelyett a demokratikus intézmények meggyöngítésére törekszik, akkor ezzel csak azt érheti el, hogy a nyugati fővárosokban ismét kitaszítottként fogják kezelni - írta szerkesztőségi cikkében az amerikai lap.

***

Kovács Zoltán levélben reagált a The Washington Post cikkére

MTI 2010. július 21., szerda 21:15

Levélben reagált Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azokra az Orbán-kormányt ért bírálatokra, amelyek a The Washington Post című amerikai napilapban jelentek meg hétfőn.

A The Washington Post főszerkesztőjének címzett hivatalos levelet a kormányzati kommunikációs államtitkárság szerda este eljuttatta az MTI-hez is.

A médiatörvényt ért bírálatokra válaszul Kovács Zoltán felhívta az amerikai napilap figyelmét arra, hogy az európai médiaszabályozás jelentősen eltér az amerikai gyakorlattól. Kiemelte: a lap tévesen írta, hogy Orbán Viktor nevezné majd ki a médiatanács elnökét, és annak tagjait pedig a kormányzó Fidesz jelölné ki. A valóságban a parlamenti pártok jelölhetik a testület tagjait a törvényhozásban megszerzett mandátumaik arányában - írta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a médiatörvény végleges tervezetének megfogalmazásakor figyelembe vettek számos ellenzéki javaslatot, ami még inkább növeli a jogszabály "hitelességét". "Egy elavult szabályozás helyébe lép majd egy új, az EU-irányelveknek mindenben megfelelő rendszer" - olvasható Kovács Zoltán levelében.

Az államtitkár kifogásolta a The Washington Post cikkével kapcsolatban, hogy Schmitt Pál megválasztott államfőt a lap "a kormányfő egyik nacionalista szövetségesének" nevezte. Schmitt Pált "a sajtó soha nem emlegette ’nacionalistaként’, és bosszantónak tartjuk, hogy ez a kifejezés megjelent az ön lapjukban".

Kovács Zoltán levele végén kitért arra is, hogy a Fidesz növelte népszerűségét az áprilisi választások óta, és ma már az emberek kétharmadosnál nagyobb támogatását élvezi.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!