rss      tw      fb
Keres

Orbán: „ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk”
Orbán Viktor péntek reggel ismét interjút adott a közszolgálati rádiónak. Amit mondott, azt így mondta:


MTI/Kovács Attila

Önkényuralmi jelképek: a kormány nem tudja megoldani április végéig; konferenciák kellenek
A kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-áig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására. (Az Alkotmánybíróság április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést.) Így lesz egy olyan időszak, amikor már hatályos az Ab döntése, de még nincs megoldva a probléma. Emberiesség kérdése, hogy egy ilyen történelmű országban, mint Magyarország, az áldozatokra tekintettel ne legyen megengedhető bizonyos szimbólumok szabad viselete. Ebben a kérdésben azonban a magyar felfogás összeütközésbe került a nemzetközi gyakorlattal, és ezt a problémát meg kell oldani, alaposan meg kell vitatni, tehát „semmilyen további alkotmánymódosításra vagy gyors megoldásra sem szükség, sem lehetőség nincs”. Azaz európai megoldást kell találni, ezért kérte a Külügyminisztériumot, szervezzen ezzel foglalkozó konferenciákat.

Az alkotmánymódosítás: „Idetelefonáljanak nekem Brüsszelből, hívják akárhogy is azt az embert”
A kormány mindenkit meghallgat, de a magyar nemzeti szuverenitást nem fogja feladni. Magyarország nem fogadja el azt a helyzetet, hogy már egy hónapja zajlik egy vita a parlamentben, és „egy nappal a szavazás előtt idetelefonáljanak nekem Brüsszelből – hívják akárhogy is azt az embert – vagy valamelyik nagy európai állam fővárosából, és azt mondják, állítsam le a törvényalkotás folyamatát, és ne szavazzon a magyar parlament”. Ehhez senkinek nincs joga, és amíg ő a miniszterelnök, ilyen nem is fog megtörténni.

Német rajzfilm*: itt mindenki repülne
Sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy „hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá”.

Hajléktalanság: A többi ember számára veszélyes magatartás
Azzal minden normális ember egyetért Magyarországon, hogy a helyi önkormányzatoknak és a központi államnak rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amelyekkel megakadályozhatnak a többi embernek hátrányos, veszélyes magatartásokat. Az állam és az önkormányzatok több szálláshelyet tartanak fenn, mint amennyi a hajléktalanok száma.

A család fogalma: nem szűkítés, hanem tágítás
Ez a családdefiníció [vagyis hogy a családi kapcsolat alapja a férfi–nő házassága, illetve a szülő–gyermek-viszony] szélesebb, mint a ma még hatályban lévő polgári törvénykönyv meghatározása. „Nem szűkülésről van szó, hanem tágításról.”

Véleményszabadság: fontos európai értékű norma, hogy a nemzetet nem szabad megsérteni
Az európai alkotmányossághoz való fontos hozzájárulásnak tartja azt az új alaptörvényi passzust, amely szerint a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

Az alkotmánymódosítás nyomán született új törvényeket az Ab az alkotmányszöveg védelmében vizsgálhatja
A kormány jövő heti ülésén már tárgyalja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az elfogadott alkotmánymódosítás alapján születnek majd meg, az indítványokat pedig haladéktalanul be fogják nyújtani az Országgyűlésnek. Ezeket a szabályokat vizsgálhatja majd az Ab, a testületnek ugyanis az a hivatása, hogy megvédje az alkotmány szövegét.

Rezsicsökkentés: egész Magyarország sikere; a kormány erőből folytatja, ha nem jön létre egyetértés
A rezsicsökkentés és az alkotmánymódosítás körüli nemzetközi bírálatok közötti esetleges összefüggésről: a kormány nem tudja ezt bizonyítani, de „van fogalmunk arról, hogyan működik az élet”. Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést, hogy a díjak az európai átlagszint alá mérséklődjenek. A kormány szeretne együttműködni a szolgáltatókkal, ennek alapja azonban a további rezsicsökkentés, amely egész Magyarország sikere. A szolgáltatók összefogtak a magyar családok ellen, azok ellen, akikből egyébként élnek. A privatizáció óta eltelt években ezek a cégek sok száz milliárd forintnyi profitra tettek szert, amit ki is vittek az országból.

Rezsicsökkentési aláírásgyűjtés: egyesüljön az ország! S akkor ez a népszavazás erejével ér fel – botnyomok a miniszterelnöki háton
A a Fidesz által kezdeményezett aláírásgyűjtésről: számára az a népszavazás erejével ér fel, mert „olyan erős barátai vannak a nagy nemzetközi szolgáltatóknak”, amelyekkel szemben a magyar kabinet egymagában aligha tud a lábán megállni. „Arra van szükség, hogy az egész ország akaratát tekintve most egyesüljön (...), és együtt védjük meg azt a rezsicsökkentést, amit eddig elértünk, és együtt tudjunk továbbmenni ezen az úton.” „Ez egy nehéz csata, van a hátam közepén ostor- és botnyom szépen, nem is akármilyen erőben lévő emberek ütöttek azzal oda, de én boldog vagyok ennek ellenére is”, mert Magyarország végre elég jól teljesít ahhoz, hogy ilyen lépéseket meg merjen kockázatni.

Hókatasztrófa: nem lehetett gyorsabban, nincs olyan technológia; „ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk”
A múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket. A kialakult katasztrófahelyzet elhárításáról: a mentés első számú célja megvalósult, mert az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt. Ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák – mert emberileg nem lehetséges – gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten. „Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket.” A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal. „Ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni.” A mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.* A hír24 információja: „A magyarországi politika alakulását bíráló animációs filmet adott a német közszolgálati televízió gyerekcsatornája. A Külügyminisztérium tiltakozik.

A német közszolgálati televíziók (ARD, ZDF) tulajdonában álló KIKA gyermekcsatorna ismeretterjesztő műsorában vetített animációs film egyebek közt azt állítja, a kétharmados kormányzati többség képviselői visszaélnek a hatalmukkal, és az újságírók nem mondhatják el szabadon a véleményüket.” „A Piros lap Magyarországnak című rajzfilm szerint, ahogy a futballban is rászólnak arra, aki nem követi a szabályokat, úgy az Európai Unió is figyelmezteti a tagjait. Magyarországon például a kormány törvényes választás útján került hatalomra, de mióta vezető pozícióba kerültek, sokan úgy vélik, hogy többször is követtek el olyan dolgokat, amiket az EU-ban nem szabad.” (Az oldalon a rajzfilm is megnézhető.)

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!