rss      tw      fb
Keres

OVB: nem lehet kocsmában, könyvesboltban ajánlószelvényt gyűjteni

MTI 2010. február 22., hétfő 20:44

Állásfoglalással erősítette meg hétfő este az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy nem lehet ajánlószelvényeket gyűjteni munkahelyeken, így például könyvesboltokban, vagy italkimérésekben és nem lehet előre meghirdetett munkahelyeken sem ajánlásokat gyűjteni.

A Választási eljárási törvény szerint nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben.

Az OVB azzal kapcsolatban vizsgálta a kérdést és adott ki állásfoglalást, hogy több, az áprilisi országgyűlési választáson indulni szándékozó párt az interneten hirdette meg, mely boltokban, kocsmákban lehet leadni rájuk az ajánlószelvényeket.

Állásfoglalásában az OVB megállapította: a törvényben foglalt tilalom célja "a választási cselekmények" kizárása a munkahelyekről.

"Ebből következően a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön" - állapította meg a testület.

Az OVB a munkahely fogalmának meghatározásánál a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat tekintette irányadónak, amely szerint munkahely "minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkahelynek kell tekinteni a mást nem foglalkoztató, a munkáját kizárólag személyesen végző egyéni vállalkozók (akkor is, ha egyéni céget alapított) munkavégzési helyét".

Az OVB felhívta a figyelmet arra, hogy értelemszerűen nem vonatkozik a tilalom a jelölőszervezetek által fenntartott, működtetett munkahelyekre.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a tilalom megsértését jelenti, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánló szelvények gyűjtésére vagy leadására.

A budapesti 7. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság pénteken egy magánszemély kifogása alapján foglalkozott Debreczeni József, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje ajánlószelvény-gyűjtésével. A kifogást tevő magánszemély szerint Debreczeni József weboldalán található egy tájékoztatás arról, hol lehet leadni az ajánlószelvényeket Debreczeni Józsefre. A kifogást tevő szerint a felsorolt helyek munkahelyek (könyvesboltok, kávézók), és a tájékoztatón nincs feltüntetve az, hogy a nap mely időpontjában lehet leadni az ajánlószelvényeket. A helyi választási bizottság határozatának indoklása szerint a jogszabály nem engedi, hogy munkahelyen, munkaidőben gyűjtsenek ajánlószelvényt a jelöltek.

A Jobbik honlapján választókerületekre bontva, illetve lakcímek alapján kereshető meg, hogy a körzetben mely pékségekben, üzletekben, kocsmákban adható le az ajánlószelvény.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt.