rss      tw      fb
Keres

Frankenstein szörnye: Szájer kontra Scheppele
Szájer József a HírTv-ben vasárnap:

Konkrétumok nélkül vádaskodnak az alaptörvény módosítását bírálók, az egyetlen céljuk, hogy hangoztassák: Magyarországon diktatúra van. „Világos a forgatókönyv: maradjon a vita, a támadássorozat azon a szinten, hogy Magyarországon diktatúra van. Amikor konkrétan jómagam az Európai Parlamentben Verhofstadt urat megkérdeztem, hogy mondjon már valamit, hogy mi a baja vele, akkor egy féloldalas papírt mutatott és azt mondta, hogy van egy hosszú listája. Akkor mondtam neki, hogy említsen meg egy konkrétumot, mert igazából nincs olyan dolog, amivel be tudná bizonyítani, hogy Magyarországon a demokrácia összeomlott. Amikor pedig konkrétumot mondanak – például a hallgatói szerződés, vagy a választási hirdetések ingyenessé tétele –, akkor mindenre van különböző országokban példa. Franciaországban például Sarkozy hosszú ideje alkalmazza, amit most mi a magyar alaptörvénybe beletettünk.”

Kim Lane Scheppele a washingtoni meghallgatáson kedden:

„A magyar kormány gyakran állítja, hogy valamely más európai országban megvan ugyanaz a konkrét jogszabály, amelyet barátai bírálnak. Talán emlékeznünk kellene Frankenstein szörnyére, akit más, valaha élő dolgok teljesen normális darabjaiból férceltek össze, de aki ennek ellenére szörny volt. A világon, különösen pedig Európában ma egyetlen alkotmányos demokrácia sem rendelkezik az alkotmányos vonások olyan kombinációjával, mint most Magyarország. Magyarország nemzetközi barátainak, amikor azt értékelik, hogy Magyarország mennyire felel meg a nemzetközi normáknak, és hogy Magyarország még az alkotmányos demokráciák családjába tartozik-e, az egész alkotmányos rendszert kell szemügyre venni, és nem csupán egyes darabkákat.”

„A Fidesz alkotmányos szerkezete nagy mértékben redundáns rendszer, amelyet a maga teljességében kell értelmezni. Nem lehet minden egyes jogi szabályozást önmagában értékelni, mert meg kell érteni az adott szabály szerepét a nagyobb rendszerben. Az alkotmányos rendszer néhány kisebb tulajdonságának a megváltoztatása lehet, hogy valójában nem a legsúlyosabb problémát célozza meg, azaz a politikai hatalom koncentrálását egyetlen párt kezében. Annak a kérdésnek az eldöntéséhez, hogy a magyar kormány fogékony volt-e a nemzetközi és hazai bírálatra, Magyarország szövetségeseinek azt kell megvizsgálni, hogy a javasolt változtatások valóban változtatnak-e azon, ahogyan ez a komplex és integrált rendszer a maga teljességében működik.”A Szájer által hiányolt „egy konkrétum”-hoz lásd Scheppele elemzését: Alkotmányos bosszú

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!