rss      tw      fb
Keres

Verhofstadt: Itt az ideje, hogy Orbán szavazati jogát felfüggesszük!




Az euobserver.com hírportál közölte Guy Verhofstadtnak, korábbi belga miniszterelnöknek, az Európai Parlament liberális frakciója elnökének írását: Ideje felfüggeszteni Orbán uniós szavazati jogát.

Az EU nem csupán gazdasági válságot él át.

Ennél is aggasztóbb, hogy demokratikus válságot szenved el a tagállamaiban, egyebek között Magyarországon.

Amióta Orbán Viktor miniszterelnök és konzervatív pártja, a Fidesz hatalomra került, Magyarország jogrendszere drámai változások egész során ment át.

Nemcsak arról van szó, hogy a magyar parlament szinte minden nap új törvényeket fogadott el, köztük súlyosan ellentmondásos jogszabályokat is, amelyek korlátozták a médiaszabadságot.

Elfogadott egy új alkotmányt is, amelyet – annak ellenére, hogy Orbán „gránit szilárdságúnak” írta le – már négyszer módosítottak, s ez rávilágított arra a bizonytalanságra és kiszámíthatatlanságra, amellyel a magyarok nap mint nap szembenéznek.

Mindezt egyetlen választási törvény teszi lehetővé, amely a parlamentnek felhatalmazást ad rá, hogy kétharmados többséggel minden szabályt megváltoztasson.

A politikai többség birtoklása nem jelentheti azt, hogy átgázolnak a kisebbségen; azt jelenti, hogy a tekintetbe kell venni az ő véleményét is.

Orbán azonban pártja politikai többségét nem felelősségnek látja, hanem lehetőségnek arra, hogy megerősítse szorítását az államon, a médián és az igazságszolgáltatáson.

Nemzetközi és európai intézmények, a civil társadalom és emberi jogi szervezetek, az ellenzéki pártok, sőt még az Egyesült Államok is alaposan vizsgálták és bírálták Magyarország fokozatos „orbanizálódását”.

Az utolsó csepp az volt, hogy a magyar parlament március 11-én elfogadta az alkotmány negyedik módosítását, figyelmen kívül hagyva az Európai Unió intézményeinek kérését, hogy halassza el a változtatásokat, amíg a Velencei Bizottság, az Európa Tanács volt alkotmánybírákból álló szakértői testülete nem adott róluk szakvéleményt.

Ez a döntés dacol a magyar Alkotmánybíróság határozataival és a Velencei Bizottság bírálataival egy sor ellentmondásos törvénnyel kapcsolatban; ezeket most egyszerűen beemelték az alkotmányba.

Ezek tartalmazzák a hajléktalanság kriminalizálásának lehetőségét, a család restriktív meghatározását, a politikai hirdetések tiltását a médiában és a vallási intézmények feletti szigorú állami ellenőrzést (ami sérti a vallásszabadságot).

A további új intézkedések között van az is, amely az egyetemisták tanulmányainak állami finanszírozását ahhoz köti, hogy a diploma után kötelező ideig otthon vállaljanak munkát, és az is, amely megszünteti az egyetemek és felsőoktatási intézmények pénzügyi autonómiáját.

Magyarország Alkotmánybírósága a felsorolt intézkedések közül többet korábban már megsemmisített.

Most azonban a bíróság jogköreit radikálisan megnyirbálták, megakadályozták, hogy az alkotmánymódosítások alkotmányos voltát vizsgálja, és korlátozták a hatalmát költségvetési ügyekben.

Végül a negyedik módosítás fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét is, amennyiben most az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökéé az utolsó szó abban a kérdésben, hogy melyik ügyet melyik bíróság tárgyalja.

Az Európai Parlament Liberális csoportja (Alde) élesen bírálta ezeket az új módosításokat.

Vitára szólítottunk fel áprilisi plenáris ülésünkön. Én magam felszólítottam az EU Bizottságát és az Európa Tanácsot, hogy alkalmazza az EU-szerződés 7. cikkelyét, és indítsa el az eljárást annak megállapítására, hogy „nyilvánvalóan fennáll-e Magyarországon annak a veszélye”, hogy az ország komolyan megsérti a demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok európai értékeit, amelyeket mindannyian vállaltunk.

Amennyiben „komoly és tartós szerződésszegésről” van szó, Magyarországot meg kellene hívni, hogy terjessze elő a megjegyzéseit, és az Európa Tanács minősített többséggel dönthetne bizonyos jogok, köztük a szavazati jog felfüggesztéséről.

Ez távolról sem az a „nukleáris opció”, ahogyan gyakran emlegetik; ez egy hivatalos eljárás, amely ilyen helyzetek kezelésére áll rendelkezésre, amennyiben megvan a politikai akarat az alkalmazására.

Engedjék meg, hogy nagyon egyértelmű legyek.

Hiszem, hogy messze túl vagyunk azon a helyzeten,, amelyet „kockázatnak” nevezhetnénk. Egyértelműen tartós és szisztematikus szerződésszegéssel (breach) állunk szemben.

Fel kívánom szólítani az Európai Parlamentet, hogy kezdeményezze a 7. cikkely szerinti eljárást. És különösen sürgetem az Európai Néppártot, hogy támogassa ezt az eljárást.

Mivel a parlamentben kétharmados többség szükséges, a végső döntés annak az Európai Néppártnak a kezében lesz, amelynek a Fidesz tagja és Orbán alelnöke [csak volt – a szerk.].

Az elmúlt napokban egy antiszemita újságírót és egy szélsőjobboldali muzsikust is kitüntetett Balog Zoltán, az emberi erőforrások magyar minisztere.

Ami elég, az elég.

A felhívásom mindazokhoz szól Európában, akik hiszik, hogy kontinensünk a közös értékek és alapvető jogok kánonjára épül, akik hiszik, hogy az unió csak annyira erős, mint azok az elvek, amelyekhez ragaszkodik, és akik felismerik, hogy itt az ideje, hogy határozott lépéseket tegyünk és megállítsuk Magyarország elsodródását a demokráciától, a jogállamtól és az alapvető jogoktól.

Ezzel tartozunk nemcsak a magyaroknak, hanem magának Európának.

(hj)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!