rss      tw      fb
Keres

Micsoda cinizmus!


                  Szomor Éva


Nem is tudom, hogy cinikus vagy ennyire nem összehangolt az a munka, amiről a hétvégén tett tanúbizonyságot az a minisztérium, ahol éppen a társadalom kirekesztett csoportjaiért kéne hogy minél többet tegyenek. A hétvégén megrendezett Cigánykerék Fesztiválról hírt adott TV, rádió, de beharangozta már a helyettes államtitkár asszony is. Abban a pénteki interjúban tette ezt, ahol arról a Biztos Kezdet Programról beszélt többek között, amely ebben az évben ünnepelné 10 éves elindulását (nem ő emlegette az évszámot.) Igen, lenne mit ünnepelni, ha nem éppen pont az ellenkező irányba mennének a szekerek. De a fesztiválon ünnepi beszédet tartó Balog miniszter úr elfelejtett szólni arról, hogy mostantól törvényes lesz a szegregáció. Viszont nem felejtette el megemlíteni, mert jól működik a propagandagépezet, hogy lám, nagykövetek is megtisztelték a rendezvényt. Ők ugyan mit sem tudnak a negyedik alkotmánymódosítás adta elkülönítési lehetőségről. De ugyanúgy nem tudják azt sem, hogy az a program, amelyik a szegények és kirekesztettek valódi felzárkóztatásáról és a „közös hazában közösen élünk” evidenciáról beszél, kutat, keres megoldásokat, nem két éve éli hányatott életét, hanem 2006 óta, illetve a sokat emlegetett Gyerekházak már 10 éve indultak.

Értem én, március 15. óta meg is magyarázták nekem, hogy egy miniszter nem tudhat mindenről, csak arról, amit neki előkészítenek. De miért így készítik elő? Miért hazudjuk a világba, hogy soha nem volt még ilyen nagyszerű az amúgy megfagyó, éhező, nyomorgó, félő cigányok és nem cigány szegények helyzete?

Szavazatszerzés vagy önigazolás a szegregált osztályok létrehozása? Az amúgy már tönkrement iskolák elkeseredett pedagógusai számára akarnak imígyen kedvezni? Mert magasak lesznek ugyan az osztálylétszámok, de legalább a cigányok külön lesznek! Milyen kép ez a mi társadalmunkról? Talán éppen olyan, ahogyan a helyettes államtitkár asszony abban a pénteki interjúban megjegyezte: „életre valóak a gyerekházban dolgozók, jól megírják a támogatási kérelmeket, mindenki megkapja az ígért összeget”. Tehát nem a szakszerűség, nem az a munka, amelyik valóban a rászoruló települések célzott programjait segíti, hanem az életrevalóság, a jól megfogalmazott kérelmek. Nem írnám, nem gondolnám, hogy így van ez, ha nem tudnám, nem látnám.

De elhangzott az ünnep mámorában az is, hogy csak a mostani kormánypárt küldött EU Parlamentbe roma képviselőt. És tessék mondani, Mohácsi Viktória hogyan került Brüsszelbe?

Új időszámításunk van manapság. Ami 2010 előtt volt, nem érvényes, vagy ha igen, akkor biztosan nem jó.

Az viszont tény, hogy például az említett Gyerekesély Program nem tisztelte a kormányváltást, hanem megszenvedte. Tovább él, mert ilyen a szerződése. A nevét ugyan előző gazdája (WSA) egy elírási hiba következtében megváltozatta: Gyereksegély Program lett belőle. Mára visszakapta a nevét, de a döntéshozók változatlanul úgy vélik: nem esélyeket kell biztosítani, mert ahhoz felkészült, hosszú távra elkötelezett szakemberekre van szükség. Az ügyesen, jól megfogalmazott pályázati kérelmeket jutalmazzák pénzzel. És úgy hívják: kormány adta támogatás. Erről aztán lehet fesztiválokon beszélni, szegregációt küszöb alatt tapssal kísérve bevezetni.


A szerző „Biztos Kezdet”-szakértő volt


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!