rss      tw      fb
Keres

Standard – Bajnai-interjú: „az ország továbbra is demokrácia”
A Der Standard című bécsi lap Szigetvári András Bajnai Gordonnal készült interjúját közölte „A Fidesz lényege a hataloméhsége” címmel. Bajnai Gordon, Magyarország volt miniszterelnöke újraszervezi az ellenzéket, és kihívja Orbán Viktort. Szigetvári Andrásnak mondja el, hogyan akar békét kötni a bankokkal és a külföldi befektetőkkel, Ugyanakkor Bajnai szerint az EU szankciói csak Orbánt segítenék.


Standard– Orbán nehezen felmérhető politikus: Magyarország kormányfője magas adókkal sújtotta a bankokat és a külföldi konszerneket, ugyanakkor csökkentette a munkanélküliségi segélyt és büntetendővé tette az utcai kéregetést. Hol áll politikailag?

Bajnai Gordon: – Orbán Fidesze az Európai Néppárthoz tartozik, de erős jobboldali és államkapitalista beütésű populista párt. A Fidesz lényege azonban jelenleg a hataloméhsége: a Fidesz minden intézkedése, minden ötlete mögött csakis az a kérdés bújik meg, hogy ezzel be lehet-e biztosítani a hatalmat, mégpedig teljesen mindegy, milyen áron.

– Mindazonáltal a külföldi konszernek ettől nem hagyják elijeszteni magukat: a General Motors csak februárban jelentett be újabb magyarországi beruházásokat, és az Audi is bővíti a termelést.

– A számok világosak: a magyar gazdaság a múlt évben zsugorodott, és idén tovább fog zsugorodni. Az ipari szektorban a veszteségek jóval felülmúlják az új befektetéseket, ami annyit jelent, hogy a vállalatok lassan kivonják a termelésüket Magyarországról. A bankok hitelezése leállt, és a munkanélküliség nőtt – kereken 500 ezer ember hagyta el az országot Nyugat-Európa felé, munkát keresve. A kormány legfőbb célja az államadósság csökkentése volt – ezért államosította 2010-ben hárommillió állampolgár magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzét. Még ez sem sikerült nekik: az államadósság rekordmagasságot ért el.

– Nem tisztességtelen minden problémát Orbánra terhelni? Magyarország nemcsak az ő kormányra kerülése óta van válságban.

– Ez igaz. De nézze meg a fejleményeket Szlovákiában és Lengyelországban. Mindkét ország nő, miközben Magyarország visszaesik. Az ország egy házilagos gyártású bizalmi válságtól szenved. Amennyiben megnyerjük a parlamenti választásokat 2014-ben, legelőször is helyreállítjuk a Magyarországba vetett bizalmat.

– Ez hogyan fog történni?

– Először is úgy, hogy újra felépítjük a jogállamiságot. A kormány beavatkozott az Alkotmánybíróság döntéseibe, és az alig két éve elfogadott új alkotmányt máris négyszer átírta. Lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, és ennek véget kell vetni. A gazdaságpolitikában ugyancsak a bizalom visszanyerése lenne a cél: terveink szerint afféle adóalkotmányt adnunk Magyarországnak, amelyben rögzítjük, hogy adókat változtatni a jövőben legfeljebb csak évente egyszer lehet, és akkor is csak az érintettekkel előre rögzített módon lefolytatott vitafolyamat után.

– Mit terveznek tenni a például a bankokra kirótt magas különadókkal?

– Semmit nem tudunk egyik napról a másikra megszüntetni, Magyarország recesszióban van, és ha teljesen elvesznének a bevételek, veszélybe kerülne az ország stabilitása. Én alapvetően nem is szeretném megszüntetni a bankadót, de vissza akarom vinni az európai átlagszintre. Ezért az az elképzelésünk, hogy tárgyalások alapján növekedési paktumot kötünk a bankokkal és más érintett konszernekkel. Ezzel például meghatározhatnánk, hogy a különadókat fokozatosan csökkentjük, de csakis azzal a feltétellel, hogy a vállalatok újabb befektetéseket hajtanak végre Magyarországon, vagy azzal támogatják a gazdaságot, hogy hiteleket helyeznek ki.

– Az Európai Unió Bizottsága szankciókkal fenyegette meg Magyarországot az önfejű kurzus miatt – nem utolsó sorban felvetette a támogatási pénzek megvonását. Ön ezzel egyetértene?

– Nem. Nem szabad az embereket megbüntetni azért, mert rossz kormányuk van. Magyarországnak a fejlődéshez szüksége van az uniós pénzekre, és az ország továbbra is demokrácia – ha be is avatkoztak a választójogba. Amíg szabad és titkos választások vannak, rajtunk múlik, hogy megváltoztassuk a politikai irányt az országban. E tekintetben minden intervenció, külföldi beavatkozás káros lenne.

(hj)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!