rss      tw      fb
Keres

Leszbikus látogató


Jean Podrasky 48 éves, San Franciscó-i lakos. Több mint 4 éve él együtt leszbikus élettársával, Grace Fasanóval. Jean és Grace a hétvégen Washingtonba látogattak, hogy március 26-án, kedden részt vegyenek a Legfelső Bíróság nyilvános ülésén, amelynek során a bíróság meghallgatja a Hollingsworth v. Perry ügy feleinek álláspontját. Az ügyben a Legfelső Bíróság idén júniusban kimondhatja azt a döntést, hogy az állam nem tilthatja meg az azonos neműek házasságát. A családba az azonos neműek is beletartoznak. Az egymással együtt élő azonos nemű polgárok ugyanolyan házasságot köthetnek, mint különnemű társaik. Az ügy ennél valamivel bonyolultabb, és a Legfelső Bíróság júniusi döntése sem a részleteket, sem a lényeget illetően nem borítékolható. Mivel Amerika bonyolult föderáció, és Kaliforniában 2008-ban helyi népszavazás döntött az azonos neműek házassága ellen, többféle döntést hozhat a Legfelső Bíróság. Úgyhogy majd júniusban terelném el az olvasók figyelmét a – nem jelentéktelen – részletek felé.

Jean nem akármilyen látogató. Nem kellett sorban állnia a bíróság épülete előtt, hogy biztos és jó helye legyen a délelőtt 10 órakor kezdődő, kétnaposra tervezett meghallgatáson. Mások, így keddre virradóan több mint száz ember, a zéróhoz közelítő időben, enyhe hóban és esőben, a szabadban várakoztak, hogy sorsolással bejuthassanak a tárgyalóterem 400 helyének egyikére. Van, aki csak 5–10 percet lehet a teremben, mert a többi várakozónak is esélyt akarnak adni az 5–10 perces megmártózásra.


Jean Podrasky – Facebook

Jean Podrasky másféle látogató. Az asszony John Roberts főbíró első unokatestvére. A család nőtagjai, így Roberts főbíró unokahúga, már jó ideje foglaltak helyet maguknak a nem túl tágas tárgyalóteremben. Nem tudom megmondani, hogyan intézték el a foglalást, az biztos, hogy a főbíró ebben nem segíthetett. Jean évente többnyire egy alkalommal találkozik a kuzinnal, eddig még egyetlen bíróság elé került ügyben sem jutottak el odáig, hogy érdemben beszéljenek róla. Ez most sem lesz másként. Holott – több megfigyelővel ellentétben – én úgy látom, hogy nem Kennedy bíró lesz itt a mérleg nyelve, hanem a főbíró, aki egy idő óta történelmi szerepre kacsintgat. Az ügyben döntést hozó Legfelső Bíróság hat bírája, ide értve a főbírót, katolikus, míg három bíró vallja önmagát zsidó identitásúnak. Közülük nem egynek kerül majd némi vívódásba, hogy erkölcsi elvein túllépve a 21. század számára alkotmányos és morálisan elfogadható megoldást találjon.


John Roberts főbíró – maggiesnotebook.com

A bírák maguk is meglepve tapasztalják, hogy az azonos neműek együttélésnek megítélése és házassága dolgában rendkívül gyorsan változott meg amerikai közvélemény. Amikor 2009-ben két igazi sztárügyvéd, a Bush v. Gore-ügyben ellentétes oldalon álló Theodore Olson és David Boies összeállt, és San Franciscóban megindították Kristin Perry és Sandra Stier perét, nem gondolhatták, hogy úgy élik meg a mai napot, hogy ügyük a Legfelső Bíróság előtt igazán reménykeltő. E jegyzet szerzője is úgy látta akkor, hogy még nem jött el az idő.


Kristin Perry és Sandra Stier 2011-ben ügyvédeikkel – newshopper.sulekha.com 

Az elmúlt években kiderült, amit eddig is tudtunk: az azonos nemű ember iránti szerelem és az együttélés vágya nem követi a politikai és kulturális törésvonalakat. Ha valaki össze kívánja kötni sorsát és életét egy másik személlyel, a tradíció, a merev tanok nem akadályozzák meg, hogy az azonos nemű emberek megvalósítsák természetesnek tűnő vágyaikat. Az amerikaiak mintegy harmada ebben az időszakban azért módosította korábban elutasító álláspontját, mert közvetlen közelükben, a családban, barátok közt, a munkahelyen tapasztalta meg az azonos neműek együttélését. Legutóbb Rob Portman republikánus szenátor jelentette be, hogy támogatja az azonos neműek házasságát is, mivel fia állt elő homoszexuális identitásával.

A keddi meghallgatást követően Jean be akarja mutatni Grace-t Roberts főbírónak. Miért ne. Ha a főbíró és legalább négy társa kimondja, hogy az Egyesült Államok valamennyi polgárát a Teremtő legalább annyira egyenlőnek teremtette, hogy azonos nemű társával házasságot köthessen, márpedig – lényegét tekintve – mi másra gondolhatott volna Thomas Jefferson híres nyilatkozatában, akkor hamarosan lagzi lesz San Franciscóban. Roberts főbíró szívesen látott vendég lesz a szertartáson. Egy széket biztosan foglalnak számára San Francisco impozáns városházájának rotundájában.

(Hanák András)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!